De reddingsactie in Blankenberge liep maar nipt goed af. Daarbij liepen ook enkele redders lichte verwondingen op. © Junior Verbeeke

Vier kinderen van verdrinkingsdood gered in Blankenberge: van ouders in eerste instantie geen spoor

Vier kinderen tussen tien en elf jaar ontsnapten gisteren in Blankenberge aan de dood toen ze zonder begeleiding in zee gingen zwemmen. Ze negeerden de richtlijnen van de strandredders en werden verrast door de sterke stroming. Op dat moment was er van de ouders geen spoor. “Voor hetzelfde geld was dit veel erger afgelopen. Laat je kinderen alstublieft nooit alleen in zee zwemmen”, zegt hoofdredder Tom Cocle.

Junior Verbeeke

Een halve minuut scheelde het. Geen seconde meer. Voor het strand van Blankenberge ontsnapten dinsdag vier kinderen tussen tien en elf jaar aan de dood, toen ze zonder begeleiding gingen zwemmen in de zee. Redders hadden hen al verscheidene keren aangemaand om voorzichtig te zijn, maar de kinderen weigerden te luisteren. Plots ging het mis. “Een strakke wind van vijf beaufort, laag water en een sterke stroming hebben hen verrast”, legt hoofdredder Tom Cocle uit.

Een kind met een gips rond de arm ging tientallen meters ver in zee plots kopje-onder en kon door vier redders ternauwernood gered worden. Een ander kind verdronk iets verder bijna tussen rotsblokken voor een golfbreker. Een redster kon zich nog tussen de rotsen gooien en het kind boven water houden terwijl de golven over de twee sloegen.

Van de ouders geen spoor

“Ze werden nochtans verscheidene keren gewaarschuwd, maar wilden niet uit het water komen”, vertelt Cocle.

Straf: van de ouders van de kinderen was op dat moment geen spoor. “Die kinderen zaten onder de schaafwonden en waren in shock, maar hun ouders wisten nog van niets. Zij moesten nog gezocht worden. Het ene paar bleek op de dijk te zitten, een ander koppel was gaan shoppen. De kinderen gingen dus helemaal alleen zwemmen. Ongelofelijk.”

Redders zelf gewond

De lokale politie van Blankenberge bevestigde het verhaal. In totaal kwamen er maar liefst zeven redders aan te pas om het viertal weer veilig op het droge te krijgen. Twee redders raakten zelf lichtgewond. Zij liepen vooral schaafwonden aan armen en benen op.

“Een interventie van die omvang hebben we al bijna twee jaar niet meer gehad. Gelukkig waren we centraal op het strand met relatief veel redders, want het is absoluut geen sinecure om in enkele seconden tijd zo veel volk ter plaatse te krijgen. We hadden zelfs geen tijd om het rampenplan af te kondigen”, zegt Cocle.

De ouders van de kinderen kregen ter plaatse een fikse uitbrander. Ze boden hun verontschuldigingen aan en dropen daarna af. Maar meer dan ooit willen de redders en de politie iedereen op het hart drukken dat het levensgevaarlijk is om kinderen alleen te laten zwemmen in zee. “We hebben hun ouders duidelijk gemaakt dat ze enorm veel geluk gehad hebben. Voor hetzelfde geld kwamen hier lijkzakken aan te pas. Dat klinkt misschien cru, maar zoiets moet doordringen. Dertig seconden kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood. Laat kleine kinderen alstublieft nooit alleen in zee zwemmen, want zo snel kan het gaan”, besluit Cocle.

Eerder deze maand deden redders al een oproep naar ouders om aandachtiger te zijn wanneer de kinderen op het strand spelen. Er werd ook aangeraden om bijvoorbeeld niet op de smartphone te tokkelen. “Zelfs dat kleinste moment van onoplettendheid is voldoende om kinderen uit het oog te verliezen.”