© BFM

Voortvluchtige beklaagde krijgt dertig jaar cel voor dodelijke schietpartij in Merksem

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Fadil B. (36) veroordeeld tot 30 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling voor een schietpartij in café Groenendaal in Merksem, waarbij één dode en twee zwaargewonden vielen. De Kosovaar is nog altijd voortvluchtig en liet verstek gaan op zijn proces. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.

De politie werd op 25 april 2012 rond 5.30 uur naar café Groenendaal geroepen, op het kruispunt van de Groenendaallaan met de Bredabaan in Merksem. Volgens de nog aanwezige klanten was een man er na een ruzie beginnen schieten en was hij daarna weggevlucht. De agenten troffen Sasa I. op de vloer aan, met een schotwonde in de maag. Hij stierf korte tijd later in het ziekenhuis. Er vielen ook twee gewonden. Nebosja P. werd door vier kogels getroffen, maar overleefde de schietpartij, net zoals Bojan M., die door één projectiel geraakt werd.

De feiten werden gefilmd door camera’s in het café. De schutter werd geïdentificeerd als Fadil B., die bij de politie al gekend was voor overvallen en diefstallen. Op de beelden was te zien hoe hij het rond 4.45 uur in de rokersruimte aan de stok had gekregen met de slachtoffers. Bojan M. vertelde later aan de politie dat de beklaagde hen met de dood bedreigd had en dat hij hem enkele klappen had gegeven.

Fadil B. werd uit de rokersruimte gezet en verliet het café. Rond 5.20 uur dook hij er terug op, ditmaal met een pistool in zijn jaszak. Hij vroeg aan Nebosja P. om hem te volgen naar de rokersruimte en opende het vuur op hem. Daarna schoot hij in de richting van Sasa I. en Bojan M. Een getuige hoorde hem “Fuck de Serviërs!” roepen.

Na de schietpartij liep Fadil B. naar buiten en hield hij de auto van Marcel S. tegen, die op weg was naar zijn werk. Hij bedreigde de man met het wapen en dwong hem naar Berchem te rijden, waarna hij zijn vlucht te voet verder zette. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat hij twee dagen na de feiten al in zijn thuisland Kosovo zat. Fadil B. zei onder meer dat hij niet naar België wilde terugkeren “om hier dertig jaar in de gevangenis te zitten”.

Er werd een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd en hij staat nationaal en internationaal geseind. De beklaagde werd maandag veroordeeld tot de maximumstraf voor moord, dubbele moordpoging en wederrechtelijke vrijheidsbeneming.

De twee slachtoffers die de kogelregen overleefd hadden, kregen 16.921 euro en één euro provisionele schadevergoeding toegekend. De bestuurder die hij van zijn vrijheid beroofd had, kreeg 2.500 euro provisioneel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER