Amerikaanse Senaat keurt hervorming gevangenissysteem goed: ‘Zal gemeenschappen veiliger houden’

Schoonzoon van president Donald Trump en Amerikaanse regeringsmedewerker Jared Kushner © Photo News

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdagavond met een grote meerderheid de First Step Act goedgekeurd, die voorziet in de hervorming van de strafrechtelijke veroordelingen en het federale gevangenissysteem. Het initiatief daartoe komt van president Donald Trumps schoonzoon en regeringsmedewerker, Jared Kushner.

es

Door de First Step Act kan de levenslange straf van sommige drugscriminelen verminderd worden tot 25 jaar. Er zullen ook programma’s op touw worden gezet om recidivisme te voorkomen. Gevangenen waarvan het risico klein is dat ze opnieuw feiten zullen plegen kunnen punten verdienen, waarmee ze sneller de gevangenis mogen verlaten om naar een reclasseringscentrum te gaan of hun straf in huisarrest verder te zetten. Daarnaast zijn ook herzieningen mogelijk van de straffen voor crackgebruik, aangezien die disproportioneel hoger liggen dan straffen voor cocaïnegebruik en vooral de minderheden treffen.

Het wetsontwerp werd goedgekeurd met 78 stemmen voor en 12 stemmen tegen. De tegenstemmen kwamen allemaal van Republikeinen. Verwacht wordt dat het ook vlot door het Huis van Afgevaardigden zal geraken, en daarna een handtekening van de president zal krijgen. Trump feliciteerde de senatoren voor de goedkeuring. ‘Dit zal onze gemeenschappen veiliger houden, en hoop en een tweede kans bieden aan diegenen die het verdienen. Daarnaast zullen miljarden dollars bespaard worden. Ik kijk ernaar uit om dit te ondertekenen om er een wet van te maken!’, schreef de president op Twitter.