Krijgt agressieve Riemstenaar jarenlange celstraf nadat hij wijkagente in elkaar slaat?© Archiefvideo

Krijgt agressieve Riemstenaar jarenlange celstraf nadat hij wijkagente in elkaar slaat?

Riemst -

Een 37-jarige Riemstenaar moet vrezen voor vier jaar cel omdat hij in 2021 een wijkagente in elkaar sloeg tijdens een discussie. Dat hij een kort lontje heeft, blijkt niet enkel uit zijn strafblad, maar ook uit zijn houding tijdens zijn proces. Hij tierde de zittingszaal bij elkaar en stormde naar buiten. Maandag krijgt hij zijn straf te horen.

Shauni Deferm

“Jammer dat hij er niet is, want ik heb een niet mis te verstane boodschap voor die man: aan agenten raak je niet”, begon de Tongerse aanklager vorige maand haar requisitoir, in afwezigheid van de dertiger. Enkele minuten later wandelde de man toch nog de zittingszaal binnen. Hij moest zich verantwoorden voor het hardhandig in elkaar slaan van een wijkagente op 18 november 2021. Hij zou haar ook bespuwd hebben en zich weerspannig hebben gedragen tijdens zijn arrestatie.

Pepperspray

De frustraties bij de dertiger begonnen nadat zijn aangevraagde handelsvergunning niet werd goedgekeurd en hij de plannen om een eigen zaak te starten, moest opbergen. De man liet de dag van de feiten op Facebook al verstaan dat iemand het zou ontgelden. Per toeval passeerde de wijkagente even later het pand van de Riemstenaar, die haar tot bij hem riep om het te hebben over de negatieve beslissing door de gemeente.

© rr

Vriendelijk ging het er niet aan toe. De vrouw voelde zich daarom meteen bedreigd. Toen de dertiger haar bleef benaderen, trok ze na enkele waarschuwingen haar pepperspray. Maar ook toen kalmeerde hij niet waardoor de wijkagente het busje in zijn gezicht leegspoot. Als reactie gaf hij de vrouw een harde slag in het gezicht.

“De vuistslag had een zodanige kracht dat ze tegen de grond ging”, sprak de Tongerse aanklager. “De vrouw ging in foetushouding liggen, terwijl ze haar gezicht probeerde te beschermen met haar armen. Ze voelde hoe ze stampen kreeg tegen haar achterhoofd en in haar rug.” De dertiger barstte in lachen uit. “Doe normaal, dat is belachelijk. Als ik dat allemaal had gedaan, was ze dood geweest”, klonk het neerbuigend.

Moordenaar

Meester Erik Schellingen, die de wijkagente bijstaat, noemde de man een kopschopper. Toen ging de dertiger helemaal door het lint voor de rechter. “Ik laat me niet uitmaken voor moordenaar! Als ik had doorgeslagen, at ze nu met een rietje”, schreeuwde hij woedend terwijl hij de zittingszaal uitliep omdat hij niet meer naar het pleidooi van de raadsman wilde luisteren.

“U ziet het hier ook, meneer de voorzitter. Die man is een geweldenaar die voor niemand respect heeft”, besloot Schellingen, die een schadevergoeding van 63.000 euro eist. Volgens het deskundigenverslag heeft de wijkagente een blijvende persoonlijke en werkongeschiktheid van 12 procent door een posttraumatisch stresssyndroom. “Ze slaapt slecht, ze heeft angstaanvallen en ze kan haar emoties moeilijk reguleren. Hij riep dat hij haar leven zuur zou maken… ik kan zeggen dat hij in zijn opzet geslaagd is. Ze heeft een immense angst voor die man en haar leven als inspecteur en als vrouw is volledig veranderd sinds de feiten. Ze is niet meer dezelfde”, aldus Schellingen.

De wijkagente zelf nam in tranen het woord. “Ik geraak hier precies niet uit. Ik ben zo moe. Ik had dat geweld nooit zien aankomen. Ik was steeds goed voor de mensen, maar mijn vertrouwen is nu volledig weg. Niemand heeft me toen geholpen omdat iedereen schrik had”, snikte ze.

17 keer veroordeeld

De dertiger, die ondertussen gekalmeerd was, kwam de zittingszaal opnieuw binnen. “Ik heb een fout gemaakt maar ik heb haar niet zo geslagen, zoals hier beweerd. Het was niet opzettelijk. Ik word hier afgeschilderd als monster en dat doet me pijn. Ik heb een alcoholprobleem en soms heb ik mijn emoties niet onder controle”, stelde hij. De man, die geen advocaat had, vraagt een herkwalificatie naar onopzettelijke slagen en verwondingen.

De procureur vorderde een effectieve celstraf van vier jaar en wees op zijn beladen strafregister. Hij werd al zeventien keer veroordeeld, meermaals voor geweld. Zo kreeg hij in maart 2020 al veertien maanden cel met uitstel voor de zware mishandeling van zijn twee partners, met wie hij een polyamoureuze relatie heeft. Hij filmde het geweld en deelde het live op Facebook.

Vakbondsactie 

Een veertigtal agenten verzamelden vorige maand voor de Tongerse correctionele rechtbank in het kader van een vakbondsactie. Daarmee wilden zij de wijkagente steunen en een signaal geven dat geweld ten aanzien van inspecteurs en andere hulpverleners niet getolereerd kan worden.

Welke straf de Riemstenaar krijgt, wordt maandagochtend duidelijk. Dan velt de Tongerse strafrecht het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer