Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

© REUTERS

Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Hij zakte af naar de Dogenstad in het kader van de Biënnale van Venetië. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in zeven maanden.

lto
Bron: BELGA

Voor de biënnale richten landen iedere twee jaar hun eigen paviljoen in op verschillende plekken in de stad. De tentoonstelling van het Vaticaan is in een Venetiaanse gevangenis op het eiland Giudecca. De werken zijn van negen moderne kunstenaars in samenwerking met gedetineerden.

De paus ontmoette volgens nieuwswebsite Vatican news meer dan tachtig gedetineerden en ook cipiers, gevangenispersoneel en vrijwilligers. “De gevangenis is een harde werkelijkheid en problemen als overbevolking, het gebrek aan voorzieningen en benodigdheden en geweldsincidenten veroorzaken veel lijden. Maar het kan ook een plaats van morele en materiële wedergeboorte zijn”, zei de paus op een binnenplaats tegen gevangenen en gevangenismedewerkers. Volgens de kerkvorst mogen mensen niet vergeten dat iedereen fouten maakt en vergiffenis verdient.

LEES OOK. Niet alleen diens chocolade kan hij smaken: paus Franciscus vraagt onze topchocolatier Dominique Persoone op audiëntie

De paus was met de helikopter naar de gevangenis gekomen. De 87-jarige kampt met gezondheidsproblemen en is slecht ter been. Zijn laatste reis was in september, naar Frankrijk.

Na de gevangenis doet hij nog een kerk aan en draagt hij een mis op in de beroemde Basiliek van San Marco. De komende drie maanden legt hij volgens planning vier reizen af binnen Italië, onder meer naar de G7-top in Bari. Het is de bedoeling dat hij in september een lange reis maakt buiten Europa, naar onder meer Indonesië.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen