© BELGA

Deurwaarders vallen binnen op persconferentie geschorste museumdirectrice

De persconferentie van Catherine de Zegher, voormalig directrice van het Gentse Museum voor Schone Kunsten, is gestart met een incident. Twee gerechtsdeurwaarders kwamen net voor de start met een eenzijdig verzoekschrift van vijf kunstexperts en kunsthandelaars. De deurwaarders moeten alles wat er op de persconferentie gezegd wordt, vastleggen, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro.

gjs

“We hebben niets te verbergen”, zo zei Leo Neels, die optreedt als woordvoerder van Catherine de Zegher. De Zegher, Neels en Igor Toporovski hebben zich teruggetrokken om te beraadslagen.

Klacht

Catherine de Zegher had bij de gouverneur van Oost-Vlaanderen een klacht ingediend tegen de stad Gent. “Die gaat over de tijdelijke schorsing van de terbeschikkingstelling van mevrouw De ­Zegher aan het Museum voor Schone Kunsten”, zei de woordvoerster van de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) eerder deze maand. De schorsing volgde op de discussie begin dit jaar over een collectie bruiklenen Russische avant-gardekunst in het MSK. Tien internationale specialisten noemden die stukken in een open brief twijfelachtig. De Zegher was er toen directrice.

In een presentatie voor de Gentse cultuurcommissie verklaarde De Zegher dat twee vooraanstaande kunstkenners meegewerkt hadden aan de voorbereiding van de tentoonstelling. Toen De Standaard die specialisten contacteerde, zegden de twee dat ze geen onderzoek hadden gedaan op de collectie en dat ze De Zegher geadviseerd hadden om uit te kijken met de werken. Daarop oordeelde de stad dat het vertrouwen geschonden was en schorste ze De Zegher als directrice. Het ­gevolg was dat ze opnieuw ambtenaar werd van de stad Gent. Ze is statutair verbonden aan de stad en werd van daaruit ter beschikking gesteld aan het museum.

De Zegher werkt momenteel op de dienst Cultuur aan een nota over de toekomstige invulling van het Citadelpark.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer