Een man waadt door het water na de extreme neerslag in Dubai.
Foto: Getty

Meer neerslag in 1 dag dan normaal in 1 jaar: Dubai staat blank na "historische" regenbuien

De woestijnstad Dubai is getroffen door de hevigste neerslag sinds het begin van de metingen. Daardoor vielen onder andere het verkeer en de nationale luchthaven stil. De regen werd veroorzaakt door een neerslagfront dat over grote delen van het Arabisch schiereiland trok. Maar volgens de meteorologische dienst van Dubai waren de stortregens mogelijk ook het gevolg van pogingen om het weer te manipuleren.

Maandagnacht en dinsdag raasden er hevige regens over Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Gisterenavond was er 142 millimeter regen gevallen. Dat is anderhalf keer zoveel als er normaal op een jaar valt (94,7 millimeter).Ā 

De regen legde het land lam. Bestuurders moesten hun wagens achterlaten in het stijgende water. Dubai International Airport, de drukste luchthaven ter wereld voor internationaal luchtverkeer, moest vluchten uitstellen en schrappen. Dinsdagavond werden alle binnenkomende vluchten geannuleerd. Reizigers getuigden dat ze zich gedwongen zagen te overnachten in de terminal en in metrostations. Volgens de luchthaven zullen de problemen nog enige tijd aanhouden.

Bekijk: Dubai kreeg evenveel regen over zich als in een heel jaar

Videospeler inladen...

Voor het onweer losbrak, waren de meeste scholen in de VAE al gesloten. De meeste ambtenaren werkten van thuis uit.

Toch eiste de plotse regen slachtoffers, al is de totale tol nog niet bekend. In het emiraat Ras al-Khaimah kwam een 70-jarige man om het leven toen zijn auto werd meegesleurd door het water. En elders op het Arabisch schiereiland, in Oman, kwamen minstens 19 inwoners om het leven. Onder hen waren 10 schoolkinderen.

Regen mogelijk mee veroorzaakt door de mens

Volgens het staatsnieuwsagentschap WAM gaat het om een "historisch weerevenement", de hevigste regenval sinds het begin van de metingen in 1949. De regen kondigde zich al even aan. Naast de VAE en Oman regende het ook in Bahrein, Qatar en Saudi-Arabiƫ.

Maar de extreme neerslag zou ook mee veroorzaakt kunnen zijn door pogingen om de wolken te "oogsten". Dat vertelde Ahmed Habib van het Nationaal Meteorologisch Centrum (NMC) van de Emiraten aan het persbureau Bloomberg.

Maandag en dinsdag zijn er 6 Ć  7 vliegtuigjes ingezet om het weer te beĆÆnvloeden, zeggen medewerkers van het NMC. Daarmee worden chemicaliĆ«n, vaak zoutoplossingen, over de wolken gestrooid waar waterdamp zich aan kan vasthechten. De bedoeling is om op die manier kunstmatige regen op te wekken, al is nog niet sluitend bewezen dat de techniek echt werkt.

De Emiraten zijn voor hun watervoorziening sterk aangewezen op ontzilt zeewater, maar dat verbruikt veel energie. Daarom passen ze al sinds 2002 het zogenaamde 'cloud seeding' ('wolkenzaaien') toe. Maar doordat de Emiraten uiterst zelden te maken krijgen met zware regenval, ontbreekt waterafvoer er vaak. Daardoor kunnen plotse buien gemakkelijk tot overstromingen leiden.

Weerman Bram Verbruggen ziet nog een andere mogelijke verklaring. "Door de klimaatverstoring warmt de atmosfeer op, en een warmere atmosfeer kan meer waterdamp bevatten. Dit is maar een van de extreme weerevenementen die momenteel gebeuren, en de volgende jaren zullen er nog wel meer volgen", waarschuwt hij.

Meest gelezen