maandag 23 april 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DOSSIER MINDER AFVAL

Deel 1: zwerfvuil

Onderzoeksbureau iVox heeft vorige maand een grote afvalenquête uitgevoerd in opdracht van Het Belang van Limburg en Limburg.net. Een representatieve staal van 1.000 Limburgers is online ondervraagd over hun afvalgedrag. Deze week presenteren wij u de opvallendste resultaten en gaan we op zoek naar oplossingen om onze afvalberg kleiner te maken.

 

“Burger is klaar voor statiegeld”

HASSELTMeer dan 8 op de 10 Limburgers storen zich aan zwerfvuil. In buurten waar zwerfvuil ligt, stoort 91% van de bewoners zich eraan. 75% van de Limburgers vindt dat statiegeld een goede oplossing is tegen zwerfvuil.

Vrouwen (46,5%) zien in hun buurt eerder zwerfvuil liggen dan mannen (39,7%). Vrouwen (60%) vinden ook meer dan mannen (51%) dat iedereen zijn berm of stoep voor de woning vrij moet houden van zwerfvuil.

1 op de 5 Limburgers geeft toe zelf wel eens een papiertje of flesje te laten liggen als er geen vuilnisbak in buurt is. Mannen en jongeren doen dat iets vaker.

Meer dan 1 op de 3 gooit wel eens kauwgom op de grond. Niet eens de helft van de ondervraagden spreekt mensen aan die ergens afval achterlaten. 55-plussers doen dat vaker.

29% van de Limburgers raapt nooit zwerfvuil op als ze het zien liggen. 15% heeft al eens deelgenomen aan een actie om zwerfvuil op te ruimen.

Draagvlak

Driekwart van de Limburgers vindt statiegeld een goede oplossing voor minder zwerfvuil. 77% vindt de uitbreiding van statiegeld naar blikjes en plastic flessen een goed idee. Bij de ouderen is het draagvlak het grootst (82%).

Afvalintercommunale Limburg.net voelt zich gesterkt door deze resultaten. “Ze bevestigen wat we al lang zeggen: er is een draagvlak voor statiegeld, de burger is er klaar voor”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net. “Statiegeld is voor ons een eerste stap in de totale aanpak van het zwerfvuil. Als mensen stoppen met het weggooien van blikjes en flesjes, zullen ze ook makkelijker een volgende stap zetten en geen sigarettenpakjes of papiertjes meer weggooien.” Dat het draagvlak voor statiegeld nog groter is in Limburg, komt volgens Somers door het landelijke karakter van de provincie. “Als er een blikje op de Grote Markt in Hasselt ligt, weet je dat het opgeruimd wordt. Maar wie gaat dat opruimen in een holle weg in Zuid-Limburg? In een landelijke omgeving stoort zwerfvuil nog veel meer dan in een stad.”

 

Aankoopgedrag

Uit onze enquête blijkt dat de invoering van statiegeld het aankoopgedrag niet wezenlijk zal veranderen. Een kwart van de Limburgers zegt minder drank in plastic of blik te gaan kopen als statiegeld wordt ingevoerd, een kwart voorspelt juist méér blikjes of flesjes te kopen. De helft van de Limburgers antwoordt neutraal.

Bijna 3 op de 4 Limburgers kopen water en bijna 6 op de 10 frisdrank in plastic flessen. Amper 12% koopt deze dranken in glazen flessen. Bier (74%) wordt meestal in glas gekocht, terwijl melk (65%) en fruitsap (54%) overwegend in brik worden gekocht.

Meer vuilnisbakken

88 % van de Limburgers vindt dat er hogere boetes moeten opgelegd worden in de strijd tegen zwerfvuil. 70 % is voor de inzet van onbemande camera’s tegen zwerfvuil. Tegelijk vindt ook driekwart van de ondervraagden dat meer vuilnisbakken op straat voor minder zwerfvuil zouden zorgen. Vooral vrouwen (82%) zijn daarvan overtuigd. “Als we overal vuilnisbakken gaan zetten, werken ze als magneten voor afval”, stelt Kris Somers. “Als mensen iets vol hebben meegenomen van thuis, vragen we hen ook het leeggoed naar huis mee te nemen. Maar we zijn wel voor vuilnisbakken op de juiste plaatsen: aan een bushokje, een frituur of de ingang van een voetbalplein.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws