zaterdag 21 april 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

“We hebben sinds de paasvakantie al acht nieuwe inschrijvingen in De Berk”, zegt directeur Luc Piccard. Serge Minten

Politiek

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stuurt M-decreet bij

“Fast-teams voor snelle hulp in de klas”

HasseltVlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stuurt het M-decreet bij. Leerlingen met gedragsstoornissen zullen sneller hulp krijgen. “We gaan fast-teams invoeren die heel gericht en snel ondersteuning kunnen bieden op de klasvloer”, legt minister Crevits uit. De regels worden ook eenvoudiger en soepeler.

Op het M-decreet dat voor meer inclusie in het onderwijs moet zorgen, is al langer kritiek. Crevits had ook al eerder gezegd dat er aanpassingen mogelijk waren. De eerste lagen in december op tafel van de regering. Vrijdag heeft ze daar dan nog een aantal beslissingen aan toegevoegd. Over het algemeen gaat het om een versoepeling van de bestaande regels. Er komt ook een zogenaamd ‘fast-team’ voor kinderen met gedrags- en emotionele problemen. In dat team zitten vertegenwoordigers van CLB’s, de pedagogische begeleidingsdiensten en van de ondersteuningsnetwerken. Die netwerken zijn op hun beurt dan weer bemand met personeel dat vroeger in het buitengewoon onderwijs aan de slag was. Die gebruiken hun expertise voor gewone scholen.

Kinderen zullen ook sneller naar het buitengewoon onderwijs kunnen. Dat duurt nu soms nog lang, want zonder een attest van het CLB geraak je daar niet binnen. “Nu duurt het soms maanden voor kinderen die overstap kunnen maken. Dat moet sneller kunnen”, zegt Crevits.

Bemiddeling

Crevits zet ook in op bemiddeling. Ouders die met vragen zitten, moeten eerst aankloppen bij het CLB. Als ze daar geen gehoor vinden, wordt er een bemiddelaar aangesteld die naar een oplossing zoekt.

Een andere verandering is dat kinderen in het gewoon onderwijs rechtstreeks een beroep kunnen doen op het ondersteuningsnetwerk zonder dat ze hiervoor eerst negen maanden in het buitengewoon onderwijs zijn geweest. De IQ-grens van 60 voor kinderen met een verstandelijke beperking verdwijnt. Dus ook met een IQ dat iets hoger ligt, zal je naar het buitengewoon onderwijs kunnen.

Eenvoudiger

Luc Piccard, directeur van de school voor buitengewoon onderwijs De Berk in Hasselt, is blij met de bijsturing. “Ik ben aangenaam verrast. Dit is wat wij al lang aan het vragen zijn. Ze hebben dus naar ons geluisterd. Het wordt allemaal wat eenvoudiger. Zo moesten kinderen uit het basisaanbod na twee jaar opnieuw geëvalueerd worden. Maar die kinderen kregen bijna altijd opnieuw dezelfde beoordeling. Dat valt nu dus weg.” Zijn school is de laatste vijf jaar een derde van haar leerlingen kwijt geraakt door het M-decreet. “Maar de laatste weken zien we een kentering: na de Paasvakantie hebben we ineens 8 nieuwe kinderen ingeschreven. Het leek al alsof de regels waren versoepeld.”

Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) haalde tijdens de paasvakantie nog uitgebreid de pers met zijn kritiek op het M-decreet. “Crevits heeft daardoor de regels aangepast. Want na die bijsturing van december heeft ze niet veel gedaan. En nu ligt er ineens een conceptnota op de tafel van de regering. In elk geval krijgen we nu wat we gevraagd hebben.”

In de kringen van de minister wordt dit ontkend en zegt men dat ze al lang met de aanpassing bezig was.

“Dit is een eerste stap, maar de problemen worden best meteen op school aangepakt in plaats van telkens te moeten wachten op rondtoerende begeleiders die noodgedwongen meer tijd doorbrengen onderweg dan met de jongeren of leerkrachten zelf”, vindt Caroline Gennez (sp.a).

Geen revolutie

Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB’s, is ook tevreden. “Het is geen revolutie, het is een voorzichtige bijsturing. Zo kan een kind ook zonder een bezoek aan een psychiater en zonder dat het een label krijgt, al naar het buitengewoon onderwijs gaan. Dat is een slimme verbetering, want we zitten met een tekort aan kinderpsychiaters. En voor bepaalde kinderen is het onmogelijk om bij een psychiater te geraken.”

18 scholen mogen hun aanbod voor autismespectrumstoornissen en/of gedragsstoornissen ook uitbreiden. In Limburg is dat De Dageraad in Kortessem, De Wissel in Genk en Sint-Ferdinand in Lummen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws