DNA onder nagels van Belgisch-Nederlands model Ivana Smit is van Alex Johnson: “Smoking gun”

Onder de nagels van Ivana Smit, het Belgisch-Nederlands fotomodel dat in verdachte omstandigheden van een balkon viel in Kuala Lumpur, is DNA-materiaal gevonden dat afkomstig is van Alex Johnson. Volgens de advocaat van de familie Smit is die DNA-vondst een “smoking gun”, oftewel zwaar belastend bewijsmateriaal. Hij wil dat de Johnsons eindelijk komen getuigen.

km

Ivana Smit overleed op 7 december vorig jaar in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Volgens de politie kwam ze om het leven door een val van een balkon op de twintigste verdieping van een appartementsblok. Ivana was daar beland na een nachtje stappen met het Amerikaanse echtpaar Alex en Luna Johnson. De familie Smit gelooft niet dat Ivana per ongeluk viel en vermoedt dat de Amerikanen betrokken zijn bij haar overlijden.

De Johnsons werden aanvankelijk gearresteerd voor druggebruik maar kwamen veertien dagen na de dood van het jonge fotomodel vrij. In maart verliet het echtpaar Maleisië. Zowel Alex als Luna weigeren te getuigen in de rechtszaak en dat frustreert de nabestaanden van Ivana.

In Kuala Lumpur loopt nu al anderhalve maand een speciale rechtszaak die moet ophelderen of Ivana’s dood een tragisch ongeluk was of dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Sankara Nair, de Maleisische advocaat van de familie Smit, verhoorde woensdag Nor Aidora, de forensisch DNA-expert die het lichaam van het fotomodel onderzocht. Hij trof DNA van Alex Johnson aan onder Ivana’s nagels. “Bij moordzaken komt voor dat slachtoffers krabben en grijpen,” zegt de advocaat. Hij vindt dat de politie het echtpaar Johnson niet had mogen laten gaan voor ze dit forensisch rapport in handen hadden. “Wat mij betreft is dit de smoking gun in de zaak,’’ argumenteert Nair.

© intsagram

Vrijpartij

Maar Alex’ DNA onder Ivana’s nagels is niet noodzakelijk daar gekomen door een geweldsdelict, erkent de advocaat. Het zou bijvoorbeeld ook het gevolg van een wilde vrijpartij kunnen zijn. “Daarom moeten de Johnsons in de rechtszaal verschijnen en uitleg geven. Het DNA onder de nagels geeft aan dat een moord niet uitgesloten kan worden,” vindt de advocaat van de familie Smit.

De Johnsons kunnen echter niet gedwongen worden te getuigen. Als de Maleisische rechter oordeelt dat er mogelijk sprake is van moord volgt er aanvullend onderzoek en dan kan de politie een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen. Volgens de advocaat van de familie Smit schoot het politie-onderzoek naar Ivana’s overlijden ernstig tekort. Luna Johnson kon vanuit het politiebureau een schoonmaakster bellen die de opdracht kreeg het appartement te poetsen. De rechercheurs deden pas sporenonderzoek na de schoonmaakbeurt.