Direct naar artikelinhoud
Syrië

Volgens het Pentagon kan Syrië nog steeds een chemische aanval uitvoeren, zij het beperkt

Luitenant-generaal Kenneth McKenzie.Beeld EPA

Na de luchtaanvallen van drie westerse mogendheden op Syrië zaterdag, heeft Damascus nog "overblijvende" scheikundige militaire slagkracht. Dit heeft luitenant-generaal Kenneth McKenzie van het Pentagon donderdag toegegeven.

"Zij (het regime in Damascus) behouden nog een overblijvende slagkracht. Die is waarschijnlijk verspreid, over het hele land op meerdere sites", zei McKenzie. "Zij zullen de slagkracht hebben om in de toekomst beperkte (chemische) aanvallen te doen - ik zou het niet uitsluiten. Maar als zij dergelijke aanvallen overwegen, moeten zij over hun schouder heen kijken en zich zorgen maken want wij houden hen in de gaten en wij hebben de capaciteit om hen opnieuw aan te vallen als dat nodig is".

De luitenant-generaal kon niet zeggen of er in de drie bij de bombardementen geraakte sites wel degelijk chemische wapens aanwezig waren. "Onze conclusies zijn dat onze wapens hun doel hebben getroffen, wij hebben de graad van het gewenste succes tegen deze drie sites behaald en wij denken dat er waarschijnlijk chloor en sarin was, en misschien op de drie sites".

Syrië geeft Franse onderscheiding terug

In 2011 kreeg Assad van de toenmalige Franse president Jacques Chirac de hoogste onderscheiding van Frankrijk. Maar maandag is in Parijs de procedure in gang gezet om de Syrische machthebber zijn titel te ontnemen.

Damascus heeft dan op eigen initiatief de decoratie ingeleverd. De motivatie was dat Frankrijk één van de drie landen was die zaterdag doelen in Syrië hebben bestookt, als vergelding voor een veronderstelde gifgasaanval op 7 april.