LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb

Inbraak en vandalisme in VUB-studentenrestaurant naast Pro-Palestijnse bezetting

Er is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken in het VUB-studentenrestaurant op de campus Etterbeek, daarbij werden meerdere pro-Palestijnse leuzen op de muren en tafels geplaatst. VUB dient klacht in tegen onbekenden en "verwacht" dat de aanpalende pro-Palestijnse bezetting publiekelijk afstand neemt van het voorval. Dat meldt de woordvoerder van rector Jan Danckaert, Peter Van Rompaey.
De politie is donderdagochtend langsgeweest om vaststelling te doen van de feiten in het studentenrestaurant. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is. Op de muren staan pro-Palestijnse leuzen zoals 'Student Intifada', 'Free Palestine - Academic Boycot' en 'Boycott Israël' te lezen.

Het VUB-rectoraat vraagt de studenten van de aanpalende bezetting in hetzelfde gebouw om publiekelijk afstand te nemen van de inbraak en het bekladden van de muren en tafels. Het rectoraat beschuldigt de studentenbezetting niet, maar "verwacht dat zij publiekelijk afstand nemen van wat er gebeurd is. Dat zou een positief signaal zijn."

"Wat er woensdagnacht gebeurd is, is écht een brug te ver. Het volledige restaurant werd gevandaliseerd en daar tillen we zwaar aan. Dit is totaal onaanvaardbaar", concludeert Van Rompaey. 

Minstens 45 doden na Israëlische aanval op VN-school:  "Dit is geen oorlog, dit is een vernietiging die niet in woorden kan worden uitgedrukt"

Het Israëlische leger heeft donderdagochtend vroeg een bombardement uitgevoerd op een school van het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook. Daar was volgens het leger een basis van de radicale Palestijnse beweging Hamas en terreurorganisatie Islamitische Jihad ingericht.

Hamas spreekt van een “afschuwelijk bloedbad”. CNN heeft het donderdagochtend al over minstens 45 doden. Er vielen daarnaast ook meerdere gewonden, die worden overgebracht naar het al-Aqsa ziekenhuis in Deir al-Balah.

“Dit is geen oorlog, dit is een vernietiging die niet in woorden kan worden uitgedrukt”, zei Abu Mohammed Abu Saif wiens twee kinderen overleden zijn na de Israëlische aanval. De moeder van zijn twee kinderen zou ook gestorven zijn bij de aanvallen.

Op beelden die Palestijnse journalisten in de vroege uren van donderdag op X plaatsten, waren rijen lichamen te zien en gewonde kinderen te zien die op de grond werden behandeld in het al-Aqsa ziekenhuis.

Israël: Soldaat gedood bij gevechten met Hezbollah aan Libanese grens

Bij een gevecht in het noorden van Israël, waar dagelijks grensoverschrijdende gevechten plaatsvinden met de Libanese Hezbollah, is een Israëlische soldaat om het leven gekomen. Dat meldt het leger donderdag. In het noorden grenst Israël met Libanon. Daar zijn beschietingen door de pro-Iraanse sjiitische militie Hezbollah dagelijkse kost.

Woensdag liet het leger weten dat "twee explosievendrones gelanceerd vanuit Libanon het Hurfeish-gebied hadden getroffen", een stad op minder dan 5 km van de demarcatielijn met Libanon.

Nog woensdag zei de Israëlische president Benjamin Netanyahu dat zijn leger klaar voor is voor een zeer intense operatie in het noorden. "Hoe dan ook zullen we de veiligheid daar herstellen", zei hij.
 

Doden bij Israëlisch bombardement op VN-school


Het Israëlische leger heeft donderdagochtend vroeg een bombardement uitgevoerd op een school van het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (Unwra) in de Gazastrook. Daar was volgens het leger een basis van de radicale Palestijnse beweging Hamas en terreurorganisatie Islamitische Jihad ingericht.

"Gevechtsvliegtuigen van het leger hebben een precisieaanval uitgevoerd op een Hamas-basis in een school van Unrwa in de omgeving van Nuseirat", zegt het leger in een mededeling. Er is sprake van "meerdere gedode terroristen".

