Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerkiezingen 2024

‘Juiste informatie én een krachtig signaal’: Groen wil genderdiversiteit opnemen in Vlaamse leerplannen

Vicepremier Petra De Sutter (Groen).Beeld Stefaan Temmerman

Groen heeft donderdag zijn ‘Regenboogplan’ rond de rechten van lgbtq+-mensen voorgesteld. De partij wil genderdiversiteit opnemen in de leerplannen. Er moeten ook genderinclusieve toiletten komen op school.

“Het is belangrijk dat leerlingen de juiste informatie krijgen over lgbtq+-thema’s. Kinderen brengen veel tijd op school door. Een veilige omgeving om daarover te praten is essentieel”, schrijven covoorzitter Nadia Naji en vicepremier Petra De Sutter in een persbericht.

“Meer dan zes op de tien lgbtq+-leerlingen voelen zich niet veilig in de klas. Door les te krijgen en te praten over seksuele diversiteit, genderdiversiteit en diversiteit van families krijgen leerlingen juiste informatie én een krachtig signaal”, luidt het.

Naast nieuwe “minimumdoelen rond gender en seksuele oriëntatie” in de leerplannen moeten onder meer genderinclusieve toiletten (waarbij er onder meer afgescheiden urinoirs voorzien worden) en officiële communicatie in genderinclusieve taal mee helpen zorgen voor een veilige schoolomgeving.

De groenen willen ook meer aandacht voor lgbtq+-thema’s tijdens de lerarenopleidingen en bijscholingen. Vertrouwenspersonen op school moeten lgbtq+-leerlingen kunnen bijstaan.

Grondwet

Het Regenboogplan gaat verder dan onderwijs. Ook de verankering van lgbtq+-rechten in de grondwet wordt erin bepleit.

De regering-De Croo heeft vorige week een lange reeks grondwetsartikelen voor herziening vatbaar verklaard tijdens de volgende regeerperiode. Eén daarvan is het artikel 11. Dat maakt zo een verankering mogelijk (op voorwaarde weliswaar dat er een tweederdemeerderheid in het toekomstige parlement voor gevonden wordt).

Voorts wil Groen een betere vervolging van haatspraak tegen lgbtq+-mensen regelen via de grondwet. De Sutter zegt: “Het is algemeen geweten dat haatspraak vaak voorafgaat aan geweld. Daarom hameren we op dit punt.”

Een 'regenboogzebrapad' in Brussel.Beeld Illias Teirlinck

Op Europees niveau vragen de groenen “een sterke antidiscriminatiewet”. Die moet “iedereen in Europa beschermen”. Onder meer in Italië worden de lgbtq+-rechten onder druk gezet door de regering van premier Giorgia Meloni.

In het eigen buitenlandse beleid en bij ontwikkelingssamenwerking moet er speciale aandacht gaan naar landen waar lgbtq+-mensen vervolgd worden. Naji: “In minstens zeven landen krijg je de doodstraf als je seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht, en in negen landen verdwijn je dan weer levenslang achter de tralies. Onze diplomaten en hulpverleners moeten die lgbtq+’ers beschermen.”

Vlaams Belang

Het Regenboogplan leest als een reactie op de voorstellen van Vlaams Belang rond gender.

De uiterst rechtse partij vraagt in haar kiesprogramma onder meer “een onafhankelijk onderzoek naar de aanwezigheid van de woke-ideologie in het hele Vlaams onderwijs, omdat die leidt tot (zelf)censuur”. In een oudere brochure heeft Vlaams Belang het ook over de komst van een “tuchtcommissie” die moet optreden in gevallen van “censuur”, naast een “meldpunt woke om de student te beschermen tegen ­excessen”.

De Sutter, die op 40-jarige leeftijd zelf koos voor een genderbevestigende transitie, heeft al meermaals gezegd dat ze het VB-programma rond woke als een persoonlijke aanval ziet.