Politie stelt pv op nadat kinderen schaap mishandelen tot het sterft: “Als dit niet vervolgd wordt, weet ik het ook niet meer”

Kinderen die een schaap mishandelen tot het erbij neervalt. En minstens één volwassene die hen nog lijkt aan te moedigen en alles filmt. De beelden die op sociale media verschenen, zijn intussen verwijderd. Maar Gaia dient een klacht in en hoopt zo dat er een boete of zelfs een gevangenisstraf wordt opgelegd.

Thierry Goeman

Nog geen week nadat het parlement besloot om dierenwelzijn in de grondwet op te nemen om zo dieren beter te kunnen beschermen, zijn op sociale media schokkende beelden gedeeld waarop te zien is hoe enkele kinderen een schaap mishandelen. Tot de dood.

De beelden, die intussen werden verwijderd, zijn opgenomen in de tuin van een villa in Merelbeke, bij Gent. Het dier wordt met een van haar poten met een touw aan een doelpaal in een tuin vastgebonden. Dan beginnen kinderen er met een voetbal op te mikken. Het schaap is duidelijk in paniek. Nadien beginnen de kinderen met wat lijkt op speelgoedgeweren op het dier te schieten met bolletjes. Tot het uiteindelijk neervalt en sterft. Vermoedelijk van stress.

Opvallend: minstens één volwassene, zo is duidelijk te zien en te horen, kijkt geamuseerd toe en moedigt de kinderen nog aan. Hij filmt ook alles met zijn smartphone en steekt op een gegeven moment zelfs zijn duim omhoog als de kinderen het dier mishandelen.

Gaia is woest. “We dienen een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter in Gent en hopen dat dit grondig wordt onderzocht. Want als dit niet vervolgd wordt, weet ik het ook niet meer”, zegt Michel Vandenbosch. (Lees verder onder de foto)

Gaia-oprichter Michel Vandenbosch diende een klacht in bij de onderzoeksrechter.© Kris Van Exel

Onacceptabel

Hij noemt het gedrag van zowel de kinderen als van de volwassenen onacceptabel. “Ik begrijp vooral die volwassene niet. Is dat kinderen opvoeden? Welke normen en waarden geef je hen op die manier mee? Als ze opgroeien met het idee dat mishandeling toegestaand is, wat is dan het vervolg?”, zegt de Gaia-oprichter.

De volwassene op het filmpje – het is niet helemaal duidelijk of het om een of twee mensen gaat – riskeert volgens Gaia tot maximum vijf jaar cel en 100.000 euro boete. “Dat zullen ze nooit krijgen, maar we hopen op zijn minst toch op een krachtig signaal van het gerecht. Men moet beseffen dat dit onaanvaardbaar is. Bovendien, wat deed dat schaap in de tuin? Was het gekocht voor het Offerfeest, volgende maand? Wilde men het thuis ritueel slachten?”

Gaia is nu bezig met het opstellen van een klacht, die eerstdaags richting Gentse onderzoeksrechter vertrekt. De politie van de zone Rhode en Schelde heeft al vaststellingen gedaan en heeft het proces-verbaal doorgestuurd naar het parket van Oost-Vlaanderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer