Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

"Ik ben benieuwd of De Wever zijn uitspraak zal herhalen als ik hem vandaag aanspreek"

A1000-initiatiefnemer Simon De Vos met Denis Iberdemaj (tweede van rechts) en Hanane El Makrini (uiterst rechts).Beeld Bob Van Mol

Hoe moet Antwerpen er over tien jaar uitzien? Vandaag verzamelen in HETPALEIS duizend jongeren om hun ideeën daarover af te vuren op Bart De Wever, Jinnih Beels en hun collega-lijsttrekkers. De A1000 geeft een stem aan de Antwerpse jeugd, drie deelnemers vertellen nu al waar ze mee zitten. "Jongeren gooiden een fles naar mij: 'Kijk daar, een vieze homo.'" 

Tamara Sharafyan (17)
Student humane wetenschappen, Koninklijk Atheneum Deurne

"Ik vind de Antwerpse politiek erg ingewikkeld. Ik kan me ook niet met één partij in het bijzonder identificeren. Ik heb sympathie voor Groen, maar ook voor N-VA. Als je naar België komt, vind ik dat je je een beetje moet aanpassen. Je kunt niet naar ons land komen en je eigen regels blijven hanteren. De splitsing van het land, ook een standpunt van de nationalisten, zegt me dan weer niets.

'Je kunt niet naar ons land komen en je eigen regels blijven hanteren'
Tamara Sharafyan

"Dat Groen geen auto's meer wil in de stad vind ik geen goed idee. Een wagen staat voor vrijheid. De groenen willen dat afnemen zonder een goed alternatief. Ik kan me niet vrij voelen in het Antwerpse openbaar vervoer, alles zit zo overvol; de dienstregeling is onbetrouwbaar en heel comfortabel is het ook niet. Met mijn ouders clash ik hier soms over. Mijn moeder zou de auto liever wel bannen."

Hanane El Makrini (20)
Eerstejaarsstudent chemie, Karel de Grote Hogeschool

"Er zijn zeker politici die hun best doen. Zohra Othman (ex-PVDA), districtsschepen in Borgerhout, is bijvoorbeeld heel geëngageerd. Maar voor de rest heb ik momenteel geen te hoge dunk van de Antwerpse politiek; alles wordt tot polariserende uitspraken herleid.

"Ik hoop op de A1000 met Bart De Wever in gesprek te gaan. Drie jaar geleden stelde hij dat Marokkaanse Berbers zich moeilijk kunnen assimileren. Ik ben Belg met Berberse roots, die uitspraak heeft me pijn gedaan. Het is gemakkelijk om hele bevolkingsgroepen te marginaliseren als er niemand uit die groep voor je zit. Ik ben benieuwd of De Wever zijn uitspraak zal herhalen als hij oog in oog staat met mij."

Lees ook: A1000 laat Antwerpse jeugd nadenken over stad van morgen: "We zijn hier, met duizend. Dat is ons signaal"

Denis Iberdemaj (18)

Student woordkunst-drama, Stedelijk Lyceum Cadix

"Ik ben homo en voel me soms niet veilig in de stad. Onlangs wandelde ik door het metrostation Antwerpen-Centraal en jongeren gooiden toen een fles naar mij. 'Kijk daar, een vieze homo', riepen ze. Ik denk er nog steeds met pijn aan terug. Hopelijk geven de lijsttrekkers aan welke maatregelen ze daartegen willen nemen.

'De politiek ziet jongeren te veel als snotneuzen'
Denis Iberdemaj

"Ook milieu vind ik een belangrijk thema. Antwerpen is in volle transformatie, er zijn zoveel werken gaande in 't Stad, maar aan wat groen wordt precies niet gedacht. Waarom niet? Als er tijdens de recente hittegolven meer bomen waren geweest, zou het minder warm geweest zijn in de stad.

"Ik hoop dat de politici naar ons zullen luisteren, maar ik ben ook pessimistisch: de politiek ziet jongeren te veel als snotneuzen."