LIVE. VS meldt “Israëlische vergeldingsaanval” op Iran, Iraans nieuwsagentschap spreekt tegen: “Geen buitenlandse aanval”

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

red

Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De extremistische Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand. Hamas stelt in een verklaring dat daar volgens leider Ismail Haniyeh op een positieve manier naar wordt gekeken.
Het huidige voorstel voor een bestand voorziet in de ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen en een tijdelijke wapenstilstand. Een struikelblok in de onderhandelingen is dat Hamas heeft aangedrongen op een permanente wapenstilstand om een eind te maken aan de oorlog. Israël wil de strijd tegen Hamas uiteindelijk weer hervatten.
Egyptische media berichten dat de delegatie van Hamas in de komende twee dagen wordt verwacht in Caïro.

Wederopbouw Gaza zal 30 tot 40 miljard dollar kosten, schatten VN

De Verenigde Naties hebben donderdag de kosten voor de wederopbouw van de Gazastrook, die verwoest is door een oorlog tussen Israël en de Palestijnse extremistische beweging Hamas, geschat op 30 tot 40 miljard dollar. Dat komt neer op 28 tot 37 miljard euro.
"De schattingen van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) voor de wederopbouw van alles in de Gazastrook overschrijden de 30 miljard dollar, en kunnen oplopen tot 40 miljard dollar", zei Abdallah al-Dardari, directeur van het regionale bureau van het UNDP voor de Arabische Staten, op een persconferentie in Amman. "De omvang van de verwoesting is enorm en ongekend. Het is een taak waar de internationale gemeenschap sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voor heeft gestaan."
Israël voert al maanden aanvallen uit op doelen in de Gazastrook om Hamas uit te schakelen. Op satellietbeelden is te zien dat daardoor een enorme ravage is aangericht. Volgens een schatting uit maart is meer dan een derde van de gebouwen verwoest of beschadigd.

Politie ontmantelt barrière van pro-Palestijns protestkamp op universiteit in LA

De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.
Op beelden van Amerikaanse media is te zien dat agenten in beschermende kleding hekken en planken verwijderen. Het kamp bestaat uit tientallen tenten. Daar verblijven honderden demonstranten. Er staan ook demonstranten in de buurt van het kamp. Zij hebben Palestijnse vlaggen bij zich en scanderen dat de politie zich moet schamen. De politie gebruikte flitsgranaten om de menigte buiten het kamp uiteen te drijven.
Er zijn honderden agenten aanwezig. De grote aanwezigheid van de politie komt na kritiek van een dag eerder. Het kamp, dat vorige week werd opgezet, werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangevallen door tegendemonstranten. Er braken gevechten uit. Journalisten meldden dat de veiligheidsdiensten die ter plaatse waren, niet tussenbeide kwamen. De onrust hield uren aan en er vielen vijftien gewonden. De politie reageerde volgens critici te langzaam op het geweld.

Twintigtal actievoerders eist dat KU Leuven banden met Israëlische universiteiten stopzet

Een twintigtal betogers heeft donderdagmiddag actiegevoerd aan het rectoraat van de KU Leuven. De actievoerders eisen dat de KU Leuven haar samenwerkingen met Israëlische instellingen onmiddellijk stopzet.
De actie vond plaats aan het rectoraat in het KU Leuven Research & Development gebouw. Omdat de Universiteitshal op dit moment gerenoveerd wordt, is het rectoraat tijdelijk naar dat gebouw aan de Minderbroederstraat verhuisd. De groep had Palestijnse vlaggen bij en droeg de kenmerkende zwart-witte sjaals. Ze scandeerden slogans als "Shame on KUL, break up with Israel", "Free free Palestine" en "Stop the genocide".

Bijna 60 procent van Palestijnse bevolking in armoede na zeven maanden oorlog

Na bijna zeven maanden oorlog in de Gazastrook tussen Hamas en Israël is intussen 58,4 procent van de Palestijnen in armoede beland. Het gaat om 1,74 miljoen extra mensen in vergelijking met de situatie voor 7 oktober 2023. Dat blijkt uit schattingen van het Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en de Economische en Sociale Commissie voor West-Azië (ESCWA), beide van de Verenigde Naties.
"De nieuwe cijfers wijzen erop dat het lijden in Gaza niet zal stoppen als de oorlog eindigt", aldus Achim Steiner van UNDP. De armoede heeft op korte tijd een hoge vlucht genomen. Het gaat om meer dan een verdubbeling. Voor de start van de oorlog leefde 1,46 miljoen van de Palestijnen in armoede. Dat is intussen opgelopen tot 3,2 miljoen Palestijnen. Steiner waarschuwt voor een "ernstige" ontwikkelingscrisis die de toekomst van de komende generaties in gevaar brengt.

Dodentol in Gazastrook loopt op tot 34.596 slachtoffers

Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober zijn al 34.596 mensen gedood in de Gazastrook. Nog eens 77.816 mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid donderdag.
De voorbije 24 uur zijn minstens 28 mensen gedood.

Palestijnse veiligheidsdienst doodt schutter Islamitische Jihad in zeldzame interne botsing

Palestijnse veiligheidsagenten hebben donderdag op de Westelijke Jordaanoever een schutter van de Islamitische Jihad gedood tijdens een zeldzame interne botsing waarvan de omstandigheden nog onduidelijk zijn. Dat bericht persagentschap Reuters. De factie van de overleden strijder beschrijft het incident als een Israëlische "moordaanslag." 

Een woordvoerder van de Palestijnse veiligheidsdiensten zei dat een eenheid tijdens nachtelijke patrouilles onder vuur kwam te liggen. Ze schoten terug en raakten de schutter in kwestie, die afgevoerd werd naar het ziekenhuis en daar overleed aan zijn verwondingen. 

De berichten konden nog niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Dodental Gaza stijgt

Ten minste 34.596 Palestijnen zijn gedood en 77.816 raakten gewond bij Israëlische aanvallen op Gaza sinds 7 oktober. Dat stelt het ministerie van Volksgezondheid. Het voegde eraan toe dat er 28 doden en 51 gewonden zijn gevallen in de laatste 24 uur. 

Meer dan 400 aanvallen op gezondheidsinfrastructuur in Gaza sinds 7 oktober, stelt WHO

Tijdens de oorlog in Gaza heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 443 aanvallen op gezondheidsvoorzieningen of medisch personeel geteld. Daarbij kwamen in totaal 723 mensen om. 924 anderen raakten gewond. 

De omvang van de schade wordt nog steeds onderzocht in sommige van deze faciliteiten, waaronder het Nasserziekenhuis in Khan Younis, dat in februari werd belegerd en aangevallen door Israëlische troepen.

Hamas reageert "negatief" op staakt-het-vuren en plan voor vrijlating van gijzelaars, maar besprekingen gaan door

Een hooggeplaatst lid van Hamas heeft het persbureau AFP vannacht verteld dat de reactie van de groep op de voorgestelde wapenstilstandsovereenkomst, die tot stand is gekomen door bemiddeling van Egypte en Qatar, op dit moment “negatief” is, maar dat de besprekingen nog aan de gang zijn.

Het doel van de groep blijft een “einde aan deze oorlog”, vertelde Suhail al-Hindi aan AFP. Naar verluidt streeft Hamas naar een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen in Gaza, met het voorstel dat er dan een langdurig wederopbouwprogramma voor het gebied komt waarbij de groep zich ertoe verbindt geen militaire faciliteiten te herbouwen.

Dat staat haaks op de doelstellingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die heeft laten weten dat Israël van plan is een grondoperatie in Rafah uit te voeren, ongeacht de uitkomst van een akkoord. Israël beweert dat Hamasstrijders naar het zuiden van de Gazastrook zijn gevlucht. “We zullen Rafah binnengaan en we zullen de Hamasbataljons daar uitschakelen, met of zonder een akkoord,” zei Netanyahu deze week.

