Direct naar artikelinhoud
Vermoorde journalist

Verdachten moord Khashoggi zouden banden hebben met Saudische kroonprins Bin Salman

De luchthaven van Madrid, april dit jaar, met links Maher Abdulaziz Mutreb, rechts kroonprins Mohammed bin Salman.Beeld epa/ Beeldbewerking: de Volkskrant

Een deel van de vijftien Saudi’s die mogelijk de journalist Jamal Khashoggi hebben ondervraagd en vermoord, heeft banden met kroonprins Mohammed bin Salman. De operatie zou zijn georganiseerd door een hoge functionaris die dicht bij Bin Salman staat. Een Turkse krant publiceerde woensdag gruwelijke details over de ondervraging die op band zou staan.

De sterke banden tussen de verdachte Saudi’s en de kroonprins, maken het moeilijker voor het regime in Ryad om te beweren dat ze niets afwisten van de operatie. De 33-jarige kroonprins geldt als de machtigste man van het land zonder wiens toestemming de ondervraging van Khashoggi nooit zou zijn uitgevoerd.

Zeker negen van de Saudi’s die volgens Turkije op de dag van Khashoggi’s verdwijning in Istanbul aankwamen, zo meldt The New York Times, werken bij de veiligheidsdiensten, het leger of ministeries. Een van hen is Maher Abdulaziz Mutreb, een voormalige diplomaat in Londen die veel met Bin Salman heeft gereisd. Hij is op foto’s te zien in het gevolg van de kroonprins toen deze onlangs Madrid, Parijs, Houston en Boston bezocht. Mutreb was mogelijk een lijfwacht.

Drie andere Saudi’s behoren volgens bronnen van de krant en openbare stukken tot de beveiliging van Bin Salman. Zij werken onder andere bij de koninklijke garde. Een vijfde persoon is een forensische arts die een hoge functie heeft in het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Twitter bericht wordt geladen...

Geluidsopname marteling

De aanwezigheid van deze autopsie-expert, Salah al-Tubaigy, in het consulaat duidt erop dat het vanaf het begin het plan van het team was om Khashoggi om het leven te brengen.

Volgens CNN, dat zich baseert op drie bronnen die op de hoogte zijn van het onderzoek, was de operatie georganiseerd door een hoge officier van de belangrijkste Saudische inlichtingendienst. Deze functionaris zou banden hebben met de ‘inner circle’ van de kroonprins. Het blijft echter onduidelijk of Bin Salman, die dit jaar in het Witte Huis werd ontvangen door president Trump, de opdracht heeft gegeven voor de missie tegen Khashoggi. 

Bin Salman wordt steeds feller bekritiseerd in de VS, de belangrijkste bondgenoot van Saudi-Arabië. “Deze kerel moet vertrekken”, aldus de Republikeinse senator Lindsey Graham woensdag. Graham heeft het Saudische regime altijd door dik en dun gesteund. Graham: “Als jullie luisteren, er zijn zoveel goede mensen die jullie kunnen kiezen. Mohammed bin Salman heeft jullie land en zichzelf besmeurd.”

De Saudische regering, die nog steeds elke betrokkenheid ontkent bij de verdwijning van de kritische journalist, kwam woensdag verder in het nauw door een publicatie van de Turkse krant Yeni Safak. De krant, die goede banden heeft met de regering-Erdogan, bracht naar buiten wat er op een geluidsopname zou staan van Khashoggi’s ondervraging in het consulaat. 

Twitter bericht wordt geladen...

'Hou je mond' 

Turkse media meldden de afgelopen weken al, op basis van bronnen bij het politieonderzoek en de regering, dat zo’n bandje zou bestaan. Het afluisteren zou het werk zijn geweest van de Turkse inlichtingendiensten. Omdat Ankara niet openlijk wil toegeven dat het diplomatieke missies afluistert, zou de opname zijn gelekt naar de krant.

De opname zou bewijzen dat Khashoggi werd gemarteld. De krant zegt dat onder andere de consul-generaal, Mohammed al-Otaibi, is te horen. “Doe dit buiten, jullie brengen mij in problemen”, zou de consul hebben geroepen toen Khashoggi hardhandig werd aangepakt. 

Een van de ondervragers zou hem hebben toegesnauwd: “Hou je mond als je nog in leven wil zijn als je terugkeert naar Saudi-Arabië.” Al-Otaibi verliet Turkije dinsdag. Eerder was bekend geworden dat de Turkse onderzoekers ook zijn residentie, gelegen vlakbij het consulaat, zouden gaan onderzoeken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo overlegde woensdag met de Turkse president Erdogan. Pompeo kwam uit Saudi-Arabië waar hij dinsdag uitvoerig sprak met kroonprins Bin Salman over de verdwijning van Khashoggi.Beeld EPA

NYT: Verdwenen journalist Khashoggi vermoord en in stukken gezaagd door Saudisch moordcommando
De journalist Jamal Khashoggi die sinds afgelopen week van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen, is slachtoffer geworden van een Saudisch moordcommando. Dit zegt een hoge Turkse veiligheidsfunctionaris die op de hoogte is van het politieonderzoek woensdag in The New York Times en tegen diverse media in Turkije.