Christina Applegate, vier jaar geleden.© Jordan Strauss/Invision/AP

Multiple sclerose heeft steeds grotere impact op Christina Applegate: “Deel van de hersenen beschadigd”

De actrice die beroemd werd als Kelly Bundy in Married with children, kreeg de diagnose drie jaar geleden. Maar de gevolgen worden steeds heftiger.

Multiple sclerose is een aandoening waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt en zenuwschade aan de hersenen en het ruggenmerg veroorzaakt.

De inmiddels 52-jarige actrice maakte zopas bekend dat ze dertig laesies heeft, dat zijn locaties in het hersenweefsel die de voorbije jaren zijn beschadigd als gevolg van MS. “Mijn grootste laesie zit achter mijn rechteroog, dus mijn rechteroog doet veel pijn”, sakkert ze. “Elke dag is een martelgang vol pijn. Het is het ergste wat me kon overkomen.” Haar zicht is voorlopig nog intact, maar er zijn ook andere neveneffecten. “Mijn hand doet soms raar, en dan krijg ik snel erna een aanvalsgevoel in de hersenen.”

LEES OOK. Christina Applegate neemt afscheid van de spotlights (met opmerkelijke wandelstok): “Ik heb het niet meer in me”

Toch wil ze niet altijd haar leven aanpassen. “Ik ga liever naar bed, dan mijn spieren te strekken als ik met pijn te maken krijg”, zegt ze. “Het is een klotegevoel. Ik haat het zo erg. Ik ben heel boos omdat het niet te overwinnen valt.”

Eerder overwon de actrice borstkanker. Daarvoor moest ze in 2008 wel beide borsten laten amputeren. Vervolgens liet ze in 2017 ook haar eierstokken en eileiders verwijderen uit voorzorg tegen eierstokkanker.

(tove)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER