Waar staat Open VLD voor?

De Open VLD is sinds 1999 in élke regering actief, met uitzondering van één Vlaamse regeerperiode. Maar waar staat de partij voor? En waar zetten de liberalen op in? Ontdek het in dit handige overzicht.

Ministers in de federale regering
Ministers in de Vlaamse regering
Ministers in de Brusselse regering

De lijsttrekkers

Lijsttrekkers federaal parlement
Lijsttrekkers Vlaams Parlement
Lijsttrekker Brussels Parlement
Lijsttrekker Europese verkiezingen

Hier staat de partij voor

De Open VLD – voluit Open Vlaamse Liberalen en Democraten – is de partij van de Vlaamse liberalen. Vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid zijn twee kerngedachten voor de partij. Burgers moeten vooral zélf hun keuzes maken en daar ook verantwoordelijkheid voor nemen, zo klinkt het.  

De partij pleit dan ook voor een kleine overheid, die zich focust op kerntaken. Die overheid moet zich voor de Open VLD ook niet te veel moeien met burgers en bedrijven. Wel moet ze mensen aanmoedigen om te ondernemen en individuele rechten en vrijheden beschermen.  

Voor de Open VLD is de vrije markt dan ook heel belangrijk. De overheid moet helemaal geen eigenaar zijn van bedrijven, zo klinkt het. Door het principe van vraag en aanbod zullen de prijzen zichzelf wel zetten, oordeelt de partij. Daarnaast vindt de Open VLD dat er minder belastingen moeten worden betaald.  

Die economische standpunten maken van de Open VLD een centrumrechtse partij. Bij ethische kwesties – zoals abortus en euthanasie – is de partij erg progressief. De liberalen willen vooral dat mensen daarover zelf en zelfstandig moeten kunnen beslissen.

Open VLD in 1 minuut met Ivan De Vadder:

Videospeler inladen...

De drie belangrijkste standpunten van de partij

We vroegen aan de partij zelf wat haar drie belangrijkste standpunten zijn voor de verkiezingen van 9 juni:

  1. Iedereen die werkt, wil werken en heeft gewerkt belonen: wie werkt moet minstens 500 euro per maand meer verdienen dan wie niet werkt, flexi-jobs moeten worden uitgebreid naar alle economische sectoren en werknemers moeten vrijwillig onbeperkt overuren kunnen doen zonder dat ze daarop extra worden belast.  
  2. Onze vrijheden beschermen en versterken: recht op abortus verankeren in de  grondwet, recht om zelf te kiezen voor euthanasie in geval van dementie moet mogelijk worden, recht op draagmoederschap moet wettelijk worden geregeld. 
  3. Samenwerken voor een sterker land, binnen een sterk Europa: na de verkiezingen snel een volwaardige regering die socio-economische problemen aanpakt in plaats van communautair getwist.  

Bekijk hier het volledige verkiezingsprogramma van de partij.

Wil je meer weten over de standpunten van Open VLD, ook over andere thema's? Neem dan een kijkje in onze Stemtest. 

Een korte geschiedenis van de partij

De Liberale Partij is de oudste politieke partij van België, opgericht in 1846. In het partijprogramma staan dan onder meer standpunten om de levensomstandigheden van arbeiders te verbeteren en de oprichting van publieke scholen. 100 jaar lang zou de partij zich profileren als één blok tegen de katholieken.  

Zowat 100 jaar later zorgen enkele tegenvallende verkiezingen ervoor dat het imago van de partij moet worden opgepoetst. In 1961 herdoopt Omer Vanaudenhove de Liberale Partij tot de PVV (Partij voor Vrijheid en Vooruitgang). Hoewel er aan de ideologie niet wordt geraakt, staat de partij voortaan ook open voor gelovigen.  

Omer Vanaudenhove op de eerste vergadering van de PVV, in 1961
Foto: Belga

Het is Guy Verhofstadt die in 1992 de tweede grote vernieuwingsoperatie doorvoert en hij komt met de VLD op de proppen, wat staat voor Vlaamse Liberalen en Democraten. Het woord Vlaams is niet toevallig. Daarmee wilde hij komaf maken met het anti-Vlaamse imago dat de liberalen op dat moment hebben. Verhofstadt haalde ook enkele ‘verruimers’ aan boord, onder wie kopstukken van de toenmalige Volksunie.  

Guy Verhofstadt maakt de nieuwe naam - en het logo - van de liberale partij bekend
Foto: Liberas

De tactiek werkt, want de liberalen gaan er verkiezing na verkiezing op vooruit. In 1999 wordt de VLD zelfs nipt de grootste. Guy Verhofstadt wordt premier van de federale regering, Patrick Dewael minister-president van de Vlaamse. De partij zou vanaf dan in élke regering actief zijn, met uitzondering van één Vlaamse regeerperiode.  

Al betekent dat niet dat dat altijd zonder slag of stoot ging. Zo liet Alexander De Croo in 2010 de regering-Leterme II vallen, omdat er nog geen oplossing was gevonden voor de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Iets wat de kiezer niet kon appreciëren, want de partij verloor flink.  

Alexander De Croo maakte op een (druk bijgewoonde) persconferentie bekend dat zijn partij uit de regering stapt
Foto: Belga

Ondertussen is de VLD aangepast naar de Open VLD en is diezelfde Alexander De Croo premier van de federale regering geworden. Het is ook met De Croo als boegbeeld dat de partij richting verkiezingen trekt. 

Meest gelezen