Hamasleider al-Hindi, die AFP telefonisch te woord stond vanuit een geheime locatie, zei dat er “grote belangstelling is van Hamas en alle Palestijnse verzetsgroepen om een einde te maken aan deze krankzinnige oorlog tegen het Palestijnse volk, die alles heeft verteerd”.

“Maar het zal niet tegen elke prijs zijn", voegde hij eraan toe, benadrukkend dat de groep “onder geen enkele omstandigheid de witte vlag kan hijsen of zich kan overgeven aan de voorwaarden van de Israëlische vijand”.

Meer arrestaties bij pro-Palestijns protest aan Amerikaanse universiteiten


De onrust aan universiteiten doorheen de Verenigde Staten is woensdag verder opgelopen. Op verschillende campussen zijn opnieuw betogers opgepakt bij pro-Palestijnse protesten. Tegen woensdagnamiddag stond het totale aantal opgepakte studenten en activisten al op naar schatting 1.300 verspreid over ruim 30 campussen in het hele land.

Aan de University of Wisconsin in Madison zijn woensdagochtend ruim 30 mensen opgepakt toen confrontaties uitbraken met de politie die de tenten van pro-Palestijnse activisten afbraken en hen probeerden te verdrijven. Daarbij raakten vier agenten gewond, onder wie een ‘state trooper’ die op het hoofd werd geslagen met een skateboard. Uiteindelijk werden vier betogers aangeklaagd voor geweld tegen de ordediensten.

In Dallas zijn woensdagmiddag 17 betogers gearresteerd aan de University of Texas, nadat de politie op vraag van de directie ter plaatse kwam. Een kamp werd ontmanteld, al zette een honderdtal betogers het protest verder op een andere plaats op de campus.

In New York City is woensdagavond een aantal actievoerders gearresteerd aan de Fordham University. Ook daar werd een tentenkamp opgebroken. De universiteit had de politie ter plaatse gestuurd en heeft de ordediensten gevraagd drie weken op post te blijven om de orde te handhaven en te verzekeren dat de kampen niet opnieuw worden opgezet. Er wordt woensdag op vier locaties in de stad geprotesteerd.

In LA, in de staat Californië, is de politie massaal ter plaatse aan de UCLA. Dinsdagavond werden de pro-Palestijnse activisten daar aangevallen door tegenbetogers. Daarna kwam kritiek dat de ordediensten niet zouden hebben ingegrepen. De politie zou woensdag van plan zijn om het kamp van de honderden pro-Palestijnse betogers op te breken.
University of Wisconsin, Madison.
University of Wisconsin, Madison.
Fordham University, New York.
Fordham University, New York.
University of Texas, Dallas.
University of Texas, Dallas.

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar


De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger zou naar verwachting ergens begin deze maand klaar moeten zijn.

Afgelopen donderdag werd gestart met de constructie van de pier. Die is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat via de zogenoemde zeecorridor en de pier veel meer noodhulp voor de Palestijnen kan worden geleverd.

Volgens het Pentagon kost de aanleg zeker 320 miljoen dollar (299 miljoen euro). De Amerikaanse militairen zetten tijdens de operatie geen voet aan de grond in de Gazastrook.

