© ram

Inwoners grensgemeente brengen stem uit in café: “Huiselijke sfeer die je in andere stemlokalen minder hebt”

In België vinden de verkiezingen zondag plaats, maar de Nederlanders trekken donderdag al naar de stembus voor de Europese verkiezingen. In Castelré (Baarle-Nassau) wordt naar goede gewoonte het stembureau ingericht in het enige café van het gehucht, dat bijna volledig omsloten is door België.

Ronny van den Ackerveken

Castelré telt een 135-tal inwoners. Hoogstraten en deelgemeenten Minderhout en Wortel liggen slechts een paar kilometer verder. De afstand tot het centrum van Baarle bedraagt elf kilometer. Café In Holland, op enkele meters van de landsgrens, trekt dan ook veel Belgische klanten. “Elke donderdagvoormiddag kom ik hier een koffie drinken”, vertelt Eddy uit Minderhout. “Ik heb er niet bij stilgestaan dat het vandaag (donderdag, red.) verkiezingen zijn in Nederland, tot ik het spandoek voor de deur van het café zag. Het komt wel goed uit, zo kan ik kijken hoe het zondag moet. In België zouden ze beter ook stemlokalen in cafés inrichten.”

© ram

Voor wie geen vaste klant is, hangt een pijl aan de toog die aangeeft waar het stemhokje staat. Café-uitbaters Jos Snoeijs en Carin Pemen zijn het al gewoon dat hun zaak op verkiezingsdagen een ander statuut heeft. “We moeten er wel vroeger voor opstaan”, zegt Carin. “Het stembureau gaat open om 7.30u, normaal gezien openen wij het café om 9u. Voor de omzet levert het een klein beetje meer op, voornamelijk door de mensen die ’s avonds nog komen stemmen. De vrijwilligers van het stembureau krijgen drank en koffiekoeken. De rekening wordt betaald door de gemeente. Ik heb de Belgische nationaliteit en moet niet gaan stemmen. Mijn man, een Nederlander, mag wel gaan stemmen.”

Huiselijk

© ram

‘Mogen stemmen’ kan in Nederland letterlijk geïnterpreteerd worden, want er is geen stemplicht. Janny Weber en haar man Marius Poot komen toch een bolletje kleuren. “Ik ga elke keer stemmen”, zegt Janny. “We wonen vlakbij, dus dat is heel gemakkelijk. Het heeft ook wel iets om in een café te stemmen. Er hangt een huiselijke sfeer die je in andere stemlokalen minder hebt.” In Nederland mag je ook zelf bepalen in welk stembureau in de gemeente je gaat kiezen. “Bij de verkiezingen voor de provincie twee maanden geleden kwamen er 105 personen hun stem uitbrengen”, zegt Jeanny Wouters. Ze bemant samen met Lies Van Moorsel en Rian Voesenek het stembureau. “Het opkomstpercentage ligt iedere keer vrij hoog. ’s Namiddags en ’s avonds komen nogal wat burgers uit Baarle naar hier om te stemmen.” De stembureaus in Nederland blijven open tot 21u. De uitslag wordt pas zondag bekendgemaakt om de Europese verkiezingen in andere landen niet te beïnvloeden.

© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER