© Joren De Weerdt

© Politie Lier

© Politie Lier

© Politie Lier

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Grote politieactie in Lier: "Straf dat ze binnenvallen in zaken die Lier nog doen leven"

In het Lierse uitgaansleven zijn ze danig opgeschrikt door een grote politieactie in de nacht van zaterdag op zondag. De politie ging bij de klanten van Fagoempel Centraal en ’t Kafaat op zoek naar drugs en wilde ook het signaal geven dat het steeds meer opduikende geweld niet door de beugel kan. Ook de supporters van Lierse Kempenzonen werden een paar uur eerder uitgebreid gecontroleerd.

Bert Provoost

De grootschalige controleactie in samenwerking met de federale politie was gericht op drugs, overlast en inbraken. Tijdens het eerste deel van de avond werden er drugshonden ingezet aan het stadion van Lierse Kempenzonen. Drie supporters hadden een kleine hoeveelheid drugs op zak. Om iets over middernacht viel de politie binnen bij de bekende horecazaken Fagoempel Centraal op het Zimmerplein en ’t Kafaat in de Eikelstraat voor een razzia, waarbij de klanten per tien naar buiten moesten gaan en op een rij moesten gaan staan, waarna een drugshond hen inspecteerde.

Een tweehonderdtal mensen werd gecontroleerd. “Daarbij werd één persoon bestuurlijk aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. In een horecazaak werden drie zakjes harddrugs gevonden, in de andere horecazaak twee zakjes marihuana en één zakje harddrugs”, zegt woordvoerster Magalie Derboven van de lokale politie.

Voor iedereen jammer

Bij ’t Kafaat deden ze de deuren de rest van de nacht dicht na de controleactie. “De zaak zat gezellig vol, dus het is voor iedereen jammer dat een vreugdevolle avond zo werd afgebroken. We zijn toch wel een beetje verschoten”, zegt zaakvoerder Sander De Swert. “Het is op zich een goede zaak dat de politiediensten acties ondernemen om drugs en verboden wapendracht te bannen. Daar sta ik volledig achter, want ik ben voor een veilige uitgaansbuurt en ik wil zorg dragen voor mijn medewerkers en cliënteel. Ik wil wel bespreken hoe dit in de toekomst op een meer gemoedelijke manier en preventief aangepakt kan worden. Daarom ga ik maandag (vandaag, red.) samenzitten met de korpschef voor een constructief overleg, want op deze manier valt zo’n avond voor iedereen in het water, ook voor de grote meerderheid klanten die in de verste verte niets heeft mispeuterd.”

Of er een probleem van geweld en drugs is in de Lierse uitgaansbuurt? “Als een goede huisvader probeer je dat uiteraard te bannen, maar het is als horecazaak die honderden mensen over de vloer krijgt heel moeilijk uit te sluiten dat er soms een enkeling een gebruikershoeveelheid op zak heeft. Dat er de laatste tijd meer zinloos geweld zou zijn geweest in de uitgaansbuurt, daar heb ik niets van gemerkt. In mijn zaak hangt er geen vijandige sfeer en zijn er nooit ernstige incidenten. We voeren er ook een streng beleid rond: als er iemand onrust komt zaaien, dan mag die niet meer binnen. Ik ben er zeker van dat dat helpt”, zegt De Swerdt.

Financiële domper

Ook bij Fagoempel Centraal zagen ze met lede ogen aan hoe de politie binnenviel. “Binnen en buiten zat alles bomvol, het was groot feest. Na de razzia hebben we de zaak weer opengedaan, maar de avond was verpest. Het is straf dat ze net binnenvallen in de zaken die Lier nog wat doen leven. Waarom viseren ze ons? Zo’n verloren avond kost massa’s geld. Wie gaat dat vergoeden?”, vraagt zaakvoerster ­Stephanie Anthonis zich af.

“Het gebeurt inderdaad dat er ruzie is, maar dan lossen we dat meestal zelf snel en efficiënt op. Er is overal wel eens ambras en drugs vinden ze overal wel. Al bij al was hun oogst ook maar schraal. Enkele uren na de politieactie, het was tussen 4 en 4.30u, waren ze twee horecazaken verder trouwens tafels en stoelen aan het vernielen. We hebben de politie gebeld, maar ze bleven dertig minuten weg. Als ze hier toch actie willen ondernemen, dan moeten ze consequent zijn en snel ter plaatse komen als er iets gebeurt.”

De politie zegt dat er steeds twee ploegen op de baan zijn en dat er soms meerdere dringende incidenten tegelijk zijn. “In dit geval zijn ze trouwens op basis van een signalement en camerabeelden op zoek gegaan naar de daders en zijn ze dan pas ter plaatste gegaan om verklaringen af te nemen, vandaar de wachttijd”, klinkt het.

Duidelijke boodschap

De Lierenaars reageren dubbel op de actie. Enerzijds zijn er heel wat die de politie feliciteren met de ‘krachtdadige’ actie, anderzijds is er vooral bij de aanwezigen gemor over de ‘overdreven’ aanpak. Achter de grootschalige actie schuilt alleszins een duidelijke boodschap. “De betrokken horecazaken werden niet geviseerd, het gaat om de hele uitgaansbuurt. We willen duidelijk maken dat er nultolerantie geldt voor drugs en uitgaansgeweld in Lier. Dat is één van de prioriteiten in ons zonaal veiligheidsplan. Het moet plezant blijven en dat kan niet in een sfeer van incidenten”, stelt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

De politie ontving de voorbije maanden heel wat klachten over wat het zelf ‘zinloos geweld’ noemt, voornamelijk gepleegd door een groep jongeren die het centrum terroriseren. Voetbal is soms ook een aanleiding, maar zou volgens de politie zeker niet de rode draad vormen. “Waarover dat dan precies gaat? Het gaat over mensen die belaagd of aangevallen worden, zinloze vechtpartijen zonder duidelijke aanleiding of jongeren die echt op zoek gaan naar confrontaties en de buurt terroriseren. Mensen worden soms ook afgedreigd met de melding dat ze geen klacht mogen indienen, anders zouden ze wel gevonden worden”, zegt Magalie Derboven van de Lierse lokale politie.

De daders zijn soms nog erg jong. “Ze zijn vaak nog onder de 18. Het respect voor de politie is vaak zoek. Ze zetten een grote mond op en denken dat ze ongenaakbaar zijn”, merkt de politie. Het blijft dus niet bij een eenmalige actie. “Er volgen nog acties. We gaan hier op blijven werken en volgen op welk effect zulke ingrepen hebben. Indien nodig, steken we nog een tandje bij.”

Anti-inbraakactie

Tot slot werd er dezelfde nacht gebruikgemaakt van de extra manschappen om te werken rond inbraken, die ook in Lier veelvuldig werden gepleegd de jongste weken. In inbraakgevoelige wijken werd extra gepatrouilleerd met voetpatrouilles. Op invalswegen stonden vaste controleposten. In totaal werden vijftig voertuigen gecontroleerd. Bij één persoon trof de politie 15 gram marihuana aan.