Colombia verbreekt diplomatieke betrekkingen met Israël

Colombia gaat alle diplomatieke banden met Israël verbreken. Dat heeft de Colombiaanse president Gustavo Petro woensdag aangekondigd tijdens een toespraak, waarin hij de Israëlische regering als "genocidaal" omschreef.
Petro deed de aankondiging tijdens een speech die hij in de hoofdstad Bogota hield naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. De president deelde er ook mee dat Colombia de aankoop opschort van wapens die door Israël zijn geproduceerd. Momenteel is dat land nog een van de belangrijkste leveranciers van wapens voor de Colombiaanse veiligheidstroepen.
Tot slot hekelde hij opnieuw de "genocide" die momenteel plaatsvindt in de Gazastrook. "Dit doet denken aan de Holocaust, ook al willen de wereldmachten dat niet erkennen."
Petro had de voorbije maanden al vaker fors uitgehaald naar Israël. Eind februari had hij gesteld dat Israël zich in de Gazastrook schuldig maakt aan een genocide tegen de Palestijnse bevolking. 
Hij sprak toen ook zijn "volledige solidariteit" met zijn Braziliaanse ambtgenoot Lula Da Silva, die in een diplomatieke storm was beland omdat hij een vergelijking had getrokken tussen het Israëlische offensief en de genocide tegen het Joodse volk in nazi-Duitsland. Brazilië en Colombia steunen ook de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof heeft opgestart tegen Israël.
In een reactie zegt Israël dat het verbreken van de diplomatieke banden een "beloning" is voor de extremistische Palestijnse organisatie Hamas.
 

Driehonderd arrestaties bij politieacties op New Yorkse universiteiten

De politie in de Amerikaanse stad New York heeft op de universitaire campussen in totaal zowat driehonderd deelnemers van de pro-Palestijnse protesten opgepakt. Dat heeft burgemeester Eric Adams woensdag meegedeeld op een persconferentie.
De New Yorkse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een bezet gebouw op de campus van Columbia University ontruimd. Er vond ook een operatie plaats aan het City College.
De arrestaties werden uitgevoerd om een onderscheid te kunnen maken tussen studenten en mensen die eigenlijk niet op de campus moesten zijn, zegt Adams. Volgens de burgemeester ondernemen externe onruststokers pogingen om de protesten te laten escaleren.
Met de actie van de New Yorkse politie werd een einde gemaakt aan de bezetting van de Hamilton Hall op de campus Columbia University. Dat gebouw was in 1968 ook al bezet tijdens het protest tegen de oorlog in Vietnam. 
De actievoerders hadden het gebouw ingenomen uit protest tegen de militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook. Ze eisten ook dat de universiteit haar financiële banden met Israël zou verbreken.
 

Turkije wil zich aansluiten bij Zuid-Afrikaanse genocideklacht tegen Israël

Turkije gaat zich aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft aangespannen tegen Israël. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan woensdag bekendgemaakt. De juridische details moeten nog worden uitgewerkt, zegt de minister.
Eind december had Zuid-Afrika Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd wegens mogelijke schendingen van het Genocideverdrag bij de militaire operatie in de Gazastrook. In een tussentijdse uitspraak heeft het VN-hof Israël al opgedragen om al het mogelijke te doen om genocide in het Palestijnse gebied te voorkomen. 
Turkije zal zich nu aansluiten bij die aanklacht. "Na de voltooiing van de juridische tekst, zullen we een verklaring indienen bij het ICJ", zegt Fidan op een persconferentie in Ankara. "Turkije zal het Palestijnse volk onder alle omstandigheden blijven steunen."
Turkije heeft de voorbije maanden herhaaldelijk felle kritiek geuit op de Israëlische operatie in de Gazastrook. President Recep Tayyip Erdogan heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vergeleken met Hitler, heeft Israël een terreurstaat genoemd en heeft het land beschuldigd van het plegen van een genocide op de Palestijnse bevolking in Gaza.
 

Blinken herhaalt tegenover Israël dat VS tegenstander zijn van offensief in Rafah

De Verenigde Straten blijven tegenstander van een Israëlisch offensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag gezegd.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerde dinsdag dat het Israëlische leger Rafah zal binnenvallen, ongeacht of een wapenstilstandsakkoord met de Palestijnse islamistische beweging Hamas wordt bereikt.
De bemiddelaars in het conflict, Egypte, Qatar en de VS, wachten nog op een antwoord van Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlisch offensief in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor Israëlische gijzelaars die op 7 oktober ontvoerd werden. Israël liet eerder weten tot woensdagavond te wachten op het antwoord van Hamas op het aanbod.

Aantal doden opgelopen tot 34.568

Bij het militaire offensief van Israël in de Gazastrook, dat al meer dan 200 dagen duurt, zijn tot nu toe 34.568 doden gevallen en ruim 77.765 gewonden. Dat meldt de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit woensdag.

Sinds enkele dagen is er hoop op een staakt-het-vuren in het aanslepende conflict. De bemiddelaars in het conflict, Egypte, Qatar en de VS, wachten nog op een antwoord van Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlisch offensief in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor Israëlische gijzelaars die op 7 oktober 2023 ontvoerd werden. 

Verenigde Staten willen "nu" akkoord tussen Israël en Hamas

De Verenigde Staten zijn "vastbesloten" dat Israël en Hamas "nu" een akkoord over een bestand moeten sluiten, na bijna zeven maanden oorlog in de Gazastrook. Dat meldt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag in Tel Aviv tijdens een ontmoeting met de Israëlische president Isaac Herzog.
De bemiddelaars - Egypte, Qatar en de VS - wachten nog op een antwoord van Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlische offensief in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor Israëlische gijzelaars die op 7 oktober ontvoerd werden. Israël liet eerder weten tot woensdagavond te wachten op het antwoord van Hamas op het aanbod.
Blinken had dinsdag Hamas al opgeroepen om het "buitengewoon genereuze" voorstel "zonder aarzelen" te accepteren. De Palestijnse beweging dringt aan op een "permanent" staakt-het-vuren voordat er een akkoord kan worden bereikt over de vrijlating van gijzelaars. Israël heeft dat tot nu toe geweigerd en blijft vastberaden om een grondoffensief uit te voeren in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar ruim 1 miljoen Palestijnen een toevluchtsoord hebben gevonden.
Blinken (links) bij Israëlisch president Herzog.
Blinken (links) bij Israëlisch president Herzog.

Politie dringt binnen in Colombia-universiteit in New York


De New Yorkse politie is dinsdagavond lokale tijd de campus van Columbia University binnengevallen.

Een van de gebouwen op de campus in Manhattan is sinds maandagnacht bezet door pro-Palestijnse studenten. De woordvoerder van Columbia-universiteit had het over "escalatie" en dreigde de actievoerders van de universiteit te verwijderen. Sinds dinsdagavond is de campus, die normaal gezien open is voor voorbijgangers, volledig afgesloten.  

Volgens journalisten van AFP drong de New Yorkse politie dinsdagavond de campus binnen. Journalisten ter plaatse zagen hoe een politietruck met een ladder het bezette gebouw naderde, en hoe de agenten naar boven klommen om door een raam naar binnen te komen. Verschillende studenten werden gearresteerd.

Het hoofd van Columbia-universiteit, Minouche Shafik, heeft intussen in een brief aan de politie van New York gevraagd om "ten minste tot 17 mei 2024" op de campus aanwezig te zijn. Het doel van die aanwezigheid is "de orde te handhaven en ervoor te zorgen dat er geen tentenkamp wordt opgericht".

Eerste overeenkomst tussen Amerikaanse universiteit en pro-Palestijnse studentenbeweging


Brown University, dat deel uitmaakt van een groep campussen in het noordoosten van de Verenigde Staten, heeft dinsdag aangekondigd dat het een overeenkomst heeft bereikt met zijn pro-Palestijnse studenten. Het gaat om een eerste akkoord in zijn soort in de crisis die de Amerikaanse studentenwereld op zijn grondvesten doet schudden door de oorlog in de Gazastrook.

De voorzitter van Brown University in Providence (Rhode Island), Christina Paxson, zei in een persbericht dat ze blij was dat het "tentenkamp" van studenten en pro-Palestijnse activisten om 17.00 uur plaatselijke tijd werd ontmanteld. Dat gebeurde in ruil voor de belofte dat het bestuur van de universiteit zou stemmen over mogelijke "desinvesteringen van bedrijven die de genocide in Gaza mogelijk maken en ervan profiteren". De studenten en de administratie van de universiteit zullen van mei tot oktober de contouren van de overeenkomst nog bespreken.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER