Gas wordt afgefakkeld boven een lng-installatie in Gladstone, Australië.
Foto: Bloomberg

Australië maakt nieuwe gasplannen: meer nieuwe bronnen ontwikkelen én blijven gebruiken na 2050

Ook na 2050 zal Australië nog steeds rekenen op aardgas. Het zal daarvoor ook nieuwe gasbronnen ontwikkelen. Dat heeft de regering vandaag aangekondigd. Minister Madeleine King maakt zich sterk dat die nieuwe voornemens de klimaatplannen van Australië niet zullen doorkruisen. Toch blijft het de vraag hoe het land dat precies zal waarmaken.

Australië ziet een belangrijke rol voor aardgas in de energietransitie. De Australische huishoudens, de industrie én de elektriciteitsproductie: allemaal zullen ze na 2050 nog gas gebruiken. Dat staat in de nieuwe toekomststrategie voor de gasproductie die de Australische regering vandaag heeft voorgesteld.

"Er is tijd nodig om nieuwe technologieën en processen te ontwikkelen om de huidige gasconsumptie te vervangen", klinkt het daarin. "Ondertussen is gas nodig om de transitie naar netto-nuluitstoot te ondersteunen."

Het is niet zo verwonderlijk dat Australië nog een rol ziet voor gas in de industrie. In moeilijk te elektrificeren sectoren, zoals de staal- of cementindustrie, is er voorlopig geen werkbaar alternatief.

Opvallender is dat de Australische regering ook voor de elektriciteitsproductie en de huishoudens nog een rol ziet voor gas. Dat terwijl groene energiebronnen zoals wind- en (vooral) zonne-energie exponentieel goedkoper worden en fossiele brandstoffen uit de markt prijzen. 

Vooral voor export

Maar Australië denkt niet alleen aan de eigen energiebevoorrading. Het wil ook de buurlanden in de toekomst van gas blijven voorzien. Nu al wordt 80 procent van de gasproductie geëxporteerd.

Die gasexport is booming business. Australië verhandelt vandaag 976 procent méér aardgas dan in 2000. Het land is intussen de tweede grootste exporteur van lng (vloeibaar gemaakt aardgas) ter wereld, na de Verenigde Staten. En het is niet van plan om de rol te lossen. "Australië is en blijft een betrouwbare handelspartner voor lng en lage-uitstootgassen", zo staat in de nieuwe toekomststrategie.

Het blijft trouwens niet alleen bij gas. In het laatste kwartaal van vorig jaar exporteerde Australië meer steenkool voor elektriciteitsopwekking dan ooit. En bij al die exportplannen horen ook nieuwe fossiele-energieprojecten. Tegen 2030 zouden er 116 nieuwe gas- en steenkoolprojecten afgewerkt moeten zijn. Zo keurde de regering in maart nog de controversiële Barossa-gaspijplijn van gasproducent Santos goed. 

De markten reageerden alvast positief op de nieuwe gasstrategie. De aandelen van gas- en energiebedrijven zoals Strike Energy, Beach Energy of AGL Energy doen het vandaag goed op de beurs.

Broeikasgas

De vraag is hoe Australië die plannen voor nieuwe gasontwikkeling in lijn zal brengen met zijn klimaatdoelstellingen. Het land wil in 2050 geen netto broeikasgassen meer uitstoten. Dat houdt in dat de uitstoot die dan wel nog plaatsvindt door het verbranden van fossiele brandstoffen, afgevangen wordt of op een andere manier gecompenseerd. 

Maar gas verbranden, produceert broeikasgassen. Meer zelfs: aardgas bestaat grotendeels zélf uit het erg krachtige broeikasgas methaan. De laatste jaren wordt duidelijk dat de impact op het klimaat groter is dan aanvankelijk gedacht, bijvoorbeeld door lekken in pijpleidingen en productiefaciliteiten.

"Fossiel gas is geen overgangsbrandstof. Het is een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatopwarming", zei Bill Hare, die mee schreef aan verschillende VN-klimaatrapporten, daarover tegen de BBC. 

Daarom waarschuwde het Internationaal Energieagentschap al in 2021 dat er geen plaats meer is voor nieuwe fossiele-brandstofprojecten als de wereld in 2050 netto-nuluitstoot wil bereiken. Ook geen nieuwe gasprojecten. Toch voorziet de Australische regering in de nieuwe toekomststrategie expliciet nieuwe gasbronnen.

"Nog meer gas betekent nog meer klimaatvervuiling en een nog gevaarlijkere toekomst. Zo simpel is het", vindt de ngo Climate Council. "Dit is niet het moment om de klimaatcrisis nog erger te maken door nog meer gas te verbranden."

Klimaatstrategie

Het is afwachten hoe Australië een en ander met elkaar zal verzoenen. In principe kan een deel van de uitstoot die die nieuwe gasbronnen zal veroorzaken, afgevangen worden. Dat is ook de hoop van de grote gas- en olieproducenten, die met zulke afvangprojecten een oplossing zien om te kunnen blijven opereren in de toekomst.

Maar de huidige technologie volstaat vandaag nog helemaal niet om dat op grote schaal te doen. Ze is ook niet onbesproken. Het grootste CO2-afvangcomplex ter wereld, het door de gasproducent Chevron gebouwde Gorgon, staat aan de noordwestkust van Australië. Onlangs bleek dat het slechts een derde zoveel CO2 afving als aanvankelijk beloofd.

Daarom waarschuwde het IEA eind vorig jaar nog dat de industrie "de illusie zal moeten loslaten dat onmogelijk hoge hoeveelheden koolstofafvang de oplossing zijn".

Misschien komt het antwoord van minister van Klimaat Chris Bowen. Hij moet zijn toekomststrategie nog publiceren, waarin hij uiteenzet hoe Australië zijn netto-nuldoelstelling precies zal waarmaken. Alvast de milieubewegingen zullen dat rapport nu met extra aandacht lezen.

Meest gelezen