Volgens Hamas - dat spreekt van een "afschuwelijk bloedbad" - zijn bij de aanval minstens 27 mensen omgekomen. Daarnaast vielen er meerdere gewonden, die worden overgebracht naar het al-Aqsaziekenhuis in Deir al-Balah.

Dat ziekenhuis liet eerder in de nacht nog weten dat het te maken had gekregen met een panne van een van zijn stroomgeneratoren, wat de medische hulpverlening in het gedrang brengt. Artsen Zonder Grenzen had voor de aanval nog gezegd dat het ziekenhuis sinds dinsdag "minstens 70 doden en meer dan 300 gewonden" te verwerken had gekregen na Israëlische bombardementen op het centrum van de Gazastrook, "vooral vrouwen en kinderen". 
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/liveblog?videoId=dZoE8dhYaGCk
player.agnoplay.com

Studenten UAntwerpen gaan door met bezetting

Net zoals in Gent gaan ook in Antwerpen de studenten door met hun bezetting van de universiteit. Dat is woensdagavond beslist na intern overleg. In tegenstelling tot in Gent is er in Antwerpen wel nog geen sprake van een deurwaarder of een ontruiming. "Wij blijven doorgaan", zegt studentenwoordvoerder Bas Naessens. Na het overleg tussen de studenten en de rector op dinsdag bleven de jongeren van de UAntwerpen ietwat op hun honger zitten. De universiteit had nochtans toegevingen gedaan: vorige week werden samenwerkingen met Israëlische instellingen 'on hold' gezet, en deze week werd beslist dan een student in de ethische commissie kan zetelen. 
De studenten vatten beide beslissingen van de universiteit op als een overwinning. De universiteit wees echter op uitspraken van het Internationaal Gerechtshof om de besluiten te motiveren. "Wij gaan door tot we zeker zijn over duidelijke criteria voor de ethische commissie en over de duur van de opschorting", besluit Naessens. 

Journalisten aangevallen tijdens nationalistische mars in Jeruzalem

Duizenden nationalistische Israëliërs hebben woensdag deelgenomen aan de jaarlijkse vlaggenmars in Jeruzalem. Met die mars wordt de verovering van Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967 gevierd. De deelnemers liepen ook door Palestijnse wijken, volgens critici een onnodige provocatie. Volgens Israëlische media was er veel politie op de been om de deelnemers van de optocht en de Palestijnen uit elkaar te houden.
Deelnemers vielen ook een groep journalisten aan die verslag deden voor Arabische en Israëlische media. Demonstranten sloegen onder meer een Israëlische verslaggever van de krant Haaretz, die zich beschermend opstelde tegenover collega's. De politie maakte bekend vijf mensen te hebben gearresteerd. In het verleden ontaardde de mars al vaker in rellen waarin ultranationalistische jongeren en Palestijnen tegenover elkaar stonden. 

Europese Unie nodigt Israël uit voor overleg

De Europese Unie heeft Israël officieel uitgenodigd voor een zitting in het kader van hun associatieakkoord. Dat heeft EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell aangekondigd. "Als vervolg op het akkoord vorige week op de bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken heb ik een uitnodiging gestuurd naar minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz voor een ad hoc assocatieraad", klinkt het. 
Bijna acht maanden na de start van de oorlog tussen Israël en Hamas kwamen de lidstaten begin vorige week overeen om Israël uit te nodigen om aan tafel te gaan. Als gespreksthema's noemde Borrell toen de situatie in Gaza, de mensenrechten, en de wijze waarop Israël de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof zal implementeren. Het ICC wil dat het militaire offensief in Rafah wordt stopgezet. 
Met de uitnodiging voor een bijeenkomst wil de EU de druk op Israël opvoeren. Het associatieakkoord vormt het kader voor de samenwerking tussen beide partners. Het bevat afspraken over handelsvoordelen, maar stelt ook dat het akkoord is gebaseerd op respect voor mensenrechten en democratie. Om het overleg ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden, moet Israël akkoord gaan en moeten de lidstaten het onderling eens raken over de inhoud van wat er op die associatieraad besproken moet worden, zo verluidde uit diplomatieke bron.

