Topfavorieten falen, vooral Duitsers in paniek: “Zo kan het WK snel voorbij zijn”

Toch maar opletten, Rode Duivels! Nooit eerder faalden alle favorieten zo op de eerste speeldag van het WK. Een matig Frankrijk won nog net, maar Argentinië en Brazilië raakten niet verder dan een 1-1 en titelverdediger Duitsland verloor zelfs meteen. Die dikke nul in de tabellen valt op, doet pijn en zorgt voor de nodige kritiek.

David van den Broeck

Een nederlaag tegen Mexico: neen, dat zagen ze niet aankomen in Duitsland. Op de vorige twee WK’s opende de Mannschaft telkens met een geweldige 4-0-zege – tegen Australië en Portugal. Nu staat ze meteen onder druk. Zaterdag tegen Zweden gaat het om overleven, zo schrijven zowel Bild als Der Spiegel, de toonaangevende media. Ze vrezen een vroegtijdige exit.

Der Spiegel zag vooral de ploeg als geheel falen. “In de stijl van Angela Merkel zei de bondscoach na afloop: Wir werden das schaffen (concreet vertaald: we zullen ons plaatsen, nvdr.). Maar of ze het zomaar gaan flikken? Tegen de Mexicanen misten de spelers power en vooral ideeën. Als Mexico niet zo slordig had gecounterd, was de nederlaag nog zwaarder geweest. Löw gooide op het eind alles naar voren en ging met vijf spitsen spelen, maar ze misten het vuur en leken zelfs moe. En dat al in hun eerste match.”

© AFP

Matthias Brügelmann, de chef sport van Bild, bekritiseerde de spelers met naam en toenaam. De krant gaf dan ook acht van de elf basispionnen een 5 op 10. “Kimmich? Nooit eerder zag ik hem zo slecht spelen. Müller? Een schim van zichzelf. Khedira? Dat balverlies bij de 0-1 was waanzin! Boateng en Hummels? Achterin was het onzekerheid troef. Özil? 90 minuten lang afgetroefd. Werner, Kroos, Draxler, Plattenhardt? Veel te weinig! Er was de voorbije maanden sprake van een boycot gezien de politieke situatie in Rusland, maar we hadden niet verwacht dat de mannen van Löw hun eerste match zouden boycotten. Als je het WK zo begint, kan het snel voorbij zijn. Tegen Zweden is het alles of niks.”

Brazilië: “Géén reden tot paniek”

In Brazilië zijn ze uiteraard niet blij met het gelijkspel tegen Zwitserland. Maar terwijl de hele wereld kritiek spuit op het inspiratieloze spel van de Seleção, blijven ze in Rio en omstreken voorlopig kalm.

“Er is geen reden tot paniek”, schrijft de krant O Globo. “Ja, het was een teleurstellende prestatie, maar dat geldt evenzeer voor de andere toplanden. Spanje had goeie momenten, maar toonde ook zwakheden. Duitsland werd 45 minuten weggespeeld door Mexico. Argentinië wist niet hoe de IJslandse defensie te verslaan en Frankrijk was ondanks het individuele talent collectief zwak. De taak is nu gewoon om de twijfels te bannen en enkele aanpassingen te doen. Maar niet te veel, want de problemen zijn niet extreem.”

© Photo News

De krant Jornal do Brasil is nog wel kritisch, maar evenzeer voor de ref. “Het was een koude douche voor de Braziliaanse fans. De ploeg speelde niet goed, Neymar kon zijn mannetje zelden van zich afschudden en ook aanvoerder Marcelo was onherkenbaar. Maar de ploeg van Tite werd ook genekt door de scheidsrechter, die niet zag dat er bij de goal van Zwitserland geduwd werd.”

Argentinië: “Nieuwe spelers nodig”

In Argentinië is het altijd uitkijken naar de analyses van El Clarin. De krant zag hoe de ploeg van Jorge Sampaoli zwoegde, net als de bondscoach zelf. “Sampaoli was onrustig. Elke keer hij zich omdraaide en naar de tribune keek, zag je dat hij aan het afzien was. Logisch want zijn ploeg was achterin fragiel en had enorme problemen om de dubbele afweerlinie van IJsland te kloppen. Als Messi de bal niet vroeg of zijn tegenstander niet aanviel of de ruimte zocht – ja, dat moest hij allemaal zelf doen –, was er niemand anders die opstond.”

Messi zelf werd, ondanks zijn penaltymisser, amper aangepakt. Het zijn de ploegmaats die volgens El Clarin een tandje moeten bijsteken. Het lijdt geen twijfel dat Sampaoli tegen Kroatië zijn ploeg zal wijzigen. “Met Mercado zullen we een echte rechtsback hebben, Banega moet Biglia vervangen – die te traag speelde – en het valt niet uit te sluiten dat ook Lo Celso titularis wordt. De ploeg heeft de hand van de coach nu al nodig. Sampaoli moet doen wat hij nodig acht, zelfs al zou Messi het er niet mee eens zijn. Een herhaling van de eerste match moet worden vermeden.”

Meer over Duitsland (nationale ploeg)

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video