Direct naar artikelinhoud
Sport

David Goffin verkozen tot Sportman, Nafi Thiam tot Sportvrouw van het Jaar

David Goffin.Beeld BELGA

David Goffin is als eerste tennisser ooit bekroond met de titel van Sportman van het Jaar. De wereldkampioene zevenkamp Nafissatou Thiam is dan weer voor de derde keer Sportvrouw van het Jaar. De prijzen werden uitgedeeld door de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten (Sportspress.be).

Goffin bleef met 1349 punten ruimschoots Greg Van Avermaet (848) en Kevin De Bruyne (338) voor.

Voor Goffin is de prijs de bekroning op een prachtig seizoenseinde. De 27-jarige Belgische nummer één won de ATP-toernooien in Shenzen en Tokio, begin oktober, waarna hij doorstoomde op de ATP World Tour Finals. Goffin versloeg in Londen verrassend de nummers één en twee van de wereld, Rafael Nadal en Roger Federer, om in de finale de duimen te moeten leggen voor de Bulgaar Grigor Dimitrov. Ook in de finale van de Davis Cup trok Goffin met België nipt aan het kortste eind. Frankrijk won met 3-2, maar Goffin zorgde wel voor de twee Belgische punten.

David Goffin met zijn vriendin.Beeld BELGA

De Luikenaar sloot het jaar af als nummer zeven van de wereld. Hij verovert - na een tweede plaats in 2014 en een derde plaats vorig jaar - voor het eerst de titel Sportman van het Jaar en treedt zo in de voetsporen van zijn vrouwelijke collega's Sabine Appelmans, Dominique Monami, Kim Clijsters, Justine Henin en Kirsten Flipkens, die tussen 1998 en 2013 veertien van de zestien titels bij de vrouwen op hun naam schreven.

Thiam voor derde keer Sportvrouw van het Jaar

Nafi Thiam mocht al voor de derde keer de prijs voor Sportvrouw van het Jaar in ontvangst nemen. Vorig jaar werd Thiam Sportvrouw van het Jaar met 1300 punten, liefst 547 meer dan nummer twee Jolien D'hoore. Dit jaar zorgde Thiam voor een nieuw record met 1391 punten, 554 meer dan turnster Nina Derwael (837). Basketster Emma Meesseman (385) werd derde.

Thiam werd afgelopen zomer in Londen de eerste Belgische die een wereldtitel in de atletiek veroverde. Behalve haar wereldtitel in de zevenkamp werd ze in maart in Belgrado ook nog eens Europees kampioen indoor in de vijfkamp. Tijdens de prestigieuze meeting in Götzis eind mei voegde Thiam daar nog een illustere prestatie aan toe. Ze werd nog maar de derde atlete in de geschiedenis van de zevenkamp die de grens van 7.000 punten overschreed. De IAAF bekroonde Thiam dit najaar met de titel Wereldatlete van het Jaar.

Nafi Thiam.Beeld BELGA

Verder werd de Belgische Davis Cup-ploeg  verkozen tot Ploeg van het Jaar. De Belgian Cats eindigden op twee en de Red Lions op drie.  

Peter Genyn is de Paralympisch Atleet van het Jaar en Roger Lespagnard (atletiek) werd opnieuw verkozen tot Coach van het Jaar. Wielrenster Lotte Kopecky is tot slot Belofte van het Jaar.