Amper volk op manifestaties in Brussel door njet burgemeester

© jhp

© jhp

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Verschillende manifestaties in Brussel kregen afgelopen weekend amper volk bijeen. Burgemeester Philippe Close (PS) gaf er immers geen toestemming voor maar ‘tolereerde’ uiteindelijk wel enkele evenementen. Die werden door de politie vanop afstand in het oog gehouden.

Joris Herpol

Een warme oproep tegen het straatgeweld van vorige week in Brussel kreeg maar moeilijk volk op de been. De familie van Frieda De Kerf, uitbaatster van Galeries du meuble in de Lemonnierlaan, kreeg steun van studenten Eline Vermoesen (25) en Wassime Essebane (19), die mee de vzw Jongeren voor Brussel oprichtten en een crowdfundingsactie startten. Ze organiseerden gisteren ook mee een optocht tegen geweld van het Beursplein naar de meubelzaak. Die lokte zo'n veertigtal mensen.

“Na de vernielingen in de winkel willen we bewijzen dat we zonder problemen kunnen wandelen in de stad én dat we jongeren, ouderen, alle Brusselaars willen begeesteren om samen te werken en in dialoog te gaan”, zeggen Vermoesen en Essebane.

Tienduizenden euro’s

Frieda was zwaar onder de indruk en kreeg het aan haar handelszaak even moeilijk. Frieda: “We voelen ons enorm gesteund door de buurt. Wij zijn trouwens opnieuw open. De zaak bestaat van in 1992 en het is in feite mijn zevende kind.” Echtgenoot Paul Stulens: “De schade door de vernielingen van vorige week loopt in de tienduizenden euro's. Alleen al voor de etalageruiten gaat het om zo'n 15.000 euro, maar er is ook heel wat uit onze zaak gestolen en vernield.”

Stulens heeft geen goed woord voor de verkeersvrije zone. “Dat is een ramp. Het is niet op een degelijke manier georganiseerd en zorgt voor veel overlast.”

Rustig

Gisteren waren er nog andere manifestaties voorzien. “De manifestaties aan de Albertinabibliotheek met Les Marocains de Riv lokte op het einde zo'n 150 mensen, een manifestatie aan het Centraal Station voor meer vaderschapsverlof twintig”; zegt woordvoerster Ilse Van de Keere van politie Brussel. “Alles verliep rustig. In Brussel zijn er zo'n negenhonderd manifestaties per jaar. Telkens wordt op voorhand ingeschat wat het veiligheidsrisico is en we staan in contact met de organisatoren, die een geldige aanvraag moeten doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen