De Centerparking in de Blauwhondstraat staat al jaren te verkommeren.© Dirk Vertommen

Eigenaar plant totale verbouwing verwaarloosde Centerparking: “Erg blij dat er eindelijk schot komt in de zaak”

Mechelen -

Als alles volgens plan loopt, dient de eigenaar van de Centerparking in hartje Mechelen deze zomer een aanvraag in voor een totale verbouwing. Het verwaarloosde complex tussen de Bruul en IJzerenleen gaat dus niet tegen de vlakte, maar wordt compleet getransformeerd.

Sven Van Haezendonck

De site met een winkelruimte en een groot parkeergebouw is al langer een doorn in het oog van het stadsbestuur. Van de Centerparking zelf zijn de bovenste verdiepingen al meer dan een jaar afgesloten en sinds begin dit jaar heeft ook supermarkt Smatch er de deuren gesloten. De staat en het uitzicht van het gebouw zetten een rem op de ontwikkeling van de buurt. Dat is goed te zien in de Blauwhondstraat en in mindere mate in de Borzestraat.

LEES OOK. Bovenste verdiepingen van Mechelse Centerparking hermetisch afgesloten: “Om hangjongeren te weren”

Om die reden lopen er al jaren gesprekken tussen de stad en de eigenaar en die lijken vruchten af te werpen. Eigenaar Nicaphis heeft de ambitie om tijdens de zomer een omgevingsvergunningsaanvraag in te dienen. Daar heeft hij het Antwerpse architectenbureau LOW-architecten voor aangesproken. Het ontwerpteam, dat ervaring heeft met circulaire projecten, onderzocht het gebouw met het oog op opwaardering, activering en herbestemming.

Het complex is toe aan grondige herwaardering.© Dirk Vertommen

De Centerparking wordt niet afgebroken, maar compleet getransformeerd. Daarbij kiest de eigenaar voor een gemengd programma van wonen, winkelen en parkeren. “Het is ons doel om een levendige en duurzame omgeving te creëren die aantrekkelijk is voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Ze moet ook bijdragen aan de bloei van Mechelen als bruisende stad”, zegt Philippe Moorkens, bestuurder bij Nicaphis.

Nieuwe woongelegenheid

Het stadsbestuur is verheugd over de vooruitgang in het dossier. “Ik ben erg blij dat er eindelijk schot komt in de zaak. Dit project wil enerzijds een deel van het parkeren bestendigen. Anderzijds komt er nieuwe woongelegenheid in het hart van onze stad, maar essentieel is de versterking van de handelsfuncties”, vertelt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Stadsvernieuwing.

Parkeren blijft mogelijk in de Centerparking.© Dirk Vertommen

Zij is ervan overtuigd dat de verbouwing van het verwaarloosde gebouw cruciaal is om het winkelhart naar een hoger niveau te tillen. “De herontwikkeling vergroot niet alleen de uitstraling van onze binnenstad. Ze brengt ook meer levendigheid, ze creëert nieuwe kansen voor lokale ondernemers en maakt Mechelen aantrekkelijker voor inwoners, bezoekers en investeerders”, zegt Geypen.

“Door de herontwikkeling van de Centerparking verdwijnt het laatste grote gebouw dat niet meer paste bij de uitstraling van ons stadshart. In de plaats komt een nieuw kwalitatief project dat zal dienen als hefboom voor dit stadsdeel”

Bart Somers

Burgemeester

Ook burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) is tevreden. “Door de herontwikkeling van de Centerparking verdwijnt het laatste grote gebouw dat niet meer paste bij de uitstraling van ons stadshart. In de plaats komt een nieuw kwalitatief project dat zal dienen als hefboom voor dit stadsdeel”, zegt hij. Van zodra het stadsvernieuwingsproject gerealiseerd is, wil de stad niet achterblijven. Ze engageert zich om de Blauwhond- en de Borzestraat in dezelfde stijl aan te leggen als de recent vernieuwde Geitestraat. Ook daar is al jaren sprake van.

LEES OOK. “Wie heeft ooit gezegd dat lekker eten stijf moet zijn?”: Mechelse sterrenchef opent mediterraanse bistro Balcón

De bovenste verdiepingen van het parkeergebouw zijn afgesloten.© Dirk Vertommen

De Centerparking gezien vanuit de Borzestraat.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen