De 26-jarige Kyeongmin Kim uit Zuid-Korea was één van de beloftevolle artiesten die op PianoFest mocht spelen.© yjs

Beste pianisten ter wereld brengen Sint-Niklaas in hogere muzikale sferen: “Uniek om toppers hier samen aan het werk te zien”

Sint-Niklaas -

Toppianisten van over de hele wereld verzamelden dit weekend in Sint-Niklaas voor de vierde editie van PianoFest. Het driedaagse muziekfestival lokte heel wat muziekkenners en -liefhebbers naar de stadsschouwburg en de Paterskerk. “We zijn bijzonder fier dat we ‘crème de la crème’ konden strikken”, zegt organisator Yannick Van de Velde.

Yannick Joos

Sint-Niklaas was dit weekend even de muzikale hoofdstad voor liefhebbers van pianomuziek. Voor een vierde keer streek het driedaagse PianoFest neer in de ballonstad. Het muziekfestival heeft intussen heel wat internationale naam en faam opgebouwd en staat met stip aangeduid in de agenda van toppianisten van over de hele wereld.

LEES OOK. PianoFest lokt beste pianisten ter wereld naar Sint-Niklaas: “Beloftevolle artiesten uit Azië en Amerika willen dit niet missen”

“De concerten die we aanbieden zijn een mooie mix van topartiesten die onder meer de Koningin Elisabethwedstrijd wonnen, met jong lokaal talent en concerten waarbij pianisten worden bijgestaan door andere instrumenten”, zegt organisator Yannick Van de Velde, die in 2013 zelf nog de halve finale van de hoog aangeschreven Elisabethwedstrijd bereikte. “De affiche maakt of kraakt een muziekfestival en doet pianisten in één oogopslag beslissen of ze al dat niet naar hier afzakken.” (Lees verder onder de foto)

De Paterskerk liep de afgelopen drie dagen goed vol bij ieder concert.© yjs

Dat de affiche in de smaak viel, bewees het aantal inschrijven voor de masterclasses die gerenommeerde pianisten gaven aan jonge beloftevolle pianisten uit alle uithoeken van de wereld. Uit 52 inschrijvingen selecteerden de organisatie uiteindelijk 33 pianisten die de eer te beurt viel om les te krijgen van de allerbeste uit hun muziekgenre. Onder hen ook de 26-jarige Kyeongmin Kim uit Zuid-Korea.

Masterclass

“Ik studeer in het Duitse München en wilde er absoluut bij zijn”, vertelt ze. “Er zijn niet zo veel mogelijkheden om zo veel toppianisten na elkaar te zien en al zeker niet om er zelf les van te krijgen. De masterclass betekent bijzonder veel voor mij en was mindblowing. Nooit eerder analyseerde ik de details van mijn stuk tot zo in de puntjes. Zondag speel ik hier zelf de Moonlight Sonata van Beethoven in de Paterskerk wat ik overigens een heel speciale plek vind. Deze editie van PianoFest zal voor altijd een belangrijk moment blijven in mijn muziekcarrière.” (Lees verder onder de foto)

Kyeongmin Kim kreeg als beloftevolle artiest een masterclass die ze ‘mindblowing’ vond.© yjs

Wie dit weekend door de binnenstad liep, heeft ook ongetwijfeld pianomuziek door de straten horen galmen. Heel wat artiesten gingen de straat op om hun kunnen te tonen op de piano’s die voor de gelegenheid op plekken in het centrum werden neergepoot. “We willen niet alleen kenners, maar zeker ook Sint-Niklase muziekliefhebbers bereiken om ze zo naar de concerten te lokken”, zegt Yannick. “Daarin zijn we zeker geslaagd, mede dankzij de sfeervolle locaties.”

Ongewone voorstelling

Als afsluiter vindt zondagavond Pianofolia plaats, waarbij acht pianisten samen spelen op drie piano’s. Ook organisator Yannick Van de Velde neemt deel. “Ook voor gelauwerde pianisten vormt zo’n samenspel een uitdaging. We hebben drie maanden lang gerepeteerd, maar sluiten naar goede gewoonte het festival af met een spectaculaire en ongewone voorstelling”, besluit Yannick.

Ook de piano’s in het centrum lokten nieuwsgierige muziekiefhebbers.© yjs