Pro-Palestijnse protesten aan de universiteit M.I.T.
Foto: AP

Gemoederen lopen op door pro-Palestijnse protesten aan Amerikaanse universiteiten, meer dan 100 demonstranten opgepakt

In de Verenigde Staten groeien de protesten tegen de oorlog in Gaza. Universiteiten zitten met de handen in het haar doordat honderden demonstranten tenten opzetten op de campussen. De politie heeft al meer dan 100 pro-Palestijnse demonstranten opgepakt. 

Protesten en oververhitte discussies over de oorlog in Gaza doen de gemoederen hoog oplopen in de Verenigde Staten. Het pro-Palestijnse protest groeit op meerdere campussen van universiteiten.

Sinds de protesten aan de Columbia Universiteit hebben de demonstraties zich verspreid over meerdere universiteiten, zoals M.I.T., Berkeley en Michigan Universiteit. Op verschillende campussen hebben demonstranten ook tentenkampen opgezet en weigeren ze om te vertrekken. Dat gebeurt onder meer aan de Universiteit van New York. Daar protesteren honderden mensen. De politie heeft er zo'n 150 mensen opgepakt.

De manifestanten klagen de oorlog in Gaza aan en ze eisen dat de universiteiten de banden met Israël verbreken. Veel universiteiten in de VS hebben namelijk iets gemeenschappelijks, vertelt Loic De Weerdt, onderzoeker aan de Princeton Univeristeit in New Jersey, in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Ze worden gefinancierd door families en bedrijven die geld verdienen aan de oorlog in Gaza."

Tentenkamp op de campus van Columbia Universiteit
Foto: AP

Gisteren besliste de Columbia Universiteit om dit trimester alle lessen online te geven, door de oplopende spanningen tussen studenten. De politie arresteerde ook tientallen demonstranten op de universiteitscampus van Yale nadat ze meerdere keren waren verzocht het terrein te verlaten. 

Volgens De Weerdt heeft het politieoptreden ertoe geleid dat er daarna ook op andere universiteiten werd geprotesteerd. In de universiteit waar hij werkt, is het vrij rustig. Dat komt volgens De Weerdt doordat de universiteit de voorbije maanden geïnvesteerd heeft in omkadering bij de oorlog. Zo vonden er meerdere seminaries plaats, waarbij bijvoorbeeld een Israëlische decaan in gesprek ging met een Palestijnse decaan. "De studenten voelen daardoor dat de universiteit ermee bezig is en niet aan één kant van het conflict staat."

Ideologisch knelpunt

Maar op andere universiteiten is het onrustiger. Sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 is het antisemitisme en de islamofobie tussen studenten verergerd. De Universiteit van New York heeft meerdere meldingen ontvangen van "intimidatie en antisemitische incidenten". 

Ook hebben verschillende universiteiten grote donaties niet gekregen door de oorlog in Gaza. Rijke pro-Israëlisch families doneren vaak miljoenen dollars aan universiteiten. Maar de geldschieters zijn kritisch voor de universiteitsbesturen en vinden dat die de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober veel strenger hadden moeten veroordelen. Door de verdeeldheid tussen studenten en donateurs komen de universiteiten ideologisch voor een moeilijke keuze. Ze voelen de druk om een kant te kiezen in het conflict.

Bekijk: Meer dan 100 pro-Palestijnse manifestanten worden opgepakt op universiteitscampussen in de VS

Videospeler inladen...

Meest gelezen