Paus Franciscus over de aflaat en Gods niet-aflatende barmhartigheid: ‘God tilt ons op en omhelst ons’

Analyse
De Rooms-Katholieke Kerk kent nog steeds een aflatenpraktijk. In de pauselijke ‘bul’ waarmee donderdag het Heilig Jaar werd afgekondigd, ontvouwt paus Franciscus zelfs een soort ‘kleine theologie van de aflaat’.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
zaterdag 11 mei 2024 om 02:00 aangepast 07:10
De pauselijke bul waarmee paus Franciscus afgelopen donderdag het Heilig Jaar 2025 aankondigde. Daarin geeft hij ook een soort 'kleine theologie van de aflaat'.
De pauselijke bul waarmee paus Franciscus afgelopen donderdag het Heilig Jaar 2025 aankondigde. Daarin geeft hij ook een soort 'kleine theologie van de aflaat'. beeld vatican media

Rome

Protestantse lezers van de pauselijke bul, waarmee het Heilig Jaar 2025 werd aangekondigd, zullen zich waarschijnlijk hebben verheugd. Aan het begin ervan citeert paus Franciscus de brief van Paulus aan de Romeinen over de rechtvaardiging door het geloof. 

Dezelfde lezers zullen echter wellicht zijn geschrokken dat de paus dezelfde bul afsluit met overwegingen rond de aflaat die door gelovigen tijdens het Heilig Jaar verkregen kan worden. Had de rechtvaardiging door het geloof bij Maarten Luther niet geleid tot de afwijzing van de aflaat?

De aflatenpraktijk was in de elfde eeuw ontstaan. En toen paus Bonifatius VIII in het jaar 1300 het allereerste Heilig Jaar afkondigde, ging deze ook al gepaard met een ‘volledige aflaat’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anita Suuroverste was een 'Meisje van de goede Herder'. Zij wilde niet verder procederen tegen de zusters en is dus niet gehoord. Zij gaat voor excuses, vergeving en herstel.

Niet alle slachtoffers blij met documentaire Zusters van de Goede Herder. 'Maak er geen horrorverhaal van'

Anita Suuroverste (71) moest als jonge vrouw dwangarbeid verrichten bij de Zusters van de Goede Herder. Toch is zij niet blij met de nieuwe documentaire Meisjes van de Goede Herder.

 Eind vorige maand maakte de Nederlandse bisschoppenconferentie bekend dat het reglement over grensoverschrijdend gedrag is aangepast. Maar wat de kerk nu heeft veranderd, blijkt voor slachtoffers niet altijd een verbetering.

Misbruik melden? De Nederlandse Katholieke Kerk heeft het na kritiek eigenlijk nóg moeilijker gemaakt

Misbruik anoniem melden bleek lastig. En het melden moest ook nog eens snel. Nieuwe regels blijken echter nog slechter uit te pakken. Waarom werken de katholieken niet met ons samen?, vragen ze zich af bij andere kerken.

Paus Franciscus ontmoet regelmatig groepen priesters tijdens algemene audiënties op het Sint-Pietersplein. Afgelopen woensdag deed hij vrouwonvriendelijke uitspraken tijdens een besloten ontmoeting met jonge priesters van het bisdom Rome. Priesters moeten 'geklets' vermijden, zei hij hen.

Opnieuw doet paus Franciscus omstreden uitspraken: 'Geklets is voor vrouwen, wij hebben broeken aan'

Nog maar een paar dagen geleden lekten uitspraken van hem uit die voor homo’s beledigend zijn. Hij bood zijn excuses ervoor aan. Nu is er opnieuw ophef rond woorden van paus Franciscus. Dit keer vrouwonvriendelijke.

De zustercongregaite van De Goede Herder vingen meisjes en jonge vrouwen op die thuis problemen hadden of bijvoorbeeld uit huis waren geplaatst.

218 lichamen op voormalig kloosterterrein van De Goede Herder in Almelo

Op een vorig jaar ontdekte begraafplaats op het terrein van het voormalige klooster De Goede Herder in Almelo zijn tussen 1881 en 1981 vermoedelijk 218 mensen begraven. Dat meldt de gemeente Almelo.

Jonge Franciscanen dragen de buste met de reliek van Franciscus' pij door de straten van Caïro (Egypte). De dialoog tussen christenen en moslims is er 'sinds een tiental jaren sterk verbeterd'.

Pij van Franciscus bezoekt na acht eeuwen opnieuw Egypte. 'Blijvende oproep tot dialoog met moslims'

Acht eeuwen nadat Franciscus van Assisi een bezoek bracht aan de sultan in Egypte, toert een deel van zijn kleding nu door dat land. ‘Nieuwe fase in de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.’

Negentien 'meisjes' spanden een rechtszaak aan.

De Meisjes van de Goede Herder mochten niet praten of lachen: 'Keihard werken in de naam van God'

Onder zware omstandigheden zijn ‘probleemmeisjes’ jarenlang te werk gesteld in naaiateliers en wasserettes van de congregatie van de Zusters van de Goede Herder. Documentairemaker Britta Hosman volgde de rechtszaak.