Deze architect bouwt drijvende steden. ‘Als de bevolking straks krimpt, kun je de huizen weer wegvaren’

Interview
Lopen op het water. Het kan. Architect Koen Olthuis ontwerpt drijvende droomsteden vanuit een praktische visie op de werkelijkheid. ‘We moeten weer durven innoveren. Ons land is nooit af.’
Annelies Buit
donderdag 25 april 2024 om 14:18
Op de Malediven bouwt Koen Olthuis de eerste drijvende stad ter wereld: vijfduizend drijvende huizen en appartementen in een lagune die net zo groot is als de binnenstad van Delft.
Op de Malediven bouwt Koen Olthuis de eerste drijvende stad ter wereld: vijfduizend drijvende huizen en appartementen in een lagune die net zo groot is als de binnenstad van Delft. beeld Koen Olthuis

Is het een goed idee om op de Noordzee woonwijken te bouwen? Waarom niet, zegt architect Koen Olthuis. ‘We zetten windparken in zee en denken na over vaarbewegingen. Wat mij betreft kijken we ook naar het bouwen van steden of wijken op het water.’ 

Al ruim twintig jaar presenteert Olthuis met zijn architectenbureau Waterstudio water als ‘bouwgrond’. ‘Water is een oplossing voor allerlei problemen waar steden tegenaan lopen.’ 

Het grootste probleem op dit moment? Ruimtegebrek, zegt Olthuis. ‘Mensen willen in steden wonen, maar daar is vaak geen ruimte meer. Van de honderd grootste steden in de wereld liggen er negentig aan het water. Daar kun je dus wel uitbreiden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Op de Markt in Wijk bij Duurstede staat het raadhuis en beoogd museum naast de Grote Kerk.

In het Rotterdam van de vroege middeleeuwen blijft een museum uit. Waarom? 'Dorestad is altijd drama'

Ruim 1250 jaar is Dorestad al van de kaart. Maar die naam klinkt nog als een klok. Vergeet het verhaal dat de Vikingen Wijk bij Duurstede plunderden. De teloorgang was een kwestie van politiek. En dat is het nog steeds.

Linksonder op het schilderij is te zien dat Prinses Beatrix het schilderij heeft gesigneerd met ‘Trix’.

Kindertekening Beatrix onder de hamer. 'We weten dat ze altijd al veel met kunst bezig is geweest'

Een kindertekening van de destijds twaalfjarige prinses Beatrix wordt dinsdag geveild. Hoe bijzonder is dat, en hoeveel zal de creatie gaan opleveren?

Van links naar rechts: Koning Willem II op de Heuvel in Tilburg, monument voor koningin Emma in Den Haag, een levend standbeeld van Wilhelmina en een monument voor koningin Wilhelmina in Eede.

Waar staan de bekendste standbeelden van Oranjevorsten? 'De Oranjeliefde diende een doel'

Inwoners van Emmen en omgeving hoeven zaterdag weinig moeite te doen om de koning te ontmoeten. Elders, van Arnhem tot Middelburg, kan men een van de voorzaten van de koning ontmoeten. Ze staan er in steen gehouwen.

Heb je de smaak na Koningsdag te pakken? In dit verhaal hebben we een aantal tips voor je waar je de rest van het jaar op schattenjacht kunt gaan.

Dol op de kleedjesmarkt op Koningsdag? In deze vier vintage winkels kun je het hele jaar terecht

Struinen over antiekmarkten, slenteren langs brocante kraampjes of speuren naar die ene bijzondere vondst tijdens de kleedjesmarkt op Koningsdag. We zijn dol op tweedehands. En dat zien we terug aan het aantal vintage winkels in ons land.

Wil je zelf eens een kijkje nemen op Pampus Live én een dansje wagen? Dan is het festival Pampus Live een aanrader.

Muziek in kerkjes, op eilandjes en in achtertuinen: dit zijn onze tips voor festivals op afgelegen plekken

Het festivalseizoen staat weer voor de deur! Maar waar moet je zijn als je geen zin hebt in massale evenementen op immens grote terreinen? Vier tips voor festivals op onverwachte plekken waar je niet zo gauw komt.

Op de Malediven bouwt Koen Olthuis de eerste drijvende stad ter wereld: vijfduizend drijvende huizen en appartementen in een lagune die net zo groot is als de binnenstad van Delft.

Deze architect bouwt drijvende steden. 'Als de bevolking straks krimpt, kun je de huizen weer wegvaren'

Lopen op het water. Het kan. Architect Koen Olthuis ontwerpt drijvende droomsteden vanuit een praktische visie op de werkelijkheid. 'We moeten weer durven innoveren. Ons land is nooit af.’