Code geel: nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

Omdat er vandaag in het hele land veel regen valt, met kans op lokale onweersbuien, heeft het KMI code geel afgekondigd. Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722.Ā Wie storm- of waterschade heeft, kan dat telefoonnummer bellen of via het e-loket een aanvraag indienen.Ā 

Vandaag is het zwaarbewolkt met regen. In de namiddag wordt het vaak droog, maar is er ook kans op lokale regen- of onweersbuien, die intens kunnen zijn. De maxima liggen tussen 15 en 18 graden.

Vanwege de vele regen en de kans op onweer, heeft het KMI in het hele land code geel afgekondigd. Er kan lokaal tussen 20 en 40 liter neerslag per vierkante meter vallen.

Vanavond zijn er nog een aantal felle onweersbuien mogelijk, maar later wordt het overal droog en klaart het uit. In de loop van de nacht kan het nevelig worden en vooral in de Ardennen is er ook kans op mist en lage wolken. De minima liggen rond 10 graden.

Om overbelasting bij de hulpdiensten te vermijden, activeert de FOD Binnenlandse Zaken het nummer 1722. De meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen is een digitale aanvraag via 1722.be indienen, maar in situaties die niet levensbedreigend zijn, kan ook het nummer 1722 gebeld worden.

Morgen start met lage bewolking. Het wordt nevelig met lokaal ook mist, vooral in het oosten. Geleidelijk aan wordt het zonnig met veel hoge sluierbewolking.

In het oosten en noordoosten wordt het in de namiddag zwaarbewolkt, met vooral tegen het einde van de middag of in de vroege avond regen. In de rest van het land blijft het wellicht droog. De maxima liggen rond 14 graden in de Ardennen en tussen 18 en 20 graden elders.

Ook in het weekend kans op onweer

Zaterdag is het in het noorden van het land bewolkt, met zelfs nog wat lichte regen. Elders zijn er opklaringen, afgewisseld met zwaarbewolkte periodes en buien. Een onweersbui is zeker in het zuiden niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 15 graden in de Hoge Ardennen en 20 graden in het zuidwesten.

Zondag wordt het, na het verdwijnen van de mist en lage wolken, soms zonnig. Toch zijn er ook wolkenvelden, met een vrij grote kans op enkele buien en lokaal zelfs onweer. De maxima zullen schommelen tussen 14 en 19 graden.

Meest gelezen