Luister naar

Met overwaarde verhuizen naar buiten de stad

Nieuws
De forse stijgingen van huizenprijzen in Amsterdam leiden ertoe dat steeds meer woningeigenaren hun overwaarde te gelde maken. Ze verruilen de stad voor een (veel) grotere woning elders.
Remco Andersen redactie vk
zaterdag 21 juli 2018 om 03:00
De WOZ-woningwaarde in Amsterdam steeg in 2017 naar het hoogste niveau ooit. Een deel van de eigenaren ‘casht’ nu.
De WOZ-woningwaarde in Amsterdam steeg in 2017 naar het hoogste niveau ooit. Een deel van de eigenaren ‘casht’ nu. anp / Olaf Kraak

Amsterdam

In Utrecht, Rotterdam en Den Haag begint zich af te tekenen wat in Amsterdam al volop gebeurt: eigenaren die de enorme overwaarde op hun woning te gelde maken en naar elders vertrekken. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant.

In 2015 besloeg een kwart van de huizenaankopen van Amsterdammers een koop buiten de stad. Nu ligt dat percentage op 38 procent, ruim de helft meer. ‘De prijs per vierkante meter voor een woning in bijvoorbeeld Woerden ligt nu wel héél ver beneden die voor een woning in Amsterdam’, zegt Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster. ‘Daarom kiezen steeds meer stedelingen ervoor om te vertrekken.’

Tussen 2013 – het dieptepunt van de crisis – en afgelopen juni stegen de gemiddelde woningprijzen in de vier grote steden (G4) met 45 procent. Daarbuiten was de stijging 22 procent. In Amsterdam was het gemiddeld 64 procent.

Het Kadaster becijferde dat een op de twintig kopers uit de crisisjaren 2010 tot en met 2014 de stad inmiddels weer heeft verlaten. Zij profiteren van het toenemende prijsverschil tussen woningen in Amsterdam en woningen daarbuiten. De gemiddelde leeftijd van de vertrekkers is 37 jaar.

bijlenen

‘Met name Amsterdammers cashen echt’, zegt De Vries. ‘Als zij buiten de stad groter gaan wonen, financieren ze hun volgende woning vooral met de overwaarde die zij uit hun oude, stadse appartement halen. Stadsverlaters uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben ook overwaarde, maar minder. Zij moeten vaak nog behoorlijk bijlenen.’

Een paar jaar geleden gingen stadsverlaters uit G4 vaak naar Haarlem, De Bilt, Leiden of Vlaardingen, aldus het Kadaster. Daardoor namen vraag en dus prijs ook daar toe. Dat betekent een olievlekwerking: verhuizende stedelingen trekken nu verder naar buiten, of naar voorheen wat minder populaire buurgemeenten.

In 2017 steeg het aantal Amsterdamse huizenkopers vooral in Diemen en Weesp. In Diemen komt nu 49 procent van de kopers uit Amsterdam. Voor Utrechters waren dat Bunnik en Nieuwegein, Rotterdammers gaan iets vaker dan voorheen naar Hendrik-Ido-Ambacht en Schiedam. Hagenaren blijven vaker in de stad, en als ze dat niet doen dan blijven Rijswijk en Leidschendam-Voorburg de populairste verhuisbestemmingen.

Voor starters wordt het allengs moeilijker om op de overspannen woningmarkt nog een plek te vinden. ‘Eerder zeiden we tegen starters: “je moet naar de randgemeenten”’, zei Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsvereniging NVM onlangs bij een presentatie van huizenmarktcijfers. ‘Nu zeggen we: “ga naar de rand van het land”.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.