Brits parlementslid zegt dat hij uit Oost-Afrikaanse land Djibouti is gezet na kritiek op China

Het Britse Conservatieve parlementslid Tim Loughton is tijdens zijn reis naar het Oost-Afrikaanse land Djibouti vastgehouden en het land uitgezet. Dat melden The Guardian en BBC. Volgens Loughton werd hij uit het Afrikaanse land gezet na eerdere kritiek die hij op China heeft geuit. China en Djibouti onderhouden nauwe banden.  

Het Britse parlementslid werd zeven uur vastgehouden bij zijn aankomst in het Oost-Afrikaanse land en daarna "geëscorteerd" naar de eerste vlucht uit Djibouti, dat vertelde hij aan BBC. Ze zouden hem ook geen reden gegeven hebben, waarom hij werd vastgehouden. Het was "zeer eenzaam en beangstigend", zei Loughton voorts.

Het parlementslid vertrok naar Djibouti voor een bezoek van slechts 24 uur, hij zou er ook de Britse ambassadeur ontmoeten. Bij zijn aankomst werd zijn paspoort gescand en zijn beroep gevraagd. De sfeer werd "ijzig" toen hij antwoordde dat hij als Brits parlementslid werkt, zei Loughton.

Chinese sancties tegen Britse parlementsleden in 2021

In 2021 kregen 5 Britse parlementsleden sancties opgelegd door China na het verspreiden van "leugens en desinformatie" over mensenrechtenschendingen. Loughton stond mee op de lijst met gesanctioneerden. De leden waren erg uitgesproken critici van China.

De sancties waren een reactie op de maatregelen die de Britse regering eerder had genomen tegen China vanwege mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse moslimminderheid in het land.

De 5 parlementsleden werd de toegang tot China, Hongkong en Macau ontzegd en hun eigendommen in China werden bevroren. Voorts mogen Chinese burgers en instellingen geen zaken met hen doen. De sancties zijn nog steeds van kracht. 

Brits parlementslid met kritiek op China

Volgens Loughton ligt de oorzaak dat hij het Afrikaanse land werd uitgezet bij de kritiek die hij eerder op China had geuit en de sancties die hij kreeg in 2021. "Djibouti is in feite een vazalstaat van China", zei het parlementslid aan Britse media. "Het feit dat een lastig parlementslid dat door China is gesanctioneerd op hun stoep verschijnt, was duidelijk iets dat ze niet wilden."

"Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe de tentakels van de Chinese communistische regering zich ver uitstrekken, hun kwaadaardige invloed in verschillende delen van Afrika is bijzonder zorgwekkend", aldus het parlementslid. 

"Het is een nieuw voorbeeld van intimidatie", zei hij nog in de Britse pers. Voorts zei hij dat China een belangrijke bedreiging vormt voor Europa inzake veiligheid. 

Loughton is voorzitter van de 'All-Party Parliamentary Group on Tibet', een organisatie die Tibet ziet als een bezet land dat onafhankelijke banden heeft met Groot-Brittannië. Ze oefenen druk uit op de Britse regering om onderhandelingen tussen China en de Tibetaanse regering in ballingschap aan te moedigen. De organisatie benadrukt ook de mensenrechtenschendingen van China. 

Banden China en Djibouti

Djibouti ligt op een strategisch punt in de Hoorn van Afrika. China en Djibouti onderhouden nauwe banden. Zo heeft het land miljarden dollars aan investeringen ontvangen voor grote infrastructurele projecten waaronder spoor-, weg- en havenontwikkeling. Er is ook geld voor een nieuw ziekenhuis en een stadion. China heeft ook 1 militaire basis op het Afrikaanse continent en die ligt in Djibouti.  

Maar het Afrikaanse land is ook belangrijke Amerikaanse partner op het gebied van veiligheid, regionale stabiliteit en humanitaire inspanningen in de regio.

Toenemende bezorgdheid over Chinese spionage

Het voorval komt te midden van de verschillende spionageberichten over China. Vorige week werden 2 Britten in het Verenigd Koninkrijk beschuldigd van spionage, ook in Duitsland werden 3 Duitse burgers en een medewerker van het Europees Parlement opgepakt op verdenking van spionage. 

Vorige week raakte voorts bekend dat 5 Belgische parlementsleden werden geviseerd door Chinese hackers. In Europa neemt de bezorgdheid toe over de vermoedelijke spionageactiviteiten van China.

Meest gelezen