Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Drie medici en een betrokken cardioloog zetten vraagtekens bij de lezing van het OM over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Het acuut stresssyndroom waar Henriquez aan zou zijn overleden, bestaat volgens hen niet. Verder in de Volkskrant Avond: seriekijkers gaan zich ongemerkt kleden als koningin Elizabeth uit The Crown of Don Draper uit Mad Men. En was de chaos op Schiphol tijdens de sneeuwdagen echt zo erg, of klagen we gewoon graag?

Gestrande reizigers op SchipholBeeld anp

Vandaag belangrijk

Medici zetten grote vraagtekens bij de doodsoorzaak van Mitch Henriquez
Drie medici en de betrokken cardioloog zetten grote vraagtekens bij de lezing van het Openbaar Ministerie over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Het acuut stress-syndroom, waaraan Mitch Henriquez volgens het OM zou zijn overleden, bestaat niet. Dat zeggen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde zaterdag in het VPRO-programma Argos.

PVV trekt Rotterdamse lijsttrekker terug na opgedoken uitspraken - hij wil 'een etnostaat van etnische Nederlanders'
De PVV heeft de nieuwe lijsttrekker in Rotterdam een dag na zijn presentatie alweer teruggetrokken. Er was 'nieuwe, nog onbekende' informatie opgedoken over Géza Hegedüs, aldus Geert Wilders in een tweet. De PVV-leider legt niet uit wat deze informatie behelst, behalve dat die 'onaanvaardbaar' is 'en niet past bij een PVV-politicus'.

Marechaussee schiet man neer op Schiphol die dreigde met mes
De marechaussee heeft op Schiphol Plaza een man neergeschoten omdat hij dreigde met een mes. De situatie is veilig, wel is de hal ontruimd.

Unilever verkoopt margarinedivisie, waar het allemaal mee begon, aan Amerikaanse durfinvesteerder
Unilever verkoopt zijn margarinedivisie aan de Amerikaanse durfinvesteerder KKR voor 6,8 miljard euro. Daarmee maakt Unilever, ooit begonnen met de fabricage van margarine, zich los van zijn Nederlandse roots.

De productie in de margarinefabriek van Unilever in RotterdamBeeld Arie Kievit

Video van de dag

Georgiërs zijn warme mensen. En dat heeft volgens eigen zeggen alles te maken met hun bovengemiddelde walnotenconsumptie, ook wel de Georgische viagra genoemd. Foodvlogger Jonneke neemt ons mee naar Suhumi in Den Haag, een van de weinige Georgische restaurants in ons land, waar overheerlijke Georgische sjaslik, dumplings en met kaas doordrenkt brood uit de keuken worden getoverd.

Vanavond op tv

Oud-winnaars en finalisten van De slimste mensen nemen het op tegen slimmeriken uit het kijkerspubliek (NPO 2, 20.30 uur). Wie mag zich hierna de aller-, allerslimste noemen? Jort Kelder trapt daarna op dezelfde zender de verkiezing Het pronkstuk van Nederland af. Wordt het Nijntje? Of toch het Meisje met de parel? Meer tv-tips vindt u hier.

Vanavond op tv
Beeld NCRV

Morgen in de krant

Chaos op Schiphol: is Nederland niet opgewassen tegen wat winterweer?
Nederland lijkt zich tot in de puntjes te hebben voorbereid op de 70 biljard sneeuwvlokken die maandag uit de lucht vallen, toch gaat het mis op Schiphol. Waarom slaagt de luchthaven er niet in te anticiperen op een voorspelde sneeuwbui? (+)

'Als je nu door ons een huis laat bouwen, beginnen we in september volgend jaar'
'Aannemers willen wel sneller bouwen, maar we kunnen het gewoon niet.' Al zeventien jaar staat hij aan het roer van Bouwbedrijf Kok, dat in en rond Utrecht woningen voor het midden- en hogere segment bouwt. In al die tijd heeft Norbert Kok (49) de bouwmarkt nog nooit zo onder druk zien staan als nu. 'Wil iemand nu door ons een huis laten bouwen, dan beginnen we pas in september volgend jaar.' (+)

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Hoe seriekijkers zich gaan kleden als koningin Elizabeth uit The Crown of Don Draper uit Mad Men
Tv-series, ook die over vroeger, beïnvloeden de mode van nu. En, verrassend, andersom gebeurt dat ook. (+)

Deze oud-chef van het dopinglab in Moskou is nu klokkenluider in de staatsdopingaffaire
Wie is Grigori Rodtsjenkov, de oud-chef van het doping lab in Moskou? Volgens de Russische president Poetin is hij een agent van de Amerikaanse geheime dienst. Het IOC beschouwt hem als een betrouwbare klokkenluider in de Russische staatsdopingaffaire. (+)

Claire Foy in The CrownBeeld Netflix

De mens is de enige diersoort die pittig voedsel in zijn mond stopt - waarom doen we dat?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Wat hete pepers aantrekkelijk maakt. (+)

Bestel nog een pakketje, het is december, en deel de rest van je geld met de postbode
'Gelukkig is het bijna Kerst. Voor mij dan, gelukkig. Want met Kerst breekt in Nederland ook de tijd van het Grote Klagen aan. De ene helft van het land klaagt omdat ze familieverplichtingen heeft, de andere helft omdat ze niemand heeft om Kerst mee te vieren', schrijft Esther Gerritsen in haar column. (+)

Beeld Daantje Bons