© Kioni Papadopoulos

Jobbeurs voor vluchtelingen wil vacatures invullen met anderstalige nieuwkomers

Zestig erkende vluchtelingen bezochten maandagvoormiddag de jobbeurs van ondernemersorganisatie Voka in het Red Star Line Museum in Antwerpen. “We hebben duizend vacatures. Als we een vluchteling aanwerven, brengt die soms zijn hele familie mee en raken onze openstaande jobs sneller ingevuld”, klinkt het bij energiebedrijf Engie.

Khawaja Hikmatullah (42) uit Deurne is met goede moed naar de jobbeurs gekomen. “Ik heb in de krant gelezen dat vluchtelingen vandaag een kans krijgen van bedrijven”, zegt Khawaja. “Daar ben ik heel blij mee. Op sollicitaties krijg ik vaak de vraag of ik een diploma heb. Het antwoord is altijd neen. Tijdens de oorlog in Afghanistan heb ik wel met busjes rondgereden om gewonde mensen naar het ziekenhuis te brengen. Maar voor onderwijs was er tijdens de oorlog geen tijd.”

Khawaja kon de ervaring die hij in Afghanistan opdeed, af en toe gebruiken in België. “Ik ben in de voorbije jaren bijvoorbeeld buschauffeur geweest voor de Topsportschool in Wilrijk”, zegt Khawaja. “Ik heb ook in de Colruyt in Wommelgem gewerkt en was machineoperator bij een metaalbedrijf. Maar dat was altijd met tijdelijke contracten. Ik hoop hier nu een kans op een vast contract te krijgen.”

Khawaja is negen jaar in België en kan zich intussen goed verstaanbaar maken in het Nederlands. “Maar dat is niet bij iedere vluchteling het geval. Het duurt voor velen verschillende jaren voor ze de Nederlandse taal onder de knie hebben. Daardoor is een job vinden niet gemakkelijk.”

Iraaks rijbewijs is niet geldig

Het gebrek aan kennis van het Nederlands is ook een handicap voor Déo Ndagikenguzukuje uit Kalmthout. “Ik kom uit Burundi en woon nu zes maanden in België”, zegt Déo. “Helaas moet ik nog een maand wachten voor ik aan mijn Nederlandse les kan beginnen.”

Motaz Al-Abouch (26) uit Berchem kent wel Nederlands, maar moet dan weer een rijbewijs halen. “Ik wil graag postbode worden, maar bpost vertelde me op deze jobbeurs dat ik daar een rijbewijs voor nodig heb”, zegt Motaz. “Ik heb een rijbewijs gehaald in Irak. Helaas wordt dat document in België niet erkend. Daarom ga ik mijn praktijkexamen hier doen. Daarna kan ik wellicht snel aan de slag.”

Niet elke vluchteling is dus meteen inzetbaar, maar toch waren de meeste bedrijven op de jobbeurs heel tevreden over de werkzoekenden die ze te spreken kregen. “Ik heb hier een Soedanees ontmoet die zeven jaar ervaring heeft als mecanicien. Hij spreekt ook behoorlijk Nederlands”, zegt Severine Meuleman van de personeelsdienst van energiebedrijf Engie. “Wij zoeken duizend mensen in België, onder wie veel technici. Vluchtelingen zijn een belangrijke doelgroep voor ons. Bij de autochtone bevolking zijn er geen werkloze witte raven meer. Bij de nieuwkomers zijn die er nog wel. Bovendien zijn vluchtelingen heel ondernemend. Ze hebben veel geriskeerd om tot in België te geraken en hebben dus bewezen dat ze initiatief kunnen nemen.”

“Daar komt nog bij dat veel asielzoekers hun familie meebrengen. We hebben al hele talentvolle mensen uit bepaalde gemeenschappen aangeworven. Enkele van die personen brachten na hun aanwerving ook enkele broers en nonkels mee, die ook een job zochten. Zo raken onze openstaande vacatures sneller ingevuld”, aldus Meuleman.

“Dit is een absolute noodzaak”

Ook Rony Hoeykens, eigenaar van het bedrijf Asysto, is tevreden met de oogst van de jobbeurs. “Wij hebben hier minstens één sterke kandidaat gevonden: een ingenieur uit Irak. Hij gaat deze week zijn cv doorsturen en daarna maken we een afspraak”, zegt Hoeykens. “Wij zoeken alles samen tien à vijftien bouwkundige tekenaars voor onze vestigingen in Hoboken, Leuven, Herentals en Eindhoven. In Vlaanderen zijn die profielen amper te vinden. Daarom is het voor ons een absolute noodzaak om buitenlanders binnen te halen. Vluchtelingen zijn voor ons een vruchtbaar publiek.”

“We hebben al twee Syriërs in dienst”, besluit Hoeykens. “We zijn enorm tevreden van die mensen. De vluchtelingen die naar hier komen, zijn vaak hoogopgeleid. Anders zouden ze door hun familie niet naar België worden gestuurd om geld te verdienen. Vluchtelingen zijn een echte verrijking voor ons bedrijf.”