De futuristische bussen rijden nu al rond in de Catalaanse hoofdstad Barcelona.
Foto: Getty

De Lijn gaat futuristische elektrische bussen met extra comfort voor reiziger bestellen

De Lijn en de Spaanse busbouwer Irizar hebben een raamovereenkomst gesloten waardoor De Lijn de mogelijkheid krijgt om tot 100 gelede elektrische bussen te bestellen. Het gaat om zogenoemde e-bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer, die in eerste instantie op een aantal lijnen in Limburg zullen worden ingezet.

Irizar heeft heel wat ervaring in het bouwen van elektrische bussen. Zo rijden er al e-bussen van de fabrikant in de Spaanse stad Barcelona, de Franse stad Amiens en de Zwitserse stad Schaffhausen. De Lijn kan er tot 100 exemplaren van bestellen.

Het gaat om extra comfortabele bussen met onder meer USB-laadpunten, gsm-houders en leeslampjes voor de reizigers. Het is de bedoeling om ze in eerste instantie in te zetten op de lijnen Hasselt-Maasmechelen en Hasselt-Maastricht, langere lijnen in een gebied waar geen treinaanbod is.

De bussen hebben een autonomie van 160 kilometer, maar zullen op hun traject bijkomend kunnen opladen via snelladers.

De bussen van De Lijn zullen er zo uitzien

Traag

Wanneer de futuristische bussen zullen worden besteld, zal afhangen van de raad van bestuur van De Lijn in samenspraak met de volgende Vlaamse minister van Mobiliteit, zegt De Lijn.

Hoe dan ook gaat de elektrificatie van de bussen van de Vlaamse vervoersmaatschappij tergend traag. Op een vloot van 2.200 bussen zijn er momenteel amper 80 elektrische exemplaren operationeel. Volgend jaar moeten daar nog eens 220 bij komen, maar dat zijn dus vooral 'gewone' bussen voor stads- en streekvervoer.

Meest gelezen