Direct naar artikelinhoud

Woensdag mag u stemmen over de nieuwe inlichtingenwet. Dit is wat u moet weten

Wat te kiezen op 21 maart? De nieuwe inlichtingenwet gaat over veel. Van het delen van data met buitenlandse partners tot het hacken via derden, van de ongerichte kabeltoegang (hier komt die term 'sleepwet' vandaan) tot direct tappen.

Woensdag mag u stemmen over de nieuwe inlichtingenwet. Dit is wat u moet weten
Beeld Rein Janssen

Waar gaat het referendum nou precies over? Kan de AIVD straks al mijn appjes lezen? En ik heb eigenlijk toch niks te verbergen? Dit is de 'sleepnetwet' uitgelegd in 12 heldere vragen en antwoorden.

Hoe groot is de kans dat u straks zelf afgetapt wordt? Doorloop de fictieve scenario's in onze spionagecheck die een indruk geven van de werking van de wet.

Liever luisteren? In deze serie van vier podcasts legt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk de voor- en nadelen van de sleepnetwet uit.

Het debat over de nieuwe inlichtingenwet gaat vooral over het aftappen van internetverkeer. Maar het hacken van computers en telefoons is voor veiligheidsdiensten veel effectiever - en minstens zo ingrijpend voor burgers, waarschuwen critici.

Rond het referendum over de inlichtingenwet komt de discussie amper op gang. Een schril contrast met de Oekraïnecampagne van 2016. Hoe valt dat te verklaren?