© Leo De Nijn

‘Posse Leest’ overrompelt deelgemeente met 40.000 bezoekers: “Hier komen ze nog met hun grootmoeder naar de kermis”

De Mechelse deelgemeente Leest viert Paasmaandag onder een stralende lentezon met Posse Leest. “We kunnen dit een schitterende editie noemen met bijna 40.000 bezoekers. Dat geeft ons een boost om er mee te blijven doorgaan, ook al is dat met een kleine schare medewerkers niet gemakkelijk”, zegt Yves Selleslagh van het Posse Leest-comité.

Leo De Nijn

Voor de 28ste editie van Posse Leest moeten vooral de weergoden bedankt worden. “Dat brengt absoluut méér volk op de been. Vooral veel fietsers ben ik tegengekomen”, zegt Selleslagh. Al heel vroeg in de voormiddag toonden de vele ambachtslui hun vakmanschap.

Een groepje jongeren uit Tienen staat samengetroept rond een kloppenmaker. Waarom die verre trip naar Leest, willen we weten. “Ongelooflijk gezellige sfeer en wat een volk. Dat krijgen ze bij ons alleen nog samen voor een groot muziekfestival. Ik kom volgend jaar terug met mijn broer en zussen, want die gaan mij niet geloven”, weet Luc Van Calster (23).

© Leo De Nijn

De processie van patroonheilige Sint-Cornelius, waarbij de gelovigen rekenen op zijn bescherming tegen stuipen en andere kinderziekten, is al een decennium verdwenen. Maar de jaarmarkt en de kermisbezoekers heeft de uitbater van de kindermolen, naast de dorpskerk, zien toenemen. “Leest is de laatste jaren uitgegroeid tot een toplocatie voor een kermis. Zeker bij mooi weer zoals vandaag”, zegt hij.

Dat kan de uitbater van de autoscooter ook alleen maar beamen. “Hier komen ze nog met hun grootmoeder naar de kermis. En die tasten voor hun kleinkinderen goed in hun portemonnee”, lacht de man.

Posse Leest is ook een stukje nostalgie. In zaal Sint-Cecilia konden liefhebbers ‘krieken met ballekes’ en pensen met appelmoes eten. “Hier heb ik mijn eerste lief gekust. Een pint drinken, dat gaat nog. Vroeger werd hier gedanst op muziek met een draaiorgel, maar ook dat is ondertussen verdwenen”, mijmert Maurice (87).

Maar de meeste bezoekers kwamen toch om de sfeer te op snuiven. “Hier loop je nog vrienden tegen het lijf die je in jaren niet meer gezien hebt”, zegt Marie-Claire uit Blaasveld.

© Leo De Nijn

Vetten Os op de weegschaal

In de Molenbeekstraat staren kinderen zich bijna de ogen uit op de vele dieren, maar ook op ‘de Vetten Os’, één van de blikvangers van de jaarmarkt. “Ik neem, zoals 3.000 andere bezoekers, deel aan de wedstrijd om het gewicht van de ‘Vetten Os’ te raden. Het is dit jaar een vaars en geen échte zwaargewicht. Ik gok op 725 kilogram”, zegt Bram uit Bonheiden, die nog eens goed op de kolos zijn billen kletst. Maar als Dalida rond 13u op de weegschaal wordt gezet klokt hij af op zo’n 799 kilogram.

De winnaar is Tim Buelens uit Leest die er op de kop tien gram naast zit. De beste schatter krijgt een assortiment voedingswaren mee naar huis. Maar de winnaar kwam niet meteen opdagen. Wellicht zat hij te genieten op een terrasje.

Posse Leest blijft een grote publiekstrekker. Of je nu zin hebt in sangria, een mattentaart, een suikerspin, pita, smoutebollen, loempia’s, een lekker ijsje, je kon het hier allemaal kopen in de straten van Leest. En het kermisgedruis stopt pas ’s avonds laat.

© Leo De Nijn