Luister naar

Vergoed schade Groningen royaal

Nieuws
Het is niet uit te leggen dat de regering voor de orkaanschade op Sint-Maarten een half miljard uittrekt, terwijl het aardbevingsgebied in Groningen niets krijgt.
Janet van de Bunt die in oktober een rapport uitbracht ov..
woensdag 13 december 2017 om 03:00
Op 22 november bezocht de nieuwe minister Eric Wiebes het aardbevingsgebied in Groningen, waar hij met bestuurders en bewoners sprak.
Op 22 november bezocht de nieuwe minister Eric Wiebes het aardbevingsgebied in Groningen, waar hij met bestuurders en bewoners sprak. anp / Vincent Jannink

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes noemde de situatie bij zijn bezoek aan Groningen ‘Nederlands overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’ (ND 23 november). In het regeerakkoord staat dat er een schadefonds onder publieke regie komt voor het herstel aan de woningen. Het kabinet heeft echter geen geld beschikbaar gesteld voor dat doel. Waarom zou de minister erop moeten staan dat de staat dat nu tóch doet? Vijf recente ontwikkelingen pleiten daarvoor.

? 1. Sint-Maarten

De eerste is de orkaan Irma, die grote verwoestingen aanrichtte op het eiland Sint-Maarten. Het kabinet trok voor de wederopbouw van het eiland zonder blikken of blozen 550 miljoen euro uit. Op Sint-Maarten, dat bij ons koninkrijk hoort, wonen 40.000 mensen. Met eenzelfde bedrag zou de staat de schadeafwikkeling in Groningen voorgoed vlot kunnen trekken. In onze provincie Groningen, waar zich een langzame ramp voltrekt, wonen maar liefst 376.000 mensen in 245.000 woningen. Het gebied dat getroffen wordt door aardbevingen, wordt langzaam maar zeker onbewoonbaar. Het is niet uit te leggen dat we voor Sint-Maarten een half miljard euro uittrekken en dat Groningen niets krijgt.

? 2. NAM buiten beeld

De tweede ontwikkeling is het terugtrekken uit het proces van schadeafwikkeling per 31 maart van dit jaar van de Nederlandse Aardoliemaatschappij. De NAM is op grond van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor de schade als gevolg van de gaswinning. Eigenaren wachten dus al acht maanden tot de schade aan hun huizen wordt afgewikkeld. Hoewel over een nieuw schadeprotocol wordt gesproken onder leiding van de Nationaal Coördinator Groningen met de betrokken partijen, heeft dit niet tot overeenstemming geleid.

? 3. adviesrapport

De derde ontwikkeling is het verschijnen van het rapport van de commissie-Hammerstein in oktober. Die commissie adviseerde dat de staat een rol zou nemen bij de schadeafwikkeling. Enerzijds door de schadeafwikkeling te faciliteren, anderzijds door een deel van de schade te dragen voor een ruimhartige wijze van schade afwikkelen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het profijt van honderden miljarden dat de staat heeft gehad, en de zorgplicht die de staat heeft voor de bewoonbaarheid van het land.

? 4. uitspraak rechtbank

Als vierde ontwikkeling kan het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland van 15 november worden genoemd. De rechtbank oordeelde dat de staat, naast de NAM, onrechtmatig handelde tegenover een huiseigenaar met schade aan zijn woning, door in de periode na de aardbeving in Huizinge – van januari 2013 tot 18 november 2015 – de gasproductie niet terug te draaien, maar juist op te schroeven. De rechtbank oordeelde dat de staat nog niet aansprakelijk is, omdat er geen nadere feiten zijn gesteld over het causaal verband tussen het ontstaan van de schade en het niet terugschroeven. Als een advocaat zich gaat richten op dit bewijs, zal de staat gedwongen worden een deel van de schade te betalen.

? 5. draagvlak creëren

Ten vijfde zou een publiek gefinancierd fonds draagvlak creëren ook voor ingrepen in de ondergrond in de toekomst. Het verbaast niet dat nu in heel Nederland wordt geprotesteerd als er plannen zijn om onder de grond in te grijpen. Of het nu gasboringen zijn, het delven van zout of CO2-opslag – huiseigenaren vrezen telkens voor Groningse toestanden.

Deze vijf ontwikkelingen laten onomstotelijk zien dat het de hoogste tijd is de schade aan de woningen in Groningen ruimhartig, efficiënt en snel uit te keren – uit een publiek schadefonds, mede uit de publieke middelen gefinancierd. Het is de minister van Economische Zaken en ­Klimaat die het kabinet daarvan zou moeten overtuigen, om een eind te maken aan dit ‘Nederlands overheidsfalen van on-Nederlandse ­proporties’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is in de Nederlandse Gereformeerde Kerken geen andere kijk op de Bijbel ingevoerd

In de Nederlandse Gereformeerde Kerken houden we onszelf niet voor de gek, ook al zegt Henk van den Belt dit meerdere malen (ND 23 mei). Integendeel, stelt Paul Voorberg.

Waarom ben ik dan niet in een halleluja-stemming, zo vraag ik mezelf deze weken af. En ben ik zelfs op mijn hoede voor de geboorte straks.

Mijn ongeboren kind was ziek, maar er is een wonder gebeurd. Hoe ga ik nu verder?

De woorden ‘Verder na een wonder’ zitten al weken in mijn hoofd, want er is - Godzijdank - een wonder gebeurd. Anne Marije Baars vertelt wat er gebeurde nadat ze vorige maand hoorde dat haar ongeboren kind ziek was.

Jacob Zuma eerder dit jaar op campagne als leider van uMkhonto weSizwe (MK).

Verkiezingen Zuid-Afrika: hoe Jacob Zuma het ANC te gronde richt en het land daarin meesleurt

Dertig jaar geleden maakte de Zuid-Afrikaanse kiezer een einde aan het onrecht van apartheid. Maar dit werk van Nelson Mandela kan bij de verkiezingen van 29 mei opnieuw een dreun krijgen, schrijft Ruben Elands.

De Oude Kerk in Oosterbeek is een van de oudste kerken in Nederland. In zo'n oude kerk zit heiligheid juist in de stenen.

Waarom geloven in je eentje zo lastig is en het daarom jammer is wanneer een oude kerk sluit

Het gebeurt geregeld dat een oude kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar bij de Oude Kerk in Vlaardingen was dat voor theoloog Jan Martijn Abrahamse toch net even anders.

Jongeren op de pinksterconferentie van Opwekking.

Wat vinden jongeren 'het goede nieuws' van het evangelie? Dat verschilt nogal per leeftijd

Dat het leven zin heeft, vinden vooral 16-plussers de winst van het evangelie, schrijven deskundigen van de adviesorganisatie Kerkpunt. Praat er eens over, adviseren ze: wat is voor jou het goede van het evangelie?

Met name in de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven – ‘Brainport’ – en Delft krioelt het van de startups.

Startende bedrijven groeien, maar dat gebeurt niet dankzij de Nederlandse banken

In de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven en Delft krioelt het van de startende bedrijven, schrijft Peter de Waard, maar waarom profiteert de Nederlandse economie daar nauwelijks van?