Formule 1

Ferrari plukt nu ook F1-Belg Jérôme d’Ambrosio weg bij Mercedes

D’Ambrosio blijft aan zijn carrière bouwen in de paddock.© Getty Images

Jérôme d’Ambrosio (38) verlaat Mercedes en wordt volgend jaar de rechterhand van teambaas Frédéric Vasseur bij Ferrari. Onze landgenoot blijft zo bouwen aan zijn carrière in de paddock. Mercedes verliest dan weer opnieuw een belangrijke pion aan de Scuderia.

vvg, fp

Tussen 2014 en 2020 won het zeven wereldtitels op een rij, maar ondertussen blijft het ooit zo succesvolle Mercedes van zijn pluimen verliezen in de Formule 1. Sportief draait het al een poos vierkant – George Russell staat als eerste coureur pas zevende in de WK-stand – en daar profiteert de concurrentie van. Zo kon Ferrari begin dit jaar al Lewis Hamilton, goed voor zes wereldtitels bij Mercedes, strikken voor volgend seizoen. Met de Fransman Loic Serra en de Belg Jérôme d’Ambrosio maken nu ook twee belangrijke Mercedes-stafleden de overstap naar de Scuderia.

De 38-jarige D’Ambrosio zal als ‘Deputy Team Principal’ verantwoording moeten afleggen aan Frédéric Vasseur, de Franse teambaas van Scuderia Ferrari. Daarnaast zal hij ook de Scuderia Ferrari Driver Academy, gaan leiden. Onze landgenoot zal zo jonge racepiloten mogen klaarstomen voor een carrière in de F1 bij Ferrari. Voormalig vicewereldkampioen Charles Leclerc kwam eerder al voort uit die academie.

Voor D’Ambrosio is de overgang een nieuwe mooie carrièrestap in de paddock. De Brusselaar was een professioneel racepiloot tot 2020. Op zijn palmares staan een zege in de GP2 en drie in de Formule E. In 2011 draaide hij een seizoen actief mee in de Formule 1 voor Marussia-Virgin (zonder punten te scoren) en een jaar later verving hij de Fransman Romain Grosjean bij Lotus voor een race.

Lof van Wolff

Onze landgenoot werkte zich na zijn carrière als piloot op als bestuurder binnen de autosportwereld. Hij begon als adjunct-teambaas van het Venturi Grand Prix-team in de FormuleE vooraleer hij in 2023 aan de slag ging bij Mercedes. D’Ambrosio werd er Driver Development Director en groeide er uit tot een van de rechterhanden van teambaas Toto Wolff.

Die laatste sprak vaak lovend over de Belg en noemde hem zelf al zijn mogelijke opvolger. “Als ik een raceweekend afwezig ben, zal Jérôme mij vervangen”, sprak Wolff vorige zomer. “Hij heeft heel goed werk geleverd bij Venturi. Hij moet gewoon nog wat geloofwaardigheid opbouwen binnen het team, maar vijftig procent van wat Jérôme zegt, klopt ook. En dat is veel.” (vvg, fp)