Direct naar artikelinhoud
Italië

Minstens 42 doden na instorting omstreden brug nabij Genua

Minstens 42 doden na instorting omstreden brug nabij Genua
Beeld EPA

Het aantal doden na het instorten van een snelwegbrug in Genua is gestegen tot 42. Onder slachtoffers zijn ook 3 minderjarigen van 8, 12 en 13 jaar. Zeker 16 anderen raakten gewond waarvan 12 erg ernstig aan toe zijn. Dat meldt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. De hulpdiensten zoeken onder het puin naar slachtoffers. Er wordt gevreesd voor nog meer slachtoffers, zo melden Italiaanse media. 

De Morandi-brug over de rivier de Polcevera ligt ten westen van het centrum van de Italiaanse havenstad. Ze stamt uit de jaren zestig en verbindt onder meer de luchthaven ten westen van Genua met het centrum van de stad. Ze is één van de belangrijke verkeersknooppunten in de Ligurische hoofdstad.

De constructie is 90 meter hoog en het wegdek van ruim een kilometer lang ligt 45 meter boven de grond. Een stuk van 200 meter lang stortte even voor 12 uur in terwijl de regio door hevige regens wordt geteisterd.

Minstens 42 doden na instorting omstreden brug nabij Genua
Beeld ANP

"Ik bedank de brandweerlui, de hulpdiensten en de vrijwilligers die sinds het begin aan het graven zijn en mensenlevens redden", reageerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini op een persconferentie in Catania, Sicilië. "Helaas betreuren we dertig doden. Daarenboven zijn er vele zwaargewonden." Iedereen verwacht echter dat het dodental nog zal oplopen. 

Op het moment van de instorting reden volgens Angelo Borrelli, hoofd van de Civiele Bescherming 30 tot 35 wagens en drie zware voertuigen op de brug. Alle dodelijke slachtoffers zijn inzittenden van de auto's.

"Drama van gigantische omvang"

Verschillende mensen zijn levend van onder het puin gehaald en per helikopter naar ziekenhuizen in de stad gebracht. Getuigen melden dat traumahelikopters af en aan vliegen. Reddingswerkers hebben de nacht doorgewerkt.

Enkele slachtoffers zijn al in het ziekenhuis van Genua aangekomen. Alle ziekenhuizen in de wijde omgeving zijn stand-by. De lokale hulpdiensten krijgen steun van de collega's van de regio's Piemonte en Lombardije. Of er Belgen bij de tragedie betrokken zijn, is nog niet geweten, zo laat de FOD Buitenlandse Zaken weten.

"Drama van gigantische omvang"
Beeld EPA

Francesco Bermano, hoofd van de noodhulpdiensten in Genua, sprak tegenover Italiaanse media van een "drama van een gigantische omvang". De ware omvang van de ramp is volgens hem nog niet te overzien. De minister van Verkeer, Danilo Toninelli, sprak van "een afgrijselijke tragedie" en zei snel naar Genua te gaan.

Het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming Angelo Borrelli zei tegen het Italiaanse persbureau Ansa dat er tijdens het instorten van de verkeersbrug zeker dertig tot 35 auto's en drie vrachtwagens over het viaduct reden.

Twitter bericht wordt geladen...

Discussies

De Morandi-brug is vaak onderwerp van debat geweest, schrijft de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. De discussies werden onder meer aangezwengeld door het vele onderhoud dat het bouwwerk jarenlang vergde. In 2016 vonden nog herstructureringswerken plaats aan de brug. Op het moment van de instorting waren er werken bezig om de fundamenten van de brug te verstevigen.

De A10 Genua-Savona is in beide richtingen afgesloten op het stuk tussen de afrit A7 Genua-Milaan en de afrit Luchthaven Genua.

De Morandi-brug is vaak onderwerp van discussie geweest, onder meer door het vele onderhoud dat ze vergde

Mogelijke oorzaken

Volgens de eerste berichten is de instorting mogelijk een gevolg van problemen met de pyloon op de linkeroever van de rivier die zou zijn ingestort. Toch blijft de oorzaak van de ramp nog onduidelijk: een structurele verzakking is een hypothese, maar sommige media maken ook gewag van een hevig onweer op het moment van de ramp. In de regio Ligurië regent het al uren onophoudelijk. De civiele bescherming had code oranje afgekondigd. Op de brug waren net ook werken aan de gang. 

Delen van de brug zijn op panden in het dal van de Polcevera terechtgekomen. 

Intussen is het aandeel van Atlantia, de uitbater van de autosnelweg, meer dan 5 procent gedaald op de beurs.

Mogelijke oorzaken
Beeld REUTERS