Vreugde bij de meisjes van De Burgemeester Marnixschool met de zopas van burgemeester en schepen ontvangen beker van het Schotense scholentornooi.© JAA

Kampioenen scholenvoetbal al gekend: Burgemeester Marnixschool en Bloemendaal zegevieren voor het eerst

Schoten -

Voor de 26ste keer traden de lagere scholen van Schoten sportief in het strijdperk met als inzet de felbegeerde bekers van het jaarlijkse scholentornooi. De jongens van Bloemendaal en de meiden van de Burgemeester Marnixschool kwamen voor het eerst in de geschiedenis van dit evenement als winnaars uit de diverse competities.

Jan Auman

In de voormiddag speelden zes meisjesploegen een minicompetitie onder elkaar met teams gevormd door de Burgemeester Marnixschool, Sint-Filippus, Bloemendaal, Sint-Cordula, Heilige Familie. Die laatste school bracht zelfs twee meidenteams tussen de lijnen.

“Elke ploeg speelde vijf wedstrijden waarna een eindklassement gemaakt werd”, legt Tom Vinck uit. De meester van de Sint-Cordulaschool is al 26 jaar (!) organisator van dit gebeuren.

Heilige Familie 1 en de BMS wonnen beide hun eerste drie wedstrijden, waardoor het onderlinge vierde duel wel eens allesbepalend zou kunnen zijn. De wedstrijd werd finale avant-la-lettre gedoopt. Het werd dan ook razend spannen. BMS kwam op achterstand maar toonde zich veerkrachtig en met nog twee minuten op de klok gingen ze op en over de meisjes van Heilige Familie, wat de eindstand op 4-3 bracht.

Dat bleek inderdaad voldoende voor de eindzege. De meisjes van de Burgemeester Marnixschool wonnen al hun wedstrijden. Het zilver was voor Heilige Familie 1, door die ene verloren wedstrijd tegen de latere winnaressen. Sint-Cordula legde beslag op de derde plaats met 7 punten.

Primeurs

“De Burgemeester Marnixschool wist al vier keer de fairplaybeker te winnen bij de meisjes, maar won nooit eerder een andere prijs. Dit jaar was het dus wel zover, want niet alleen de eindwinst, maar ook de penaltybeker en de beker voor beste doelvrouw verhuisden mee naar de school aan de Amerlolaan”, aldus Tom Vinck over deze primeurs.

De fairplaytruitjes tijdens het meisjestoernooi werden dit jaar gedragen door Bloemendaal en ze deden de truitjes alle eer aan, want ook dit jaar wonnen ze die trofee dankzij hun sportieve instelling tegenover elkaar en de andere deelnemers.

© JAA

Stortbui

In de namiddag namen acht jongensploegen het tegen elkaar op in twee poules. Poule A werd gewonnen door GO!-school Deuzelpark met 7 op 9. In poule B ging de zege overtuigend naar Bloemendaal, dat liefst 9 op 9 behaalde.

“Het weer kantelde in de namiddag en sommige ploegen kregen een ware stortbui over zich heen. Gelukkig bleef het tijdens de plaatsingswedstrijden even over”, aldus Tom Vinck.

Net als de BMS bij de meisjes konden ook Deuzeldpark en Bloemendaal voor de eerste keer eindwinnaar worden van het tornooi. Bloemendaal domineerde met mooi voetbal de finale. Ze kwamen verdiend op een 0-2 voorsprong. Toch werd het vijf minuten voor tijd heel spannend toen een vrije trap schitterend werd binnengetrapt door Deuzeldpark.

“Plots was de spanning alsnog te snijden”, brengt Tom Vinck verslag uit in ware Sporza-stijl. “De doelman van Bloemendaal toverde een fantastische redding uit de mouwen op een knal van Deuzeld. Uit het niets had het zomaar 2-2 kunnen staan. Toch viel even later de wedstrijd in zijn definitieve plooi toen Bloemendaal een mooie aanval afrondde en de bordjes op 1-3 liet hangen.”

© JAA

Strafschopstopper

Voor de eerste keer in de lange geschiedenis van dit scholentornooi won Bloemendaal bij de jongens. De derde plaats was trouwens voor Sint-Filippus, dat Campus Kajee versloeg in de daarvoor bepalende wedstrijd. De prijs voor beste doelman(-netje) ging naar Sint-Eduardus en de beste penalty’s werden getrapt door GO!-school Groei! Campus Kajee mocht voor de eerste keer de fairplaybeker in de lucht steken. Deze kinderen mogen volgend jaar met de fairplaytruitjes he terrein op

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA), die lovende woorden had voor organisator Tom Vinck en zijn team, schepen van jeugd Iefke Hendrickx (N-VA) en schepen van Sport Paul De Swaef (N-VA) waren present voor de bekeruitreiking. Tom Vinck zelf bracht hulde aan de vele vrijwilligers, scheidsrechters en vaste medewerkers Kris De Clippeleir en Micky Van Laer die onmisbaar zijn bij dit evenement. Ook de gemeente Schoten en café Den Trol dragen het tornooi al jaren een warm hart toe wat zich uit in een materiële steun.

“Het was een fijne, gezellige editie zonder grote problemen of kwetsuren”, maakt meester-organisator Tom Vinck de balans op. “Noteer alvast 10 mei 2025 in jullie agenda voor de 27ste editie.”

De winnaars van Basisschool Bloemendaal krijgen de beker uit handen van sportschepen Paul De Swaef.© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners