Direct naar artikelinhoud
Bergen

Ouders overleden peutertje willen parlementaire onderzoekscommissie

Mawda.Beeld RV

De familie van het vorige week overleden peutertje Mawda (2) wilt meer duidelijkheid over de feiten en vraagt om een onafhankelijk onderzoek. Hun vertrouwen in het parket van Bergen is weg, zeiden ze vanmiddag op een persconferentie.

en

Mawda kwam vorige week om het leven bij een achtervolging en schietpartij in Maisières (Bergen). Ze overleed nadat ze een kogel in de wang had gekregen. De politie achtervolgde de bestelwagen waar Mawda met haar familie en in totaal 30 personen in zat. Daarbij werden ook schoten gelost toen de bestuurder van de bestelwagen op de agenten wilde inrijden.

De begrafenis vindt normaal gezien woensdag plaats in La Louvière waar Mawda officieel is doodverklaard in het ziekenhuis. De ouders van het meisje zitten morgen om 11 uur samen met het parket om het autopsieverslag in te kijken. Als ze daarmee instemmen, kan de begrafenis doorgaan. Indien ze twijfels hebben bij de autopsie, dan willen ze dat de begrafenis wordt uitgesteld.

"Hebben maar één schot gehoord"

De vader verklaarde deze namiddag dat ze één schot gehoord hebben. "Dat schot werd afgevuurd door een politieagent in het politievoertuig dat naast het bestelbusje reed." Het schot zou de chauffeur gemist hebben en de tweejarige peuter geraakt hebben. De moeder van Mawda voelde daarop meteen bloed op haar nek. De pols van Mawda werd zwakker.

Daarna is de bestelwagen gestopt en zijn de inzittenden uitgestapt. "We mochten niet bewegen. Anders zouden ze op ons schieten", aldus de papa van Mawda. Volgens hem smeekten ze om een ambulance, maar die kwam pas na een twintigtal minuten. Een politieagent gaf het kindje ondertussen mond-op-mondbeademing. 

'We mochten niet bewegen. Anders zouden ze op ons schieten'
Papa van Mawda

Collectieve rouw

De ouders moesten daarop mee met de politie en hebben naar eigen zeggen twee dagen geen nieuws gehad over hun dochter. De versie van de feiten van de ouders komt niet overeen met de versie van het parket. Daarom vraagt Olivier Stein, de advocaat van de ouders een onafhankelijk onderzoek. "We verwachten snel resultaten van het onderzoek en zelfs een arrestatie", aldus Stein.

Peter Terryn van de organisatie Solidarity4All staat de familie bij. "We organiseren een periode van collectieve rouw van tien dagen en roepen iedereen op om kledingstukken van kleine kinderen voor het raam te hangen", zei hij op de persconferentie met de ouders van Mawda. Een tolk hielp de familie hun versie van het verhaal te vertellen op de persconferentie. "Er zijn woorden in hun mond gelegd, terwijl zij nooit rechtstreeks met een journalist hebben gesproken."

"Onderzoek verloopt in totale onafhankelijkheid"

Premier Charles Michel heeft vandaag zijn medeleven betuigd met de familie. Over de inhoud van de het gesprek tussen de premier en de familie werden geen details vrijgegeven. Michel zei gisteren dat de onderzoeken van het Comité P en het parket "in totale onafhankelijkheid" gebeuren. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigde dat: "Het Comité P werkt zeer onafhankelijk en rapporteert aan het parlement".

Jambon zei eerder al dat hij de definitieve vaststellingen wil afwachten, maar wees wel op de "drieste omstandigheden waarin mensensmokkel gedijt". Hij heeft empathie voor de slachtoffers, maar ook voor zijn politiediensten. "Zij hebben hun werk gedaan en moeten elke dag tegen de mensensmokkel vechten."

Wanneer het Comité P zijn rapport klaar heeft, is niet duidelijk.

De bestelwagen die door de politie beschoten werd.Beeld Photo News