© LDN

Verwaarloosde honden wandelen nieuwe weiden in

Viervoeters hebben zondagmiddag de vijf nieuwe hondenweiden op de terreinen van de Mechelse Dierenbescherming ingelopen. Onder hen de verwaarloosde hondjes uit Bonheiden die enkele weken geleden in dramatische toestand werden binnengebracht.

Leo De Nijn

In november vorig jaar werd bij de Dierenbescherming aan de Slachthuislaan begonnen met het uitgraven van 30 are asfalt. “De putten werden opgevuld om er grasvelden met enkele heuveltjes van te maken. Uitstekend terrein om onze honden er in te laten lopen, ravotten en zelfs een duikje te laten nemen in een mini-zwembadje. Het is een groot werk geweest van een dertigtal vrijwilligers. Het hele project kost zo’n 35.000 euro en we hebben met enkele grote sponsors, verkoop van kalenders en een crowdfunding alles samen 31.000 euro verzameld. De overige centen hopen we volgende week in de kassa te krijgen tijdens ons Opendeurweekend In de toekomst gaan we ook nog het dak van ons gebouw vernieuwen. Een helse opdracht, want het dak bevat asbest en dat wordt een hele operatie. En als we nog eens een grote sponsor kunnen strikken, dromen we ook nog van een heus zwembad op de hondenweiden”, zegt een gelukkige Sabine Slaets, directeur van de Mechelse Dierenbescherming.

Hondjes aan beterhand

Goed nieuws had de directeur ook over de twintig zwaar verwaarloosde hondjes die de laatste week van mei in erbarmelijke toestand in beslag werden genomen. In de woonkamer van het huis leefden ze in een laag afval en uitwerpselen. “Vrijwilligers hebben het voorbije weekend de hondjes verzorgd, geschoren en gewassen en ze hebben hen de wereld laten ontdekken, wat het moeilijkste van al was. Ze zijn nog steeds een beetje bang, maar we mogen ze stilaan aaien. Ze hebben hier vandaag hun intrede in de nieuwe hondenweiden gedaan en zoals je kan zien, voelen ze zich hier goed thuis. Dat betekent dat we tijdens onze opendeurdag alle info gaan verstrekken over de adoptiemogelijkheden van deze lieve hondjes”, vertelt Slaets.

Met de vakantie voor de deur zit het asiel, wat de honden betreft, helemaal vol.

© LDN

Een voorbeeld

Michel Vandenbosch (GAIA) had tijdens de openingsplechtigheid veel lof voor het runnen van dit Mechels asiel op een zeer professionele wijze. “De beheerder weet waar ze mee bezig is”, zei Vandenbosch. “De infrastructuur van de dieren is top. Er wordt hier goed nagedacht over de levenskwaliteit van asieldieren, in afwachting dat ze geadopteerd worden. Dit behoort tot de beste dierenasielen in Vlaanderen. Veel hangt af van de mensen zelf. Een voorbeeld van teamwork waar ook lokale overheden rond Mechelen mee hun schouders onder zetten. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor dieren die hier terechtkomen”, besloot Vandenbosch.

Dierenbescherming, Slachthuislaan, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli opendeurweekend van 12 tot 17u.