Aan dit monument op de Lage Mierdseweg in Oud-Turnhout wordt zaterdag 4 mei 80 jaar bevrijding herdacht.© RR

Oud-Turnhout herdenkt 80 jaar bevrijding en crash van twee Lancaster-vliegtuigen

Oud-Turnhout -

Naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de bevrijding van de Duitse bezetting vindt op zaterdag 4 mei om 13.30 uur in Oud-Turnhout een herdenkingsplechtigheid plaats. Dat gebeurt aan het monument voor de neergestorte Lancaster op de Lage Mierdseweg.

Bart Van den Langenbergh

Het gemeentebestuur, heemkundekring Corsendonca en Toerisme Oud-Turnhout slaan de handen in elkaar voor een herdenkingsplechtigheid voor tachtig jaar bevrijding. De herdenking vindt zaterdag 4 mei om 13.30u plaats op de Lage Mierdseweg, ter hoogte van het monument voor de neergestorte Lancaster ME782.

Met een naamafroeping worden zowel de Oud-Turnhoutenaren die om het leven kwamen door het oorlogsgeweld als de militairen die in de gemeente sneuvelden, herdacht. Nadien wordt The Last Post geblazen en volgt er nog een bloemenhulde. Het officiële gedeelte wordt muzikaal opgeluisterd door Muzo-muziekensemble en koninklijke harmonie Sint-Antonius. De military oldtimerclub Spearhead zal aanwezig zijn met voertuigen en uniformen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lancasters

“De locatie waar de herdenking plaatsvindt, werd gekozen omdat in die omgeving in de nacht van 22 juni 1944 twee Lancasters van de Royal Air Force neerstortten”, zegt Jhonny Bastiaensen van Corsendonca. “Beide vliegtuigen waren op de terugweg naar hun basis in het Britse East Kirby na een bombardement op een raffinaderij van synthetische olie in het Duitse Wesseling aan de Rijn.”

Het toestel van Alan “Bill” Bayley, de Lancaster I LM115 DX-M van het 57ste squadron, stortte neer aan de boerderij van Jef Van Troy. Drie bemanningsleden kwamen hierbij om. “Het tweede vliegtuig was de Lancaster I ME782 LE-N van de 21-jarige piloot Thomas Hart van het 630ste squadron. Het toestel explodeerde in de lucht en de brokstukken kwamen neer achteraan in het natuurgebied De Liereman. Alle bemanningsleden kwamen om het leven”, legt Jhonny Bastiaensen uit. “Het kwam zelden voor tijdens de Tweede Wereldoorlog dat er twee vliegtuigen neerstorten in dezelfde straat en op dezelfde dag. Sinds 2008 staan daar twee monumenten die aan deze gebeurtenissen herinneren.”

De bemanning van een van de neergestorte Lancaster-vliegtuigen in Oud-Turnhout.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oud-Turnhout