Salariswagens zijn een historische vergissing, vindt Melissa Depraetere.
Foto: VRT NWS

Vooruit-voorzitter Depraetere wil systeem salariswagens op termijn laten verdwijnen

Als het van de Vlaamse socialisten afhangt, wordt het systeem van de salariswagen fors afgebouwd. Op termijn moet de salariswagen zelfs verdwijnen, vindt partijvoorzitter Melissa Depraetere. Dat moet volgens haar gebeuren in het kader van een fiscale hervorming en het mag werknemers geen loon doen verliezen.

"Het is gewoon een historische fout geweest om ooit mensen te betalen via een salariswagen", zegt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere in De Zevende Dag. "Mensen hebben die wagen niet nodig op het werk. Dat is toch een systeem dat gewoon is scheefgetrokken."

Depraetere vindt salariswagens niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook slecht voor de volksgezondheid en de economie. Dat heeft te maken met de uitstoot van auto's, maar ook met de files waarin al die salariswagens staan, en die ze ook mee veroorzaken.

"Dus vind ik dat we dat systeem fors moeten afbouwen", zegt Depraetere. "Het moet verdwijnen op termijn." 

Wie nu met een salariswagen rijdt hoeft niet te vrezen voor een inlevering. "Wat wij niet gaan doen, is mensen hun loon afnemen, want momenteel is dat een vorm van verloning. Dus het past in een grote fiscale hervorming."

Bekijk: Melissa Depraetere wil de salariswagens weg, maar dat mag mensen niets kosten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen