© mgb

Bejaarden hoeven op verkiezingszondag de straat niet meer over te steken

De meer dan tweehonderd bewoners van woonzorgcentrum Het Hof en assistentiewoningen Hofwijck hoeven zondag niet meer de straat over te steken om hun stem uit te brengen. De drie stembureaus ter plaatse moeten bejaarden aansporen om zelf te stemmen.

Mattias Goossens

Bejaarden die niet meer goed ter been zijn, doen al te vaak beroep op een doktersbriefje om niet te moeten gaan stemmen. “Een volmacht voor familie of verzorgers zien ze als extra belasting op hun naasten, en zelf gaan stemmen is vaak een hele uitdaging”, zegt dagelijks verantwoordelijke Youri Van Puymbrouck van woonzorgcentrum Het Hof.

“Daardoor zijn er vorig jaar met de gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld amper bewoners van ons centrum gaan stemmen.”

Met rolstoel of rollator

Om daar verandering in te brengen, werd op vraag van de stedelijke seniorenadviesraad beslist om de drie stembureaus die normaal in d’Academie Podium stonden, te verhuizen naar de overkant van de Hofstraat. Volgens Marc De Cock, voorzitter van de adviesraad, wordt er al te vaak vanuit gegaan dat ouderen sowieso niet gaan stemmen.

“Het is niet evident om in een rolstoel of met rollator te gaan stemmen zonder hulp”, zegt De Cock. “Door in het woonzorgcentrum zelf stembureaus te openen, verlaagt die drempel. Bovendien leidt het ook tot sociale interactie, want ook mensen uit de buurt komen hier dan op verkiezingszondag langs.”

Wettelijk niet toegestaan

Voor Samen Ouder, de vzw die instaat voor het beheer van zes Wase woonzorgcentra, kwam er wel wat logistieke voorbereiding bij kijken. “De stemcomputers worden zaterdagmiddag geïnstalleerd. Daardoor zijn er tijdelijk geen activiteiten mogelijk. De voorzitters van de stembureaus zullen erop toezien dat bewoners niet te lang moeten aanschuiven om hun stem uit te brengen.”

Schepen van Burgerzaken Sofie Heyrman (Groen) wil nagaan of een gelijkaardig initiatief ook in andere woonzorgcentra mogelijk is.

“Extra stembureaus aanvragen is duur, en mobiele stembureaus zijn wettelijk niet toegestaan. In dit woonzorgcentrum is het plaatsen van stembureau's mogelijk omdat er een ander kiesbureau vlakbij lag. We zullen onderzoeken of dat in de toekomst ook elders kan, als dit experiment een succes blijkt.”