Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

"Toppunt van hypocrisie": Clinton haalt fors uit naar team-Trump wegens privémails

Ivanka Trump en echtgenoot Jared Kushner (links) hielden werk en privé niet gescheiden tijdens het mailen. Precies wat Trump tijdens de campagne Hillary Clinton verweet.Beeld AP

Zoete wraak, of oprechte verontwaardiging? In elk geval haalde Hillary Clinton uit naar Amerikaans president Donald Trump en zijn vertrouwelingen. Zes mensen uit Trumps 'inner circle' gebruikten privémails voor staatszaken. Dat terwijl Trump maandenlang op Clintons nek zat voor gelijkaardige feiten. "Het toppunt van hypocrisie", sneert de Democrate.

Jared Kushner, topadviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president, was zondag de laatste in het rijtje om toe te geven dat hij in het begin van de legislatuur een privémailserver had gebruikt voor officiële zaken.

Kushner was de laatste, maar niet de enige. Ook Trumps dochter Ivanka, zijn medewerkers Gary Cohn en Stephen Miller, en voormalige stafleden Steve Bannon en Reince Priebus zouden privémailadressen hebben gebruikt terwijl ze al dan niet betaalde functies voor het Witte Huis uitoefenden. 

Dat is op zich niet tegen de wet. Wat het wel is, is knap vervelend voor Donald Trump. Diens campagne voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar was doorspekt van aanvallen op het feit dat Clinton een persoonlijke mailserver gebruikte toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was. Dat het bij Clinton om tienduizenden mails op een server ging, en nu om hooguit een paar honderd, doet voor de Democrate weinig afbreuk aan het principe.

FBI-onderzoek

In haar recent verschenen boek 'What Happened' noemt Clinton de aanvallen op haar mailgedrag en het daaropvolgende onderzoek door de FBI als oorzaken voor haar verlies in de presidentsverkiezingen. 

In aanloop naar de verkiezingen werd Clinton door toenmalig FBI-directeur James Comey geregeld aangevallen over de e-mails, hoewel de beschuldigingen over lekken uiteindelijk niet hard werden gemaakt.

'De jongste onthullingen tonen dat ze er niets van meenden'
Hillary Clinton over het onderzoek naar haar e-mails

Bijzonder schijnheilig, vindt Clinton nu, dat het kamp-Trump op de keper beschouwd niet zó veel belang lijkt te hechten aan private of professionele mails. 

"De jongste onthullingen tonen dat ze er niets van meenden", zegt ze tegenover de Amerikaanse online radio SiriusXM. "Dit is het toppunt van hypocrisie. Als het hen menens was geweest, hadden we nu wel Republikeinse Congresleden gehad die om een onderzoek eisten. Ik heb nog niemand gehoord."

Het Witte Huis tilt niet zwaar aan de zaak. Het ging om een 'erg beperkt' aantal mails, zegt woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. "We hebben het Witte Huis-personeel gevraagd om hun officiële mailadres alleen voor officiële zaken te gebruiken, en alleen dat adres te gebruiken."