Israëlische regering laat leger 50.000 bijkomende reservisten oproepen, Netanyahu: "Klaar voor zeer intense operatie in het noorden"

De Israëlische regering staat het leger toe om 50.000 bijkomende reservisten op te roepen. Indien nodig zal ze voortaan 350.000 reservisten kunnen oproepen, tegen 300.000 tot nu toe. Dat meldt de Times of Israel. De beslissing blijft van kracht tot 1 augustus.
De krant citeert ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, woensdagvoormiddag aan de Libanese grens. "We zijn klaar voor zeer intense operatie in het noorden", zei hij. Minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir riep eerder deze week al op tot een oorlog met Hezbollah in Libanon. Volgens de extreemrechtse minister is het onaanvaardbaar dat delen van Israël worden aangevallen en inwoners worden geëvacueerd, terwijl er vrede heerst in Libanon.
Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook zijn er al bijna dagelijks confrontaties tussen het Israëlische leger en Hezbollah. De voorbije dagen ontstonden in het noorden van Israël verschillende branden door raketbeschietingen vanuit Libanon.

Hamas: "Dodentol in Gazastrook loopt op tot 36.586 slachtoffers"

Sinds het begin van de oorlog zijn al 36.586 mensen gedood in de Gazastrook. De voorbije 24 uur zijn minstens 36 mensen gedood. Dat meldt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid. Nog eens 83.074 mensen zijn gewond geraakt.

Tientallen doden bij aanvallen op midden Gazastrook, zeggen Palestijnen

Bij aanvallen van het Israëlische leger op het middelste deel van de Gazastrook zijn volgens Palestijnse bronnen in de nacht van dinsdag op woensdag minstens 62 mensen gedood. Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en minderjarigen, klonk het in medische kringen van de kuststrook. De berichten konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.
Het Israëlische leger deelde woensdag mee dat dinsdag gerichte operaties begonnen in Bureij en ten oosten van Deir al-Balah. Doelwitten van luchtaanvallen waren naar verluidt militaire terreinen en wapendepots van Hamas. Ook onderaardse infrastructuur van de islamisten werd aangevallen. "Bij de aanvallen zijn verscheidene terroristen van Hamas geëlimineerd", deelde het leger mee.
In het begin van het jaar waren al Israëlische soldaten ingezet in Bureij, maar die hadden zich naderhand uit de zone teruggetrokken. Volgens Israëlische media is de extremistische Palestijnse beweging Hamas nog sterk aanwezig in het dichtbevolkte gebied. 
Inwoners van de vluchtelingenwijken Bureij en Maghazi zeiden woensdag aan het Duitse persbureau DPA dat er de hele nacht zonder onderbreking aanvallen waren. Duizenden mensen zouden naar het naburige vluchtelingenkamp Nuseirat gevlucht zijn. 
Ook in Rafah in het zuiden van Gaza werden de Israëlische operaties volgens het leger voortgezet. Daar zouden gewapende mannen gedood zijn die een bedreiging vormden voor Israëlische soldaten. Ook deze meldingen van het leger konden niet onafhankelijk gecheckt worden.

Netanyahu zegt dat Israël voorbereid is op krachtig optreden in het noorden

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag een rondrit gemaakt langs de noordgrens van het land met Libanon en gezegd dat Israël voorbereid is op een krachtig optreden in het noorden.

Israëlische steden in de buurt van de grens, waarvan er veel zijn geëvacueerd, zijn vaak het doelwit geweest van raket- en drone-raketten van de Libanese militante groep Hezbollah. De raketten veroorzaakten deze week enorme bosbranden, waardoor grote stukken land in het noorden van Israël in vlammen opgingen. “Wie denkt dat ze ons schade kunnen berokkenen en dat wij passief zullen toezien, maakt een grote fout. We zijn voorbereid op een zeer sterke actie in het noorden. Op een of andere manier zullen we de veiligheid in het noorden herstellen", zei Netanyahu.

Huis VS wil sancties tegen Internationaal Strafhof wegens arrestatiebevel Netanyahu


Het Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag gestemd voor het nemen van strafmaatregelen tegen functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC), melden Amerikaanse media. Het wetsvoorstel, een initiatief van de Republikeinse meerderheid in het Huis, is een reactie op het recente verzoek van de ICC-aanklager om een arrestatiebevel voor onder anderen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wegens oorlogsmidaden.

Met de wet willen de Republikeinen sancties kunnen opleggen aan personen "die betrokken zijn bij enige poging om een ​​beschermde persoon van de Verenigde Staten en hun bondgenoten te onderzoeken, arresteren, vastzetten of vervolgen". Mogelijke maatregelen zijn onder meer het verbieden van Amerikaanse vastgoedtransacties en het blokkeren en intrekken van visa.

De stap van het ICC had tot verontwaardigde reacties geleid van Republikeinen en Democraten in het Congres. Ook president Joe Biden was kritisch. Tegelijkertijd zei hij sancties tegen het ICC niet te steunen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, het wetsvoorstel aanneemt, concludeert onder meer CNN.

Studenten UAntwerpen krijgen vertegenwoordiger in ethische commissie van universiteit

De bezettende studenten aan de UAntwerpen zijn dinsdag opnieuw in gesprek gegaan met rector Herman van Goethem, rector-elect Herwig Leir en vier leden van de ethische commissie. In die commissie krijgen de studenten voortaan  vertegenwoordiging, al is dat voor UAntwerpforPalestine niet voldoende, melden de studenten dinsdagavond.
Volgens de studenten zouden de rectoren en de ethische commissie niet transparant genoeg zijn geweest in het verleden. Ze willen daarnaast, naar voorbeeld van de UGent, al de institutionele samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen stopzetten. "We nemen geen genoegen met het feit dat de algemene samenwerkingsakkoorden nu 'on hold' staan", klinkt het. De universiteit zelf gaat niet in op de eis rond volledige stopzetting.

Slovenië erkent Palestina als staat

Slovenië heeft Palestina  als staat erkend. Slovenië sluit dus aan bij het rijtje landen dat recent besloot om Palestina te erkennen. Eind mei stemde de Sloveense regering al in met het voorstel, nu heeft ook het parlement groen licht gegeven. De oppositie verzette zich, maar het voorstel haalde het wel met 52 stemmen.
Afgelopen dinsdag erkenden Noorwegen, Spanje en Ierland al officieel de staat Palestina. Israël had daar forse kritiek op. De meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties erkent inmiddels Palestina al als staat. Maar dat geldt niet voor belangrijke westerse naties als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en voor EU-lidstaten als Duitsland, Frankrijk en België. 

UGent roept pro-Palestijnse actievoerders op om bezetting stop te zetten: "Anders juridische stappen"

De rector van de UGent, Rik Van de Walle, wil dat de bezetters van het UFO-gebouw hun acties stopzetten.  "Ik roep de actievoerders nogmaals op om de bezetting van UGent-infrastructuur stop te zetten en andere middelen aan te wenden om hun stem laten horen", zegt rector Van de Walle dinsdagavond. "Indien de bezetting niet vrijwillig wordt stopgezet, zal de UGent niet anders kunnen dan via juridische weg de stopzetting ervan te vragen." 
 Maandagnacht gaven de activisten - een groep vredes- en milieuactivisten - aan dat ze niet willen vertrekken, ook niet nadat de universiteit had aangegeven dat samenwerkingen met Israëlische academische instellingen werden afgebouwd. De activisten eisen een volledige academische boycot van Israël, en een stappenplan om de universiteit duurzaam te maken. Ze bezetten sinds 6 mei de inkomhal van een centraal universiteitsgebouw (het Universiteitsforum) in Gent met tenten en spandoeken. Op drukke momenten waren er honderden studenten, academici en sympathisanten.
Op 24 mei drong een groep bezetters het rectoraat binnen en kwam het tot een incident. De politie pakte 10 activisten op en het leek op een uitzetting uit te draaien, Maar uiteindelijk werd een bemiddeling opgestart door imam en auteur Khalid Benhaddou. Die sprong vannacht af.

