© Jan Van der Perre

Middelheimmuseum verwerft stuk van Amerikaanse installatiepionier Bruce Nauman

Het Antwerpse Middelheimmuseum heeft woensdag “Diamond Shaped Room with Yellow Light” onthuld, een topstuk van de Amerikaanse beeldende kunstenaar Bruce Nauman. Het gaat om een installatie die oorspronkelijk gecreëerd werd voor een expo in het Duitse Frankfurt in 1990, maar nu volledig nieuw gebouwd is speciaal voor de vaste collectie van het Middelheimmuseum.

Nauman (°1941) is een pionier in beeldende kunst met elektronische media, installaties en videokunst. Hij werkt steeds rond de relatie tussen de mens en zijn omgeving en uit dat in een zo vereenvoudigd mogelijke stijl. Het Middelheimmuseum heeft nu een van zijn weinige buiteninstallaties weten te bemachtigen.

“Diamond Shaped Room with Yellow Light” omvat niet veel meer dan wat de titel voorspelt, maar werkt vooral met het contrast tussen het uitnodigende karakter van de buitenzijde en de beklemmende muren en het felle gele licht aan de binnenkant. “Op vraag van de artiest hebben we het midden op een weg geplaatst, maar je moet je bukken om binnen te stappen en daar valt dan niet eens veel te beleven”, zegt museumdirecteur Sara Weyns. “Die bevreemdende ervaring past perfect in onze zomerexpo ‘Experience Traps’, met zowel optimistische als pessimistische interpretaties van onze hedendaagse belevingsmaatschappij.”

© Jan Van der Perre

Het werk kon worden aangekocht dankzij de steun van private partners zoals de holding Ackermans & van Haaren en bouwonderneming Mathieu Gijbels. De voorzitter van Ackermans & van Haaren, Luc Bertrand, is dan ook tegelijkertijd voorzitter van de organisatie Middelheim Promotors. “Het is onze taak om de topcollectie van het Middelheimmuseum nog uit te bouwen”, zegt Bertrand. “Als openluchtsculpturenmuseum is het een van de mooiste ter wereld, met al werken van onder meer Ai Weiwei en Richard Deacon, maar we misten nog een topstuk uit de conceptuele kunst van de jaren zeventig en tachtig.”

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER