ANALYSE. Nieuwe Belgische kampioene speelde vroeger rugby, Jolien D’hoore neemt in tranen afscheid van driekleur

© BELGA

Annelies Dom, een 32-jarige ex-rugbyspeelster, kroonde zich in Binche tot de verrassende Belgisch kampioene bij de vrouwen. Ze profiteerde van de numerieke meerderheid van Lotto-Soudal en deed topfavoriete Jolien D’hoore huilen van teleurstelling: “Allen tegen één, dan is winnen onmogelijk”, zei de ontgoochelde topfavoriete in tranen.

Werner Bourlez

Lees ook: Annelies Dom verslaat Sanne Cant en is de nieuwe Belgische kampioen bij de vrouwen

Het Belgisch kampioenschap bij de vrouwen werd voor het eerst uitgezonden op de Belgische televisie, in Vlaanderen én Wallonië. En de rensters maakten er een mooi kijkstuk van. Er werd van minuut één gekoerst, ook al moesten ze al om 7.45 aan hun BK beginnen om niet in het vaarwater van de mannen te komen. Lotto-Soudal Ladies stond met acht aan de start en domineerde de wedstrijd. “Dat was het plan”, zegt Annelies Dom. “Iedereen dacht dat we voluit de kaart van Lotte Kopecky gingen spelen, maar we wisten dat dat heel moeilijk te controleren ging zijn. Vandaar dat iedereen binnen de ploeg zijn kans kon gaan.”

Dus trok ze op pad met eerst Sofie De Vuyst, Sanne Cant en ploegmate Kelly Van den Steen, daarna opnieuw met De Vuyst en Cant en ploegmate Valerie Demey. Zij spurtten finaal voor de zege, tot grote spijt van viervoudig winnares Jolien D’hoore die na de finish haar tranen de vrije loop liet. “Ik stond helemaal alleen tegen de blokken van Lotto-Soudal en Doltcini Van Eyck. Ze reden heel de tijd tegen mij. Maar dat is hun recht hé. Het was onbegonnen werk. Je moet een klasse beter zijn dan de rest om dan te kunnen winnen. En dat was ik niet.”

© Photo News

D’hoore brak eind mei haar sleutelbeen en hernam pas twee weken terug de competitie in de OVO Energy Women Tour in Groot-Brittannië. Ze won meteen de openingsrit maar kwam enkele dagen later ten val. “Ik was niet 100 procent, zo simpel is het. Ik hoop nu goed te zijn in de Giro Rosa en begin augustus mik ik op de ploegkoers op het EK in Glasgow.”

Ook Sofie De Vuyst kwam in tranen over de finish. In de spurt met vier voor de zege begon haar achterwiel te slepen zodat de partner van Bart De Clercq niet voluit haar kans kon gaan.

Ontbijt om 5 uur

Het zal Annelies Dom een zorg zijn. Op haar 32ste pakt ze haar eerste grote zege. Ze begon pas acht jaar geleden te koersen. “Ik heb een sportopleiding gehad en speelde vroeger tennis en rugby. Ik kom uit explosieve sporten, maar totaal geen duursporten. Maar die explosiviteit komt nog van pas, zeker op de piste.”

© BELGA

Toch was haar zege een verrassing want ze zit in de examens. Dom heeft al een diploma Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen maar studeert nu kinesitherapie. “Officieel ben ik geen prof, maar ik leef wel van de koers”, zegt Dom. “Ik ben na vier jaar wel weer beginnen studeren om mijn gedachten te verzetten. Want ik ben een renster die te veel nadenkt en twijfelt. En dan geraak je in een negatieve spiraal. Studeren is blijkbaar goed voor mijn hoofd en mijn benen want ik rij een sterk voorjaar. Al was ik zeer slecht donderdag op het BK tijdrijden, ik had amper drie uur geslapen door te studeren.”

De driekleur staat haar goed. “Ja, ik zal er toch moeten aan wennen. Het is ook tof dat de koers op televisie werd uitgezonden. Ja, we moesten vroeg starten en om 5 uur al ontbijten. Maar dat heb ik er voor over. Dit doet de vrouwenkoers deugd.”

© BELGA

Dom wil nog twee jaar doorgaan. “Ik wil stoppen op de Olympische Spelen in Tokio. Bedoeling is dat we ons met België kwalificeren voor de ploegenachtervolging op de piste, maar omdat Saartje Vandenbroucke is gestopt is het onduidelijk wat er gaat gebeuren. Isabelle Beckers is in haar plaats gekomen, maar we moeten weer van nul herbeginnen. Ik word wel als reserve ingeschakeld voor het omnium. Ik moet daar nog veel in leren, maar als ik mij blijf ontwikkelen kan ik zeker die stap maken. Tokio 2020 is mijn laatste doel in mijn carrière, daar wil ik stoppen. Het zou jammer zijn dat ik vroeger moet stoppen omdat ik Tokio niet haal.”

Cant wil naar EK

Valerie Demey maakte het Lotto-feestje compleet door tweede te eindigen, voor Sanne Cant. De tweevoudige wereldkampioene veldrijden bewees dat ze ook een aardig stukje kan fietsen op de weg. “Ik heb mij wel vergist. Ik dacht dat we nog twee ronden moesten rijden, maar het waren er nog drie. Was dat een tegenvaller. Maar ik heb kunnen aanklampen en probeerde te verrassen in de spurt door vroeg te gaan. Maar ik sta op het podium.” Cant werd vorig jaar vierde. “Ik rij niet op de weg om enkel te trainen hé. Vorig jaar reed ik ook het EK en ik hoop dat bondscoach Ludwig Willems mij dit jaar opnieuw zal selecteren voor de wegrit in Glasgow.”

© BELGA

Nog dit: het BK was amper 103,2 km lang. Omdat de mannen tijdig van start kunnen gaan. “Leuk dat onze koers op tv kwam, maar de race mocht toch wat langer zijn”, zei D’hoore. Al bleven er halfweg koers van de 146 renners die aan de start kwamen nog amper een dertigtal over die in aanmerking kwamen voor de zege. Een kwaliteitsinjectie bij de vrouwen is meer dan nodig. Bij de nieuwelingen zijn er amper 40 rensters aangesloten. Meer meisjes op de competitiefiets krijgen is een must. Aan de Belgische Wielerbond om daar werk van te maken.

Keuze van de redactie

Video