WHO: "Inwoners van Gaza moeten rioolwater drinken en dierenvoeder eten"

Om te overleven zijn mensen uit de Gazastrook aangewezen op het drinken van rioolwater en het eten van dierenvoeder. Dat zegt Hanan Balkhy, het hoofd van het Oostelijke Middellandse Zee-bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie. "In Gaza zijn er mensen die nu dierenvoeder eten of gras en rioolwater drinken", klinkt het. "Kinderen kunnen er nauwelijks iets te eten krijgen, terwijl er vrachtwagens met humanitaire hulp buiten Rafah geparkeerd staan."
Balkhy pleit er dan ook voor om meer humanitaire hulp in het belegerde gebied toe te laten. Op 7 mei heeft het Israëlische leger de overgang in Rafah, aan de grens met Egypte, gesloten. Het was een van de belangrijkste toegangspunten voor humanitaire hulp sinds het begin van de oorlog.
De oorlog in de Gazastrook heeft ook een impact op de gezondheid in de regio, waarschuwt Balkhy. De WHO-medewerkster benadrukte nog eens de schadelijke gevolgen van het geweld op kinderen op de lange termijn.

Israël en VS sluiten deal over levering van 25 F-35-gevechtsvliegtuigen

Israël en de Verenigde Staten hebben een deal gesloten over de levering van 25 Amerikaanse F-35's. Dat heeft Israël bekendgemaakt. Aan de 25 gevechtsvliegtuigen hangt een prijskaartje van 3 miljard dollar, maar dat bedrag wordt gefinancierd door Amerikaanse militaire steun aan Israël. De F-35's zouden begin 2028 worden geleverd, aan een tempo van drie tot vijf toestellen per jaar, aldus het ministerie. De Israëlische luchtmacht zou in de komende jaren dan in totaal over 75 F-35's beschikken.

Ultraorthodoxe regeringspartijen steunen Amerikaans voorstel over bestand

De twee ultraorthodoxe partijen die deel uitmaken van de Israëlische regering hebben bevestigd dat ze het voorstel van de Amerikaanse president Joe Biden over een bestand rond Gaza steunen. Shas verspreidde een persbericht waarin het zijn uitdrukkelijke steun uitsprak "om de gijzelaars terug te brengen". En ook Yitzhak Goldknopf, de leider van het Verenigd Thora-jodendom, "steunt elk voorstel dat leidt tot de bevrijding van de gijzelaars". Dat verklaarde hij na een gesprek met familieleden van gegijzelden.
Of hun steun veel zal uitmaken, valt echter te bezien. Maandag dreigden de extreemrechtse leden van het kabinet ermee op te stappen als Netanyahu het plan van Biden zou aanvaarden. Dat plan voorziet onder meer in een wekenlang staakt-het-vuren, waarbij het Israëlische leger zich zou terugtrekken uit de dichtstbevolkte gebieden van de Gazastrook, sommige gijzelaars - vrouwen en zieken - zouden worden vrijgelaten en ook Israël zou Palestijnse gevangenen vrijlaten. En zonder extreemrechts heeft de regering-Netanyahu geen meerderheid.

Klacht ingediend tegen vijf Israëlisch-Belgische soldaten in Gaza

De 30 Maart Beweging heeft een klacht ingediend tegen Israëlisch-Belgische soldaten die betrokken zijn bij het offensief in de Gazastrook. Dat heeft voorzitter Dyab Abou Jahjah aangekondigd. De klacht richt zich tegen vijf leden van de Israëlische strijdkrachten die de Belgische nationaliteit hebben.
De vijf worden specifiek beschuldigd van deelname aan genocide en ernstige oorlogsmisdaden. De klacht wordt ondersteund door getuigenissen van Belgisch-Palestijnse burgers en erkende vluchtelingen in ons land, die rechtstreeks getroffen zijn door de genocide in Gaza. Een eiser verloor dertig familieleden tijdens een enkele aanval, terwijl een andere een been moest laten amputeren.
"Het is onaanvaardbaar dat individuen die betrokken zijn bij zulke gruweldaden probleemloos in onze gemeenschappen kunnen integreren zonder ter verantwoording te worden geroepen. Onze rechtszaak heeft tot doel verantwoordelijkheid en gerechtigheid voor de slachtoffers van deze misdaden te waarborgen", aldus Abou Jahjah. Eerder diende de 30 Maart Beweging in Nederland een gelijkaardige klacht in tegen 6 Israëlisch-Nederlandse soldaten, maar die zaak is intussen geseponeerd.